Чалгата губи влияние, БГ поп-ът с шанс да излезе от кризата

2012 е една от най-интересните за родната сцена
Обновена: 8 авг 2012 15:06 | 8 авг 2012 13:22,
305
Чалгата губи влияние, БГ поп-ът с шанс да излезе от кризата
Преслава все още държи фронта в попфолка. Снимка: Dnes.bg

2012 година се очертава като една от най-любопитните в новата история на българската музика. Настъпват сериозни размествания в пластовете, които до голяма степен ще определят развитието й през следващите няколко години.

Попфолкът е в криза, която няма нищо общо с икономическата. Независимо какво ни убеждават представителите на този жанр. С всеки изминал месец влиянието на тази музика намалява, което е повече от естествено, и ще заеме своята нормална ниша.

Ако някой бърза да отвори шампанското в чест на залеза на чалгата, обаче бърка. Това е жанрът, в който се инвестират най-много средства, изпълнителите се радват на най-много участия, сравнително добри приходи, разполагат с шест телевизионни канала. Клубовете, където се пуска тази музика, са най-рентабилни на пазара. 

Няколко музикални поколения израснаха предимно с попфолка, като основна заслуга затова имат певците, продуцентите и всички музиканти извън лекия жанр.

Той се разрастваше благодарение на тяхното бездействие. Дори имаше един момент, в който фолк продуцентите бяха напът да завземат и поп сцената. Защото срещу себе си имаха певци, които творят песни, които да се харесат на тяхната компания. Или пък създаваха претенциозни парчета, които били разбираеми от интелигентната аудитория.

Ако някой дръзнеше да направи комерсиално парче, веднага бе обявяван за чалгар.

Създаваше се усещането, че българската поп музика е някаква елитарна, извънземна, за хора с IQ над 150. А всъщност с две думи си беше кръгла нула.

Поп певците са тези, които се радват на най-голям медиен комфорт, но когато имаш една песен за година, просто се превръщаш във фалшив герой от екрана, печатната или интернет медията.

Кризата в попфолка обаче е в своя пик. Тя е логична, защото жанрът се наводни с много безобразни изпълнители, които се представят за "звезди". И тук вината е на продуцентите. Цедката е твърде широка, а всяка девойка, решила да става известна, идва с някакви пари и започва да се върти по музикалните телевизии. Решени са да изживеят своята петминутна слава или да си намерят богат мъж, независимо че с микрофон в ръка са бедствие.

В същото време има и изпълнители, които са 10 години на сцена, но защо - и те самите не знаят. Нямат хитове, слушат ги предимно роднините, но продължават с някакъв неясен ентусиазъм. Май единствено да си чешат егото.

Друга причина за отлива на публика от попфолка са самите песни. Гюбеци и елементарни текстове може да са подходящи за дискотеките след полунощ, но основната аудитория не е по сепаретата и с право критикува, че жанрът се връща с 10 години назад.

В същото време при поп музиката се забелязва възход, големите хитове на лятото са именно там. "Дим да ме няма" на Графа, Бобо и Печенката, "Почивни дни" на Криско, "Сама" на Лилана, "Кой ден станахме" на Ангел и Моисей, "4321" на Рафи са само част от парчетата, които се въртят нонстоп. Дори фолк клубовете възвръщат една позабравена схема и започнаха да канят поп певци за участия. И е пълно.

През последните години свежите попълнения в попа бяха единствено от телевизионните предавания, като тази година трябва да отличим участниците от X Factor. Няма как да правим някакви генерални оценки, тъй като практиката през годините сочи, че те са на сцената година-две и после "дим да ги няма".

В хип-хопа също се надигат, имат вярна и многобройна публика, но трябва да признаем, че този жанр винаги е бил на приливи и отливи. Къде обективно, къде не, рап певците са най-онеправдани в медиите и техните парчета се разпространяват предимно в интернет.

Българите се определяме като рок нация, но май сме поклоници на чуждата музика. Готови сме да заделим по 100 или 200 лева за концерт или фестивал, но трудно вадим 5 лева, за да видим родна група.

За съжаление българската рок музика все още трудно излиза от клубната сцена, въпреки че има страхотни групи. Голяма част от бандите не искат да напуснат ъндърграунда, някои търсят късмета в чужбина. Като цяло обаче публиката не е толкова близко до музиката им, особено в по-малките градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чалгата е най- долнопробното и отвратително подобие на музика....добре де, едно от малкото такива.
261
2
 
1
 
! Отговори
Някоя преди 11 години
Откак чалгата се е появила се моля от все сърце да я няма....винаги ми е било жал как ни свързват с нея навсякъде и друго не се чува в уникалните български дискотеки! По- жалкото е, че тези, в които не пускат чалга, не са посещавани...защото на българите нещо им харесва тази музика и манталитета, който налага. Като някой чужденец види чалгаджийски клип, казва само- това е порно с нещо като музика...Покрай тая чалга момичетата си мислят, че като изглеждат нормално никой няма да ги хареса. ЖАЛКО
260
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От лични наблюдения мога да кажа, че чалга слушат САМО простаците.
259
6
 
2
 
! Отговори
много прости ееей преди 11 години
Наивниците ,които си въобразяват ,че като слушат опера са интелигентни ,а като слушат кючек са *** , явно не са чели приказката за "Голият цар"?! Прочетете я , много е поучителна !
258
2
 
