Сирийската армия системно избива цивилни

Това се твърди в доклад на "Амнести интернешънъл"
14 юни 2012 12:58, Елка Василева
67
Сирийската армия системно избива цивилни
В доклад на "Амнести интернешънъл" се твърди, че сирийската армия избива цивилни при организирани нападения над градове и села. Снимка: Reuters

Сирийските правителствени сили избиват цивилни при организирани нападения над градове и села, а това е равносилно на престъпление срещу човечеството, заяви правозащитната организация "Амнести интернешънъл", позовавайки се на свидетелства от над 20 населени места в Северозападна Сирия, съобщи Ройтерс.

Докладът от 70 страници на организацията се базира на посещенията на нейни представители в 23 селища в провинции Халеб и Идлиб между април и май, при които са интервюирани над 200 души, включително много хора, чиито роднини са били убити или чийто дом е бил разрушен.

Сирия понастоящем върши престъпления срещу човечеството в името на държавата, за да се разправи с общностите, заподозрени, че подкрепят бунтовниците, се казва в публикувания днес документ, цитиран от Франс прес.

Базираната в Лондон организация твърди, че разполага с нови доказателства, че жертвите, в това число младежи и деца, са били извеждани от домовете си и убивани от войници, които в някои случаи изгаряли труповете. Тя описва как войници и членове на милициите "шабиха" са подпалвали къщи и друго имущество и са стреляли напосоки в населени райони, убивайки и ранявайки минувачите. "Амнести" обвинява сирийския режим, че системно подлага на мъчения арестувани хора, включително болни и възрастни.

Тези нови доказателства за наличието на организирана система за тежки посегателства показват спешната необходимост от решителни международни действия, заяви съветничката по кризисни ситуации в международната организация Донатела Ровера при представянето на доклада.

Въз основа на събраната информация организацията заключи, че сирийските правителствените сили и милиции са отговорни за тежки нарушения срещу правата на човека и потъпкване на международното право, стигащи до престъпления срещу човечеството и военни престъпления, подчерта Ровера.

В доклада "Амнести" настоява Съветът за сигурност на ООН да предаде Сирия на прокурора на Международния наказателен съд и да наложи оръжейно ембарго на Дамаск, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a buntovnitsite shtoto pak sa ANGELI NEBESNI i niamat nito edna nevinna JERTVA Rusia dviji peshki kam Siria novinka dva Ruski BOINI koraba PATUVAT na tam za da paziat interesite si v darjavata da vidim sega s kvo shte otvarnat XAMERIKANTSITE ot den na den po GORESHTO
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
практиката показва че това ще продължава докато не махнат асад и дойдат тия ненормални ислямисти типа шариат или интервенция със същите последствия но сега наблюдаваме на кой ще се окажат по здрави нервите русия или америка
49
2
 
11
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
На Орлов мост не бяхте терористи, седерастче! Бехте при партийния дом, когато го запалихте и пред парламента през 1998г.Терористи са и лидерите, които издигнахте - все хора, продали държавата си кой за колежа на децата в чужбина, кой за собствената си кариерка. Тероризъм е унищожаването на образованието, здравеопазването, пенсионната система, селското стопанство и поминъка на милиони българи.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко за обикновенните хорица в Сирия! Ако погледнем какво стана година след събитията в Северна африка ще видим, че е само разруха.
47
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно и ние бяхме терористи когато се събрахме на Орлов мост преди 22 години , само че в очите на безпросветните ***.
46
1
 
25
 
! Отговори
Ново заглавие преди 11 години
Сирийската армия системно избива терористи облечени в цивилни дрехи.Мисля, че така е праивлно да се напише.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Томас, интересно , ако утре излезеш на протест и те набие родната полиция на кого ще разчиташ , на арменския , руския или на българския поп , предлаагм ти на арменския , защото на времето е свършил най -полезна работа , ако се ограмотиш ще разбереш каква.
44
1
 
23
 
! Отговори
До Гарибалди преди 11 години
Не е само в този форум. Вчера една седерушка ми пусна линк към "Дейли мейл", да прочета съответната "обективна" статия, пък аз се зачетох в коментарите и открих, че дори и в англия зомбитата са на изчезване.
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези дали са чели това?"Според статия на водещия германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЗ) клането в Хула всъщност обаче е било извършено от сунити, противници на Асад."
42
2
 
