Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ

И навън в заведение не може, ако е до детска площадка
Обновена: 12 юни 2012 14:59 | 12 юни 2012 07:01,
283
Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ
Снимка: Булфото

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма обаче нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици.

Още по темата
17 май 2012 11:45
444
За закрито обществено място пък се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени/страни/, без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна, допълват здравните експерти.

Те допълват, че границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено.

На открити басейни също може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви.

Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, където има прояви за деца.

От МЗ допълват, че не се правят изключения от забраната за пушене на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно.

Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват още експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже тютюнопушенето е религиозен ритуал, практикуван от индианците като такъв, но профанизиран от европейските завоеватели, аз лично не бих сложил забрана за това, НО, ако някой пуши, само като ритуал с молитва да запалва, а не така просто да си павка докато яде и пие или купонясва, а както е предназначен - като част от молитва към Бога, за какво и е използван.Така че фанатизма ви е разбираем. ;-)))))).
152
4
 
5
 
! Отговори
до 180 преди 11 години
А на теб това какво ти пречи стойки в заведение за "непушачи"? или просто трябва да си изхвърлиш злобата върху някого?
151
5
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Друга особеност в повредения мозък на пушачите е, че понеже за тях наркотикът им е най-важното нещо, да го поставят на нивото на храната, секса и други неща, нямащи нищо общо с този навик. Но чисто психологически, това е поради американската промивка на мозъка, която описва пушача като пичага, а не като реалността - миризлив егоист.
150
4
 
3
 
! Отговори
до мислещ преди 11 години
*** аз те знам ти си един страшен ***,веднага те познах по пингвинчетата,алкохола е наркотик,ако го отричаш си мн по заблуден от хората който нападаш,погледни се в огледалото и кажи наркоман на човека в него ,
149
4
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Хора, стига сте скачали че дишаме мръсен въздух от автомобилите. Да така е, особено в градовете, но това по никакъв начин не означава че трябва да пренебрегнем цигарения дим. Имаше заведения, в които "няма видимост" и очите се насълзяват за секунди. Това не е нормално и слава богу, че законотворците решиха да направят поне един закон за хората.Да трябва да се премине към електромобили и велосипеди. Последното е лесно, електромобилът е с висока цена все още. И това ще стане стъпка по стъпка.
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека всеки да прави каквото си иска. Който иска нека да пуши в заведението. Който иска нека си боцка хероин в заведението. Нека има личната свобода да си купи наркотик в заведението в което се храни и да го използва по време или след храненето. Трябва да има свобода за хората,а не тирания със закони-недоносчета
147
3
 
2
 
! Отговори
йеп преди 11 години
да бе хора забраната е постановка от жанра "пука ни,още сме тука",е пушачите се хванаха като за сламка"виждате ли мръсни пушачи хахаха,махайте се сега от нашия град,бяхме прави"а всъщност правим и мн други тупи вредни неща,всички ние,сега просто фокуса е върху това както всяка година по това време,това не значи че властта прогледна истината най-накрая,осъзнайте се
146
5
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
До 168Ти си типичен представител на пушачите. Веднага пренасочваш разговора към глобалното затопляне, индустриализацията, Пингвинчетата от Антарктида и малките смокчета в родопите.Мухахаха. Споко, все пак те разбирам. Имаш зависимост. И аз имам, но се боря.
145
4
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 11 години
"Мислещ" днес се радваш на забрана за пушенето, което е погазване на личните права на хората. Утре обаче ще ти кажат, че не може да ходиш до тоалетна или да се обличаш в панталони поради някакви "здравни" причини и това ще те касае тебе драги. Но на мене няма да ми пука.Това е първата стъпка към погазване тотално правата на хората. И проблема не е в цигарите, а в начина по който се забраняват, без да ме питат дали аз искам да дишам дима на пушачите или не. Няма го личностния избор
144
5
 
5
 
! Отговори
до мислещ преди 11 години
ти пиеш ли?алкохола е наркотик,внимавай кой наричаш наркоманче,описваш себе си.
143
1
 
9
 
! Отговори
nemam nervi преди 11 години
Много ми е интересен казуса--сватба в ресторант след 3-тия час
142
5
 
