Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ

И навън в заведение не може, ако е до детска площадка
Обновена: 12 юни 2012 14:59 | 12 юни 2012 07:01,
283
Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ
Снимка: Булфото

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма обаче нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици.

Още по темата
17 май 2012 11:45
444
За закрито обществено място пък се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени/страни/, без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна, допълват здравните експерти.

Те допълват, че границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено.

На открити басейни също може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви.

Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, където има прояви за деца.

От МЗ допълват, че не се правят изключения от забраната за пушене на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно.

Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват още експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
8
 
! Отговори
мисли бе Мислещ преди 11 години
Замлъкнахме защото да се спори с теб е все едно да се спори с магаре...:)
172
2
 
11
 
! Отговори
Kopche.net преди 11 години
Наближава момента, в който ние пушачите ще сме виновни за всичко...Иначе ми е интересно тоя закон колко ли ще издържи?Според мен най много докато стане студено......
171
2
 
8
 
! Отговори
едикоиси преди 11 години
до мислещ,как ще докажеш религиозен ритуал ли е или не ,замлукнаха пушачите защото са поразени от глупостта ти
170
2
 
6
 
! Отговори
едикои си преди 11 години
до мислещмисълта ми беше единствено че никой не иска твоето мнение всъщност,защото ти не си засегнат пряко в случая,на всички е ясно че непушачите са "за" :),а че ти си малк озлобно същество е също ясно,никой не пуши от религиозни подбуди тук поне,а че пушачите склагат цигарите над секса и храната..ти сериозно ли?пушач на живо виждал ли си,говорил ли си някога с някой такъв :D не ставай абсурден,звучиш просто злобен и ***
169
5
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 11 години
"В заведения които нямаха обособени зали за непушачи се пушеше. Не виждам къде ти е накърнена свободата."На теб са ти ограничили свободата, но не го разбираш. Утре ще забранят нещо което е по "модел" на цигарите и ще те касае теб, но никои нито ще те пита, нито ще му пука за тебе. Може да кажат, че хода ходиш до тоалетна е вредно. Цигарите не са проблема. Ако бяха ги забранили като наркотиците нямаше да кажа и дума. Аз съм непушач впрочем ако това има значение.
168
7
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Пушачите замлъкнаха като попарени, като става дума, че пушенето е религиозен ритуал, за това и той действа толкова силно на психическо ниво, че отказването е много трудно.Но индианците са го правили с цел, да се изпълнят с Бог, да усетят Бог, докато посредствения бял човек 21 век го използва за евтино удоволствие, за което аз съм против, или като религиозен ритуал, или ГЛОБА.:-).
167
1
 
8
 
! Отговори
българче преди 11 години
Забраняват в двора на училищата-А КЪДЕ ЩЕ ПУШАТ УЧЕНИЦИТЕ?
166
2
 
3
 
! Отговори
И.К. преди 11 години
Не върви зле...
165
2
 
5
 
! Отговори
Jelq преди 11 години
Чувалили сте за джелк или чилик?
164
4
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 11 години
до 191. Това нещо ми е позволено да го правя понеже цигарите се продават легално. На тях не пише - "не пуши до деца" или други подобни. Извинявай, но мене ме дразнят хората който викат по заведенията и ме карат да пия аналгин. Да ги забраним и тях? Те вредят на здравето на всички който са около тях. Прав си за цигарите, но е на случаен принцип ограничението. И това води до "да забраним всичко което не ни кефи". Няма подобен филм, ако бяхме свободни.
163
7
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Аз нямам проблем с пушенето, няма нужда да стана зависим, че да разбирам слабата ви воля. То си е ясно какво е, но според мен това е най-важното:Пушенето е религиозен ритуал, и да се практикува, само като такъв, а не по заведения и купони, където се профанизира от хора като вас.
162
5
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 11 години
"А когато се пушеше на всякъде ми казваш да не ходя там където се пуши, тов пък е погазване на моите права."Когато се пушеше ти имаше избор както и аз да отидем в "запушено" заведение или не. Сега аз който искам да отида в такова не мога, понеже този ИЗБОР ми е отнет без самите цигари да са забранени!Но да образовам на тема свобода мисля е късно. Бих казал "аз не пуша" и само това би разбрал. Лошото е, че не пушенето е проблема тук, как не го разбрахте.
161
2
 
5
 
! Отговори
edikoi si преди 11 години
до мислещда пропушиш дано :D за да видиш че не е нищо,което да заслужава нечие чуждо мнение особено на хора които не го разбират (браво страшен си в wikipedia)
160
1
 
9
 
! Отговори
вижте преди 11 години
Австрия Австрия законите ограничават или пушенето извън закона в някои области: Пушенето е забранено във всички офиси с някои изключения, като барове, дискотеки, ресторанти и т.н. Ако всички служители са съгласни за разрешаване на пушенето на работното място, пушенето може да продължи. Пушенето е забранено във всички влакове и гари, когато в Германия се въведе такава забрана на тютюнопушенето през 2007 г. [10] Януари 2009 г. законът го задължава, че всички ресторанти, барове, дискотеки и кръчми, по-големи от 80 m², трябва да въведат стаи за непушачи и стаи за непушачи. Под 50 m² собственикът може да избере да бъде пушачи или непушачи място, между 50 м ² и 80 м ² има възможност при определени обстоятелства. Законът за дълга фаза на преход, до юли 2010 г.. [11] забраната за пушене срещна противоречия първоначално, както и противоречива данъчна практика.
159
5
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Аз съм ЗА тютюнопушенето, но само като религиозен ритуал, а не като профанизирана гротеска на един стар религиозен ритуал, където индианците са канели Бог да ги изпълни.Който иска да пуши, само така, иначе глоба!
158
1
 
3
 
! Отговори
до мислещ преди 11 години
TLDR
157
9
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 11 години
"2. Никой не е длъжен да диша дима от цигарите, като толкова ви харесва да ви е задимено си опушете увас и си стойте там."Никои не е длъжен да се съобразява с тебе? Аз съм непушач и искам и това е моето лично право, в заведението да се пуши за да дишам този дим. Харесва ми. Мое ЛИЧНО ПРАВО е да избера дали да се трова, дали да живея, как да живея, защо и т.н.Не може заради 50 човека да ограничим всички. Погазване на лична свобода е това неандерталци!
156
1
 
2
 
! Отговори
42 преди 11 години
пхахахахааххахахахха
155
3
 
10
 
! Отговори
Хероинчо преди 11 години
Искам и аз свобода и право на личен избор!Нека всеки да прави каквото си иска. Който иска нека да пуши в заведението. Който иска нека си боцка хероин в заведението. Нека има личната свобода да си купи наркотик в заведението в което се храни и да го използва по време или след храненето. Трябва да има свобода за хората,а не тирания със закони-недоносчета. С какво наркотиците са по-вредни от отровните газове на автомобилите,на тецовете,на ГМОто и етата в храните? Мммм?
154
4
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Понеже тютюнопушенето е религиозен ритуал, практикуван от индианците като такъв, но профанизиран от европейските завоеватели, аз лично не бих сложил забрана за това, НО, ако някой пуши, само като ритуал с молитва да запалва, а не така просто да си павка докато яде и пие или купонясва, а както е предназначен - като част от молитва към Бога, за какво и е използван.Така че фанатизма ви е разбираем. ;-)))))).

Спонсорирани публикации