Пране на пари – обвиненията срещу Любомир Павлов и Огнян Донев

Павлов има още две обвинения, Донев се размина с едно
Обновена: 12 юни 2012 15:40 | 12 юни 2012 13:17,
186
Пране на пари – обвиненията срещу Любомир Павлов и Огнян Донев
Любомир Павлов излиза от НСлС. Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна обвинения на собствениците на "Медийна група България" Любомир Павлов и Огнян Донев. Павлов е обвинен за документна измама, за пране на пари и невярно документиране. На Донев пък е повдигнато само едно обвинение - за пране на пари.

На бизнесмените е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лева. Павлов смята да я обжалва и определи повдигнатите му обвинения като "смехотворни".

Още по темата

Говорителката на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова обясни, че  чрез четири фалшиви документа Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи 43 процента от акциите на "Медийна група България".

Част от тези дялове в последствие са били върнати на Павлов. По думите на Арнаудова по този начин е извършено прането на пари, тъй като сделката е осъществена чрез имущество, придобито с документна измама.

"Няма конкретна сума пари, която е изпрана, става въпрос за дружествени дялове. Според обвинението Огнян Донев е извършител на пране на пари, заедно с Любомир Павлов. Те са действали заедно", обясни Арнаудова.

Любомир Павлов и съдружникът му Огнян Донев бяха повикани днес в Националната следствена служба. Първи там пристигна Донев, който прекара в сградата около 30-40 минути. След излизането си от сградата той отказа коментар.

Бизнесменът пристигна в НСлС заедно с двама адвокати – Ина Лулчева и Даниела Доковска. Юристите също отказаха да дадат информация.

Обвиненията срещу двамата съдружници са образувани след сигнали от съдружниците им Христо Грозев и Карл Хабсбург за финансови сделки, извършени от Павлов и Донев през редица офшорни компании. В сигналите им се твърди, че с изпраните пари е финансирана покупката на медийната група.

Хабсбург и Грозев подадоха сигнали и за овладяване на изданията на "Медийна група България" от страна на Павлов и Донев. Имуществото на двата вестника дори беше временно запорирано заради жалбите им.

Павлов обяви днес, че ще сезира институциите за набеждаване заради повдигнатите обвинения. Той обвини и наблюдаващия прокурор  Момчил Георгиев, че е взел 1 млн. лв. подкуп, за да повдигне обвиненията.
От своя старана говорителката на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова заяви, че не й се вярва, но  ако има такъв сигнал, той ще бъде проверен.

Темата с покупката на "24 часа" и "Труд" нашумя отново, след публикуване на записи от два разговора на Павлов с неизвестно лице в периода 29 май и 7 юни. В петъчния си брой вестник "Преса" публикува фрази от въпросните разговори.

Всекидневникът се издава от "Обединени свободни медии", а негов главен редактор е Тошо Тошев, който преди седеше начело на "Труд". След като Павлов и съдружникът му Огнян Донев купиха изданията от австрийската ВАЦ, Тошев си тръгна от "Труд" заради несходство на вижданията с ръководството.

В разговорите Любомир Павлов обсъжда, че предстои да му бъдат повдигнати обвинения тази седмица. Той обаче изобщо не се чувства притеснен от това.

По негови думи никой няма да се изправи срещу него, защото той може да използва медиите си, за да го очерни. Като пример за това Любомир Павлов дава неуспешната кандидатура на експрезидента Георги Първанов за председател на БСП и разпада на Синята коалиция.

"Ние отрязахме главата на Иван Костов и на Георги Първанов", казва издателят в разговорите.

Той коментира и кой може да се намеси, за да спре обвинението. В крайна сметка се стига до името на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите на Павлов "от него зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде".

Павлов вече отхвърли истиността на записите и заяви, че те са опит да го очернят, след като подаде жалба в Брюксел срещу спонсорството на Централна Корпоративна банка и обвързаността й с определени медии.

Днес Арнаудова обясни, че за въпросните записи е постъпил сигнал в прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност ще започне проверка.

Днес пред НслС Павлов повтори тезата си. По неговите думи в момента се прави всичко възможно той да бъде спрян и името му да бъде очернено, заради конференцията за свободата на словото в България, в която той участва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДЖАБАМоже ли подробности за Демянюк
163
0
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Ина Лулчева - не е ли ведомсвен адвокат на сектора "перачи на пари " и сектора богат чрез престъпна дейност
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
време е да вървят в панделата - точка
161
0
 
0
 
! Отговори
stiga weche преди 11 години
Кой каквото прави в един момент трябва да си плаща сметките, не мислите ли? За тия неясни капитали, с които са купени труд и 24 часа се разшумя още преди година. Сега всички предполагам ще изскочи наяве. Защото не може да обвиняваш, че другите са зле, след като при теб нещата не са никак прозрачни. Донев и Павлов трябва да бъдат съдени както си му е реда.
160
0
 
