Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ

И навън в заведение не може, ако е до детска площадка
Обновена: 12 юни 2012 14:59 | 12 юни 2012 07:01,
283
Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ
Снимка: Булфото

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма обаче нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици.

Още по темата
17 май 2012 11:45
444
За закрито обществено място пък се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени/страни/, без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна, допълват здравните експерти.

Те допълват, че границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено.

На открити басейни също може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви.

Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, където има прояви за деца.

От МЗ допълват, че не се правят изключения от забраната за пушене на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно.

Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват още експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой вярва, че вдишването на няколко нанограма дим, пък бил той и цигарен може да му навреди, според мен е за психиатрията.
212
1
 
4
 
! Отговори
до 250 преди 11 години
добре дошъл :D за какво говорим?не знаеш..няма нищо върни малко в коментарите и ще ти просветне
211
3
 
11
 
! Отговори
анна преди 11 години
наистина ми е мъчно че живееш в кутиийката на собсвените си ограничения ,добре че сме повече хората които си използват мозъка(и понеже знам какво ще кажеш-не,не става дума за нас пушачите,а за хората,които не са такива злобни ***),мислещ-ти си цирей на *** на световното нещастие.земи тая метафора :D мишка такава
210
3
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Не мога да кажа, мога да напиша, и съм написал, просто провери коментарите. Но пък се наложи да привлеча вниманието към моята глупост, за да не забележат хората вашите...метафорични проблясъци и потъвания, сдухвания и други индивиди.Метафорично казано. :-)
209
2
 
11
 
! Отговори
anna do мислещ преди 11 години
моля те,просто моля те,кажи един,само един свой довод просто бъди човек и кажи :D стига си отвличал вниманието от собствената си глупост
208
3
 
7
 
! Отговори
анна до мислещ преди 11 години
а така я с добро :D ще се очовечиш и ти спокойно,да беше казал нещо адекватно на аргументите на пушачите да има спор,но ти избра да се правиш че не ги виждаш до последно,удобно наистина,всички *** правят така когато не могат да кажат нищо умно.всеки е роб на навиците си -ето ти аргумент-давай! кажи нещо.не можеш.моля за метафорите пак заповядай.и моля те цитирай един твой довод вместо обида за пушачи..не можеш защото не съществува такъв,внимавах за разлкика от тебе ;)тоягата знаеш ... :D
207
11
 
4
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Макар че и пушачите успяват да блеснат, само като запалят цигара, може би това е начина да блесват, а не с доводи. Но пак е някакъв начин.Интересна метафора как ми се спуква и сдухва едновременно мнението ми като балон с горещ въздух, докато кораба ми потъва на дъното при доводите ми :DDDDDDD.Определено счупихте всички метафоро-метъри по света.! На вас ви пожелавам да не ви се спукосдухва балона, както и кораба ви да не отива на дъното на доводите, докато конете с капаци отиват в реката. :D
206
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГАДНО ЛИ ВИ Е ПУШАЧИИИИ??? ГАДНО ЛИ ВИ Е??НЕКА ВИ! *** ПУШАЧИ!ГОДИНИ НАРЕД МЕ ТРОВИХТЕ С ГНУСНИТЕ СИ ЦИГАРИ, НО ДОЙДЕ И ВИДОВ ДЕН ЗА ВАС!
205
5
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Anna, и на вас приятен и благодаря за метафорите. За жалост пушачите във форума не успяват да блеснат с особени доводи и като цяло с доводи.Пожелавам ви не навиците да владеят вас, а вие навиците! Замислете се, струва си, това е свободата!Или както се казва: со кротце, со благо и со тояго. ;-).
204
3
 
5
 
! Отговори
анна до мислещ преди 11 години
и разбира се че нещата са свурзани помежду си,цигарите с алкохола с храната с колите и т.н. света ни е сплетен по този начин и сме длъжни да мислим в няколко измерения едновременно за всеки впрос,за това сме най-укния вид,а не за да сме като коне с капаци и да жиждам есамо собствения си нос,не искаш да се подхващат паралелите на проблема с забраната понеже точно там мнението ти се спуква сдухва и издиша като балона с горещ въздух който си
203
6
 