6
 
! Отговори
водата кръв не става преди 11 години
Ами клати си *** и слушай си турската и *** музика. Не закачак Моцарт и Бетховен че ще се въртят в гроба. Ето ти салатата ракията и ни отърви от присъствието си.
257
8
 
1
 
! Отговори
кръвта вода не става преди 11 години
Аз слушам : бг. народна музика ,сръбска ,гръцка ,турска и *** ! Това е в гените ми ,част от балканските народи съм !!! Няма насила да ставам германец или пр. и да слушам Моцарт и Бетховен !!! Който си въобразява ,че слушащите Моцарт са "интелигентни" ,до отиде в Германия и да ги види колко са интелигентни ,пияници по улиците и метрото ! Моцарт да слушат чуждопоклонниците !
256
1
 
8
 
! Отговори
БРЕТ преди 11 години
Чагата залязва пропорционално със фудболистите .Като селски бедни момчета дошли във големият град. Много бързо надушиха дашните селски моми и те по някакъв сексуален път намерели пътя към града вместо към къра. Та така я караха безгрижно и по селски доста време. Само че купона свърши и маи мотиката ги зове
255
0
 
0
 
! Отговори
Симеон преди 11 години
А може и вече да отказват повиквателните те без тва идват основно заради чалгаджийките
254
0
 
5
 
! Отговори
митко преди 11 години
значи пайнера ще остане без работа.днес четох че националния отбор по футбол е вече е след държави дето не им знам и именатата кат ги привикат наште футбалетисти да играят за националния отбор те първо си запазват ВИП места във чалгаджийниците за да покажат новите трикове във кючека.пазят си силите по време на мача да не се изморят много щото после до сутринта трябва да въртят дупета.та идеята ми беше без тва човека пайнера ще остане без работа да го направят тренер само той ги кара да играят
253
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като няма чалга как ще се напиваме? Как ще си повишим отрицателния прраст без чалга? Като няма чалга как ще разбера коя е к*рва? Как да се сбия с чалгар като не знам кой е? Като няма маанета на какво ще ни се смеят туристите като дойдат на почивка? А *** и мутрите какво ще слушат, че да ги разпознаем. Какво ще дават по музикалните канали? Ако искам да повърна какво да си пусна? Ей никаква политика за населението няма!
252
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
obratno
251
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво от това, че чалгата залязва? ПОРАЖЕНИЯТА са огромни ... Държавата ни е чалга...Манталитетът ни е чалга...Радвам се,че за все повече хора Long live rock and roll ! Колкото до БГ поп музика, слушаемостта е резултат на реклама и родствени връзки, а не на качество. А чалга реакцията на мнението ми, по минусуте ще познаете ;)
250
2
 
0
 
! Отговори
@ преди 11 години
за всички които ги е гнус от чалгата едно поздравче Kings of Leon - Arizona :) youtube/watch?v=6PzRpe36Qls
249
1
 
12
 
! Отговори
Росен Христов преди 11 години
"Ако някой бърза да отвори шампанското в чест на залеза на чалгата, обаче бърка. Това е жанрът, в който се инвестират най-много средства..."Кой, по дяволите, има интерес да инвестиира в... ПРОСТОТИЯ?! И какъв е интересът? Промиване на мозъци? ... Особено на младото поколение. Овцете с промити мозъци са по-лерсно контролируеми и манипулируеми.
248
2
 
4
 
! Отговори
a girl преди 11 години
За чалгата не знам, но това което пише за българският рок си е вярно. Наистина имаме добри български рок групи и недостатъчно публика. Последно съм ходила на концерти на Odd Crew и Кикимора. Имаше шепа хора, а стадионите са пълни като има чуждестранни метал и рок групи... Вярно че някой от чуждестранните групи са много добри, но пък ако нашите групи са достатъчно известни в България също ще се слушат от много повече хора. А за попът има надежда и наистина ще е добре да се изравнят муз. жанрове.
247
2
 
19
 
! Отговори
ДЖАСЪМ БИИБЪР преди 11 години
"Преслава все още държи фронта в попфолка"-ДЪРЖИ МИ ОНАЯ РАБОТА, ОНАЯ РАБОТА МИ ДЪРЖИ!
246
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В същото време при поп музиката се забелязва възход, големите хитове на лятото са именно там. "Дим да ме няма" на Графа, Бобо и Печенката, "Почивни дни" на Криско, "Сама" на Лилана, "Кой ден станахме" на Ангел и Моисей, "4321" на Рафи са само част от парчетата, които се въртят нонстоп! А дайте малко инфо за останалите хитове?
245
15
 
11
 
! Отговори
Хаджи Ахил преди 11 години
Момичета и момчета, за всекиго има място под слънцето.Който харесва чалга - да слуша чалга. Който харесва Бетовен-да слуша Бетовен. Като не ти харесва чалгата не ходи там където се слуша чалга. Всички сме високоинтелигентни и ненавиждаме чалгата ама като я засвирят всички скачат да играят. Лично аз не обичам такава музика и не я слушам, но не наричам с обидни имена тия, които я харесват. Интересното е това, че чалгапевците винаги говорят с уважение за другите музиканти.
244
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО,добре го написа !!
243
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ненавиждам кючека и кючеккурвите! Дано този цирей в музикалната ни култура бъде забравен колкото се може по-бързо

Спонсорирани публикации