14
 
! Отговори
свободата е важна! преди 11 години
Този спор е един вид изпит за това, колко всъщност сме демократични като мислене и съзнание.За съжаление коментарите и поведението на непушачите показват, че не проявяваме търпимост, разбиране и уважение към другите-различни от нас самите. Изпит е за управляващите- до каква степен са склонни папагалски да копират чужди нареждани, закони и т.н...
141
5
 
8
 
! Отговори
Ta40 преди 11 години
Откъде накъде чиновниците от МЗ ще тълкуват закон, който самите те са предложили неясен?! Законите се тълкуват от съдии в съдилищата. Презумпцията е всичко, което не е забранено е разрешено! Нек'ви си тетки от МЗ сега ще обясняват какво е закрито обществено място! Не е ли точно описано и дефинирано в никой закон, значи е дъвка за дъвчене и повод за съдене, пък както му скимне на съдията!
140
1
 
5
 
! Отговори
Иларион Макариополск преди 11 години
Жорката също е ***, но това не му пречи да пише тука :-)
139
5
 
8
 
! Отговори
До 141 преди 11 години
Умнико , защо не вложи парите в някое производство например , а си гш вложил в кръчма ? Защото в кръчвата има бърза възвращаемост , питиета - ментета , може наркотици , *** и още мног и най-различни начини за дране на клиентите ! Така , че на никого не му пука за тъпите ви кръчми,хората даже се радват ,че клиентелата ви намалява или поне не зарибявате децата и младежите ! Колкото по-малко кръчми , толкова по-добре !
138
6
 
14
 
! Отговори
НЕПУШАЧ преди 11 години
Това е един импотентен закон.Който иска да си пуши нека да си пуши.Себе си трови.Аз не пуша и когато имам гости ги моля да пушат на балконите.С тези,които ми отказват повече не се и виждам.Зачитам правата на пушачите както държа и те да зачитат моето право в мое присъствие да не пушат.Ако сме по паркове,градинки да пушат ако искат по кутия.Що за *** закони гласуват нашите управляващи.То с престъпността ли се справиха та пушачите са ни проблем.
137
2
 
9
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
До бай кръчмар:Ако заведението ти стои празно, проблема е в ТЕБ! Направи го интересно, така че да събираш хората. Мислиш ли за барманите, сервитьорките, и те ли са длъжни на работа да дишат дима на наркоманчетата?Я вземи да се образоваш или да спасяваш малките пингвинчета в Южния Полюс.Между другото е съвсем нормално да смятате другите хора за диктатори, това е поради психическата ви зависимост от навика ви. Разбирам ви!И ако искате можем да поговорим за това?
136
7
 
7
 
! Отговори
Жорката преди 11 години
Вежди Рашдов е ***. вежди Радшдов е ***. вежди рашдов е ***!
135
5
 
8
 
! Отговори
DZp преди 11 години
и понеже повечето про-забрана се подмокрят като почнат да обясняват как всички в европа са супер законосъобразни и никаде не се пушело..ало хора информирайте се-първо този закон се нарушава доволно,второ имаш право да решиш дали ще се пуши в тоето заведение или не,има за пушачи и за непушачи,примерно говорим за австрия или за германия където заведенията за пушачи са с членски внос да по скупо е но не е тотално изклучено,пак ти дават СВОБОДА НА ИЗБОР.ако утре обяват захарта за забранена кво праим
134
2
 
8
 
! Отговори
pepy преди 11 години
ЕДНО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ НА ПЪРВО МЯСТО ДА СЕ ПРОВЕРЯТ ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗАЩОТО В ТЯХ СЕ ПРАВИ КАКТО И ДО СЕГА КОЙ КАКВОТО СИ ПОИСКА ТАКА И С ЦИГАРИТЕ И ПРЕДИ 1 ЮНИ Е СЛЕД 1 ЮНИ ПУШЕНЕ НА ВОЛЯ КОЙ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ МОЖЕ ТОЛКОВАКОЙТО НЕ ПУШИ НЕГОВ ПРОБЛЕМ

Спонсорирани публикации