8
 
! Отговори
By Chechi преди 11 години
Всеки непушач е свободен и има правото да посети една опушена , но (и заради това) уютна и приятна кръчма - там е шумно и весело , контактуваш с интересни и интелегентни хора . В същност тях ги вбесява факта , че пушачите им отказват общуване , ако се правят на интересни , че са непушачи...Ами да забраним и миризмата на скара и бира тогава... :)))Кой пушач би посетил с желание сладкарница в която не се пуши , освен ако е под натиск от близките си да отчита присъствие ..:)
202
2
 
7
 
! Отговори
anna до мислеш преди 11 години
никой не е казал думата лекува,извърташ.казах помага и не е твое решение кой с какво си помага.никой не те смята за враг,защото не си направил нищо на никой,особено пък за цигарите,никой не те счита за заплаха :D,ти се отбраняваш като сред врагове,защото кораба ти потъва на дъното при доводите ти ,ставаш отчаян и запояваш да си противоречиш :) приятен ден
201
3
 
8
 
! Отговори
мислещия-по темата преди 11 години
НЕ спорим сега дали са вредни цигарите или не, а дали законът е справедлив и за двете страни! Налагай си разбиранията на жена си и децата си, не тук...Или не те слушат?!
200
4
 
9
 
! Отговори
до Нерез преди 11 години
Много добре знаеш че едното няма нищо общо с другото. Не се опитвайте да извъртате. И простотията е вредна но не можем да се оттърсим от нея. като за колите има една норма - ЕВРО 4-5 те точно за това се грижат, за замърсяването. Има места където не могат да се движат автобуси и камиони без ЕВРО 5. Провери преди да остроумничиш. А закона си е закон. Добър лош - това е!
199
6
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Анна, така е, помагат, понеже насочват хората от една зависимост към друга. както метадонът, просто пристрасява наркомана към него, а не към хероина, което всъщност не лекува човека.Както казах, подсъзнателно смятате за враг всеки, който би навредил на навика ви. Със забраната имате шанс да се очовечите в някаква степен и да осъзнаете, кое е ваше желание и кое е подтикнато от моделираното ви поведение. :-).
198
4
 
6
 
! Отговори
анна до мислещ преди 11 години
"Пушачите никога не са имали самоуважение, нито са уважавали другите. Това е ФАКТ!"-твои думи, не разбирам защото не знаеш как да се изразяваш
197
4
 
9
 
! Отговори
анна до мислещ преди 11 години
м/удругото има изследвания,че цигарите уравновесяват хора с психични проблеми,социални страхове,нервози и мании.Мислещ..я си запали да ти мине и помисли и за хората които имат нужда,не бъди егоист,прочети книжка,всеки се оправя както може в тая лудница,не може да забраниш каймата защото ти си вегитарянец
196
8
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Anna, пушещите ми приятели много добре знаят какво мисля за навикът им. Ето че не разбираш, аз правя разлика между човека и пороците му. Това, че ви се струва, че злобея е нормално, понеже поради психическата ви зависимост, вие смятате подсъзнателно за враг всеки, който коментира порока ви. Това е нещо много изследвано и вие следвате тази догма, без да се усещате, понеже порока е моделирал поведението ви. Той ви владее, а не вие него. А сега имате шанс, да извоювате волята си отново. :-)
195
2
 
9
 
! Отговори
До Мислещия преди 11 години
А бе Мислещ...той и петела си мисли, че слънцето изгрява сутрин за да го поздрави за хубавото му пеене..:)) Сещаш ли се, какво казвам?
194
4
 
17
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 11 години
Аз не искам пък да ви дишам денонощно изгорелите газове от колите,които са много по вредни и присъстват навсякъде денонощно за разлика от цигарения дим! Ще спрете ли колите?Предлагам да се карат само извън населени места,където няма деца и старци!Така ще намалим рязко катастрофите и въздуха в София ще е много по чист!Някакви сериозни аргументи против предложението ми г-да НЕПУШАЧИ!

Спонсорирани публикации