Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ

И навън в заведение не може, ако е до детска площадка
Обновена: 12 юни 2012 14:59 | 12 юни 2012 07:01,
283
Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ
Снимка: Булфото

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма обаче нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици.

Още по темата
17 май 2012 11:45
444
За закрито обществено място пък се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени/страни/, без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна, допълват здравните експерти.

Те допълват, че границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено.

На открити басейни също може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви.

Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, където има прояви за деца.

От МЗ допълват, че не се правят изключения от забраната за пушене на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно.

Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват още експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
1
 
4
 
! Отговори
Пушач, но не нагъл! преди 11 години
Аз не съм против заведенията за непушачи, но и не виждам какъв е проблемът да има и заведения за пушачи със сподходящата вентилация и кратност на въздухообмена. И мисля, че е нагло и егоистично непушачите да въвеждат тотална забрана за пушене!!!
232
4
 
15
 
! Отговори
муууууууууууууу преди 11 години
Заклет НЕПУШАЧ съм , ама с този смешен закон ББ и тиквите прекалиха . Едва ли ще накарат някой да спре цигарите . Поне нямам познат пушач , който да мисли да ги отказва цигарите . Купуват си машинки , режат хартийки , свиват цигари и им излиза по 1.50 една кутия . Всеки си решава как да си живее живота. Защо не направят нещо за увеличаване на заплатите , ил намаляване на газ , ток , лекарства --------- от това по измираме .
231
5
 
8
 
! Отговори
Ехо---непушачите.. преди 11 години
Не пушите, но ДИШАТЕ, нали?..Четете- цитат еСветовната здравна организация алармира, че изпаренията от дизелови двигатели причиняват раково заболяване. За опасността е предупредил Центърът за изследвания на рака към организацията, откъдето са поискали да бъдат направени повече анализи, съобщава bTV."
230
30
 
12
 
! Отговори
бивш пушач преди 11 години
Пушачът е наглец като комуниста и това личи по драсканиците във форума и по минусите на коментарите ЗА забраната ! Няма такова нагло и егоистично животно като пушача !
229
10
 
17
 
! Отговори
коко преди 11 години
Както е тръгнало,скоро ще имаме е закон забраняващ ***нето със жени и разрешаващ само гей връзките.Стига да предложи някой гейчо депутат останалите като развалени роботи ще гласуват с "ДА". И след това разви верноподаннически медии ще ни убеждават колко хубав е този закон.
228
3
 
10
 
! Отговори
аз съм пушач преди 11 години
Не съм против забраната,но да бяха измислили кой и как ще събира глобите и в коя каса ще се събират и как ще се похарчат тези средства,ако са за децата/болни или не-без значение/ парите от глобите съм ЗА,но да не стане да потънат в някой уреден джоб .........
227
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има едно хубаво нещо: чалгаджийниците ще фалират.Лошото е, че там не бръснат законите, и пак ще си пушат.
226
2
 
4
 
! Отговори
Nobi преди 11 години
ХАХА, абе Мислещ, ти си бил голям ***. Вземи си намери едно въженце и един *** и избери най-якия клон
225
5
 
8
 
! Отговори
attachment преди 11 години
sprqha Vi qdeneto,spirat vi py6eneto,posle i pieneto...ostana da vi nay4at da se zarejdate na slun4evi baterii
224
12
 
21
 
! Отговори
ssssssss преди 11 години
ще си пуша и това е то
223
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво не ви харесва в рока и бирата бре? ходете си в син сити или 33. Там се пушело разбрах
222
5
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Философчетата на батко.
221
7
 
20
 
! Отговори
до 261 преди 11 години
Абе важното е да се лее рок, жица и бира
220
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изобщо няма измислен от човека закон който да се спазва !!! :)Има само такива , които индивида е склонен да спазва в някаква степен - за всеки различно !!!Само за пример и пояснение :Законът за гравитацията се "спазва" от всеки !Законът за пътното движение - от всеки до някъде и различно....!:)))
219
7
 
10
 
! Отговори
до By Chechi преди 11 години
Абсолютно си прав за храма, но за кръчмите вече не :) Прави си и за разликата между пушачи и не пушачи и си прав че разделят обикновените хората от истинските проблеми на днешния ден. Обаче това е закон, добър или лош трябва да се спазва!
218
3
 
11
 
! Отговори
до Нерез преди 11 години
И каква е разликата от един ауспух и едно задимено помещение? И къде в цялата дискусия намеси ауспусите? Тука се обсъжда тютюнопушенето! Надявам се скоро и да забранят колите да влизат и в центъра, макар съм сигурен че пръв ще изквичиш за нарушените си права. Интересно м и е тогава какво ще измислиш
217
6
 
20
 
! Отговори
By Chechi преди 11 години
В храма се кади с тамян , в кръчмата с тютюн...! :)Разликата между непушачи и пушачи е същата като чата в Нет-а и реалното общуване в кръчмата..:)Какво ли знаете за ирационалното? :).....ама тук наистина се забавлявам...!:)И с тези дето си измислят закони нямащи нищо общо с тези на живота!Лошото е , че отвличат и разделят обикновените хората от истинските проблеми на днешния ден!
216
13
 
9
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Аз си мисля, че Анна бърка доводите с метафорите. И съвсем първосигнално си мисли, че това, че неодобряването на пушенето на обществени места е на лична основа към пушачите. И точно това показва колко са консуматорски настроени и недорасли пушачите, първосигналните им реакции го показват.Смятат че има едва ли не някаква световна конспирация срещу тях, решила да им пречи на спокойствието. В която разбира се са замесени пингвини, ЦРУ, КГБ и Глобалното Затопляне.
215
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде пак.. Не ви ли писна да я дъвчете тая забрана бе хора?
214
9
 
5
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 11 години
До 236.Г-н Анонимен,ще седнеш ли да си пиеш кафето до един димящ ауспух ако ще и с евро 25 да е?Цигарите също имат филтър

Спонсорирани публикации