1
 
! Отговори
Dodo-man преди 11 години
Учудвам се, че това следствие и повдигането на тези обвинения се появява чак сега сигналите за нарушения на законодателството от страна на двамата господа ги има от много време. Сигурно са събирали повече доказателства, за да издържи обвинението в съда. Дано това да не е поредният популистки процес ами да има справедлив процес спрямо обвиняемите.
159
0
 
3
 
! Отговори
Sashka преди 11 години
Време е Огнян Донев да спре да бъде на отговорни длъжности като председател на КРИБ. Дискредитира институцията по този начин. Да не говорим на колко прояви е представял българския бизнес. Срамота!
158
0
 
5
 
! Отговори
ubav преди 11 години
Надявам се този процес срещу Павлов да не бъде потулен или прекратяван както е ставало преди. Най-малкото да се разбере за колко пари става въпрос и как са изпирани. И като са започнали, да подкарват и Огнян Донев за Софарма, че много мръсотия ще излезе и от там.
157
0
 
3
 
! Отговори
стела преди 11 години
Много се радвам , че са им повдигнали обвинения и двамата заслужават най - строгите присъди, защото са безбожно нагли и арогантни същества
156
0
 
3
 
! Отговори
Maroon преди 11 години
Малко вяра в прокуратурата беше възвърната. Сега само се надявам да продължат да ги разследват, за да излязат на яве всичките им мръсни далавери. Така ще спрат да смучат от народа, който и без това вече издъхва
155
0
 
2
 
! Отговори
дидка преди 11 години
Съд и затвор за тези двамата , които грабеха години наред
154
0
 
1
 
! Отговори
мани преди 11 години
Дано този път прокуратурата си изпълни добре ангажимента си към правосъдието.
153
0
 
1
 
! Отговори
мон дьо преди 11 години
Ако Донев и Павлов могат да се измъкнат от това дело, това ще бъде с цената на рушвети в размер на милиони евра. От тук нататък и двамата ги чакат сериозни разследвания, дела , заседания и големи разходи за хонорари на адвокати. Та мисълта ми е дори и да не ги осъдят на затвор, със сигурност ще загубят милионите си.
152
0
 
2
 
! Отговори
Monkey преди 11 години
Историята около тях двамата започна да се развързва. Време е да платят за това което са отнели от хората, по един или друг начин. Няма да им е лесно да се измъкнат от тези обвинения. Надявам се да не уважат и искането им за намаляване на гаранцията.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ще изтрае пореният скандал този път? Ден, 2, 3?? Надявам се това да не бъде поредният безсмислен опит за повдигане на обвинения, а чаканата справедливост. И дано медиите да се погрижат да не се потулва.
150
0
 
2
 
! Отговори
людмила преди 11 години
Павлов навремето плати половин милион на Трактора, за да се потулят доказателствата по обвинението в пране на пари през Общинска банка. Да видим сега на кого ще плаща и колко.
149
0
 
1
 
! Отговори
Martin преди 11 години
Трябваше да им съдерат кожата с гаранция само. Те тия 50 хиляди за нищо ги нямат. Все пак се надявам прокуратурата да си свърши работата качествено и да не им даде шанс да мръднат. През годините са били в центъра на толкова много големи далавери, че мястото няма да ми стигне да ги изброя!
148
0
 
1
 
! Отговори
Zinzibar преди 11 години
Огнян Донев, как може все още да бъде председател на КРИБ? След всичко, което разбрахме и все още разбираме за него излиза, че той е лицето на българската мафия и престъпност, а не на честния и силен бизнес?! А Павлов да иде да пусне кепенците на медиите си, че вече стават смешни с опитите си да го защитят. Пред фактите и Господ мълчи.
147
0
 
0
 
! Отговори
криса преди 11 години
Много се радвам , че прокуратурата се раздвижи и започна да си върши работата .Сега се надявам да си свършат работата до край и тези олигарси да си получат заслуженото
146
0
 
4
 
! Отговори
boika преди 11 години
В тандема Донев-Павлов по-силната фигура е Донев, а и той е човекът, който повече се пази и се опитва да стои в сянка. Или иначе казано, той по-голямата от двете злини. Павлов е самохвалко, който обича да влиза в различни роли и да разиграва театър, в същото време той е този, който заплашва и изпълнява мръсните поръчки. . Донев е мозъкът, който ражда идеи за измами и далавери.
145
0
 
2
 
! Отговори
Kalina преди 11 години
Само не мога да разбера като е толкова смехотворно обвинението, защо и двамата бандити Донев и Павлов си правят независима експертиза на подписа. Нали са ви вързани гащите и сделките ви са съвсем законни. Докажете произхода на парите си и всичко ще е наред. Това обаче няма как да се случи, тъй като на всички им е ясно от къде са дошли парите за вестниците.

Спонсорирани публикации