30
 
! Отговори
Гарибалди преди 11 години
Радвам се че този форум преобладават хората с будно съзнание и не промити мозъци. Сирийската армия има dостатъчно мишени-ислямисти-терористи по които да стреля ,за да защити живота на гражданите си. Заключението на Амнести.... е тенденциозно и има за цел да обслужи господарите си. Доказа се, че няколкото големи избивания на цивилни не са дело на сирийската армия,а на терористите и техните външни помагачи-наемници. Разбира се че при един артилерийски обстрел,колкото и да е прецизен може да има и невинни жертви.Американците избиха хиляди цивилни в Ирак. Натовци избиха хиляди цивилни в Либия. Хиляди цивилни избиха и в Афганистан ,а и продължават.Американците на своя територия избиха-живи запалиха около 100 богомолци преди време, понеже не искаха ,да напуснат молитвеният си дом.И до ден днешен няма осъдени прокурори дали разрешение за атаката.Както и на агентите на ФБР участвали в атаката. Воя който сега наддава запада са като крокодилските сълзи.Ако Запада наистина милее за демокрацията трябва да започне от Саудитска арабия и съседите и където господстват средновековни мракобеснически режими и няма и наченки на демокрация. А си е истинска диктатура. Да но тези режими са проамерикански,богати на петрол и трябва да се запази статуквото.Събитията в Сирия са исценирани отвън.Отвън идват подсрекателствата,парите и оръжията.Ако в САЩ се появят въоръжени формирования които искат да сменят насила властта,ще ги избият като кучета до един.
41
1
 
30
 
! Отговори
???? преди 11 години
Кога "Амнести" ще се запита, колко цивилни са загинали от Единствените до сега "хуманитарни" интервенции над Хирошима и Нагасаки, и коя е Единствената "хуманитарна" страна пуснала тези "хуманитарни" устройства над цивилно население???
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Амнести Интернешънъл твърди това, за което й е платено. Който плаща, той поръчва музиката. А пък в информацията от извора се твърди точно обратното, че САЩ и сателитите й подкрепят чрез наемниците си клането на напълно невинни хора в Сирия. Адреса за обвиненията за престъпления срещу човечеството и за военните престъпления трябва да се насочи срещу спонсорите на тези кланета
39
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 07.06. при появата на "НЛО-то", Русия изрази позицията си, че всяка военна интервенция в Сирия, без мандат от ООН се явява -"casus belli", така че да се надяваме страните от нато да не искат да се запознаят от близо със синтеза на водорода.
38
1
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Tezi sastite tvardiaha,ce i Sadam Hjsein ima himicesko orazie,a posle se okaza ce niamalo
37
2
 
28
 
! Отговори
ан преди 11 години
АМИ АКО НИЕ НАРАМИМЕ КАЛАШНИЦИТЕ И СМЕ В ЦИВИЛНИ ДРЕХИ И ЗАПОЧНЕМЕ ДА УБИВАМЕ ПОЛИЦАИ И ВОЕННИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ? ТОЧНО ТОВА СЕ СЛУЧВА В СИРИЯ И НЕ САМО ТАМ. И В ЛИБИЯ СЕ СЛУЧИ СЪЩОТО. НО В СИРИЯ НЕЩАТА СЕ СЛУЧВАТ СЪС БЛАГОСЛОВИЯТА НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ. АСАД НЕ ИМ СЕЕ НАДУПИЛ КАКТО СЕ НАДУПВАТ ОСТАНАЛИТЕ ДУПЕДАВЦИ И Е ТРЪН В ОЧИТЕ НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ ЧЕ Е СЪС РУСИЯ. ЗАТОВА ИСКАТ ДА ГО УНИЩОЖАТ. КОЙТО НЕЕ С ХАМЕРАКАНЦИТЕ Е ПРОТИВ ХАМЕРИКАНЦИТЕ. ТОВАЕ МОТОТО НО СБИРЩИНАТА ОТВЪД ОКЕАНА..
36
2
 
27
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Той Ердоган по-полека с подкрепата за опозицията в Сирия, че в задния му двор турската войска действа систематично и доста по-безмилостно от Асад и там верно цели кюрдски села изчезват от картата заедно с обитателите...
35
1
 
26
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
"Сирийската армия системно избива цивилни"! Егати новината, егати откритието!Е кви да избива? Тея дето стрелят срещу армията са цивилни! Или аз пропускам нещо - да не са войници от турската или саудитската армия? Ако в Америка некой цивилен нарами калашник и се опита да сваля властта, стреляйки срещу полицаи и военни какво ли го чака? Дали ще го защити некой в ООН-то че е цивилен?
34
12
 
6
 
! Отговори
dimbul преди 11 години
А бе ей, ало! Този другарю Асад с комунизъма си колко хора бе убил, по малко от баща си или не.
33
5
 
26
 
! Отговори
Към Днес БГ преди 11 години
Много Ви моля, да имате в предвид, чеима хора, които четат новини директно на други езици, директно от други осведомителни агенции, освен Вашата. Публикувате информация, която е меко казано неистинска, това лъжлива информация, целяща да заблуди Българската общественост. Истината е, че НАТО, начело с Щатите цели да подготви световното обществено мнение за подготвяното нахлуване в Сирия от войски на НАТО. А това ще е Световен конфликт с глобални последици. Държави ще изчезнат от картата.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много знаеш ти какво искат хората в Сирия, такива говорители от името на други хора и цели народи най ги мразя. Далеч си от реалността.

Спонсорирани публикации