Украйна се провалила с Евро 2012, смятат предприемачи

Машината за пари е заседнала в тресавище на роднински връзки
Обновена: 12 юни 2012 16:34 | 12 юни 2012 16:34, Бойчо Попов
15
Украйна се провалила с Евро 2012, смятат предприемачи
Редица протести в Украйна белязаха старта на първенството. Снимка: Reuters

Рене Проске се опитва да приеме нещата с чувство за хумор: „Научих нещо за живота", казва събитийният мениджър от Розенхайм. „Например в Украйна договорите не значат нищо“, казва той.

Агенцията на Проске създава по договор с големия спонсор "Coca Cola" VIP услуги за няколко хиляди гости на Европейското първенство.

„Украйна не е готова за такова голямо събитие нито в политически, нито в икономически аспект", допълва мъжът. В Полша пък Проске е имал много по-малко проблеми, пише в свой репортаж Wall Street Journal.

Пътуването към периферията на Европа струва не само нерви, но и по-големи разходи за предприемача. Тъй като услугите са на по-слабо ниво, отколкото в Западна Европа, като предпазна мярка Проске назначава с 30% повече персонал, отколкото обикновено.

Изводът му още преди първия съдийски сигнал трябва да се разглежда като укор към Европейската футболна асоциация УЕФА: "Всяка друга страна в Европа вероятно щеше да е по-подходяща за домакин на турнира".

Проске казва онова, което мнозина мислят. Спортни мениджъри, туроператори и спонсори вече критикуват открито практиката на възлагане на УЕФА - те са толкова разочаровани от пропуснатите шансове и заплахата за увредена репутация. Досега за УЕФА, както и за световната футболна централа ФИФА, важеше доктрината за завладяване на нови пазари за футболния бизнес.

Сега обаче се вижда ясно: европейската машина за пари е заседнала в украинското тресавище на роднински връзки, алчност и лоша инфраструктура. Лъскавият продукт на УЕФА започва да се пропуква.

„Това може да повлияе зле на европейския облик на УЕФА. Като се имат предвид събитията, може би трябва да се помисли за нова тежест на критериите за възлагане", казва Кристоф Бройер, професор по спортна икономика в германския спортен университет в Кьолн.

Според официалната версия на УЕФА всичко е в реда на нещата. Неофициално обаче домакините имат огромна черна точка.

„Страните не успяха да използват фантастичната възможност, която им дават тези първенства", казва разочарован спортен функционер.

"И двете страни подходиха небрежно към темата“. За добър обществен имидж не може и да става въпрос.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
14 преди 11 години
Не съм чул някой футболист или фен да се е оплакал .Какво иска тоя, да си направят Западно Шенгенско първенство ?
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доколкото знам, футболът е игра за феновете, а не за бизнесмените. Тъй че засега еврото си е екстра- няколко хубави мача, хубави стадиони, приятна атмосфера, липса на такива туземни простотии като онези вувузели, какво ми пука че някаква шваба не могла да си избие кинтите?
9
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ,че защитавам украинците ,но като знам западните бизнесмени с каква неприязъм се отнасят към другата част от Европа... Съм на мнение ,че просто украинците са отказали да плащат на разни авантаджии
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега какво - да седнем да ревем, че нянакъв баварски пръдльо не успял да изкара кинти, организирайки лиготии за ВИП-***...Футболът не е игра за елит от заможни ***, а е за масите!В това отношение не виждам нищо лошо в организацията от страна на Украйна.Модерни стадионо, сравнително спокойна обстановка... Това е.
7
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво очаквате от държава която е била дълги години под руско влияние. Вижте ни нас вижте и тях. В световната история няма държава която да се е обвързала с Русия и да е прокопсала, а нашите политици вярваха и още вярват, че ще сме първите.
6
16
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Каква инфраструктура има Украйна бе ??? ти не си в ред ......
5
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости ! Украйна вече има супер стадиони и инфраструктура покрай първенството ! Платена статия от англичаните, които умират от яд, че вече губят позиции/милиони/ във футбола ! Дори няма да излязат от групата си англо-еврейските мафиоти !ПЛАТИНИ Е ВЕЛИК !
4
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А добро утро :)след фиаското на световното в ЮАР, дойде и Украйна.............и вместо да се поучат от грешките си *** от ФИФА и УЕФА продължават да творят малоумия, 2018 световното в Русия, после 2022 в Катар, остава само да направят едно европейско в Косово или Беларусия и цирка ще е на 100% пълен
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
че у нас нима е по-различно
2
6
 
1
 
! Отговори
Oх Боли преди 11 години
Тииии днес пи ли си хапчетата?
1
6
 
21
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Украйна е държавата дала най-много евреи на Сащ.Време беше да и върнат жеста!

Спонсорирани публикации