Макао няма да се върне към славата си на "рай за гангстерите"

Причината е, че територията е под контрола на Китай
Обновена: 28 авг 2012 14:56 | 28 авг 2012 12:40, Елка Василева
19
Макао няма да се върне към славата си на "рай за гангстерите"
Макао се е променило много през последните 15 години. Снимка: архив, Reuters

Три убийства, влиятелни босове и една мащабна полицейска офанзива породиха опасения, че Макао - световната столица на казината - може би се връща към лошите стари времена от 90-те години, пише Ройтерс. И това започна преди бивш бос на триадата - известен с прякора "Счупения зъб" - да влезе през декември за 15 години в затвора.

Всичко това става по време, когато китайската икономика, втора в света, расте по-бавно, което намалява приходите от хазарта и вероятно прави по-агресивни операторите, които събират дълговете от залагания в замяна на комисион от казината.

Но по тесните оживени улици на бившата португалска колония Макао, както и във вътрешността на натруфените и огромни като замъци казина има малко признаци, че насилието излиза извън контрол на единственото място, където китайските граждани могат да залагат в законни казина.

Много се е променило през последните 15 години в Макао, който сега е Аомън - специален административен район край южното крайбрежие на Китай. Преди занемареният анклав на хазарта бе поразен от открита гангстерска война. По улиците избухваха бомби и се водеха престрелки посред бял ден.

През 1999 г. Макао се отдели от Португалия и премина към Китай. Ласвегаски магнати, сред които Шелдън Аделсън и Стив Уин, помогнаха за превръщането на тази територия в многомилиардна златна мина, която е магнит за големи играчи и глобални инвеститори. Приходите от залагания през миналата година възлизат на 33,5 милиарда долара, пет пъти повече отколкото в Лас Вегас.

Причината за това е, че Макао е под контрола на Китай, казват службите за сигурност, политически анализатори, юристи и учени.

"Първо, китайското правителство няма да толерира нарастването на насилието. Второ, ако погледнете структурата на залаганията във ВИП салоните в Макао, тя се различава изцяло от тази през 1998 г.", казва Дейвид Фонг, директор на Института за изследване на търговските игри към Университета на Макао.

Убийствата и беззаконията в края на 90-те години бяха предизвикани от агресивните маневри на триадите да завземат възможно най-голяма част от доходоносния пазар на ВИП залагания, който генерира над 70 на сто от общите приходи от хазарт.

Днес повечето от операторите на ВИП зали в Макао – специални зони в казината, предназначени за богати клиенти при големи еднократни залози за повече от един милион юана (156 хиляди долара) - са в повечето случаи компании, а не физически лица. Те инвестират в печелившия пазар, от който месечните приходи продължават да растат. Анализатори очакват приходите от хазарт за август да достигнат връх след тримесечие на вял растеж.

Служители от сигурността обаче твърдят, че операторите на тази зали често са свързани с триадите или други банди.

Полицията извърши този месец операция с кодовото название "Мълния" в сътрудничество с хонконгските и китайските власти, при която задържа над 300 души.  Трима души бяха осъдени на различни срокове затвор, 22-ама бяха осъдени условно, а 15 все още са в ареста. Обвиненията са предимно за употреба на наркотици, незаконна имиграция и подправяне на документи.

Местни жители твърдят, че полицията в Макао извършва "прочиствателни акции" почти веднъж месечно и че не виждат нещо специално в последната акция, която бе отразена нашироко в медиите. "Има чести проверки във всички казина, караоке барове, нощни клубове и сауни", казва местен жител, който не желае да бъде назоваван.

Въпреки забавения растеж /хазартът е осигурил над 40 на сто от брутния вътрешен продукт в Макао за 2010 г./ правителството работи по нови мащабни инфраструктурни проекти покрай стъклените кули и казина, които оформят т. нар. Ивица Котай. Пекин е включил Макао в китайския петгодишен план и иска да позиционира територията като международна дестинация за отдих, която не разчита само на казината.

Хофман Ма, вицепрезидент на "Съксес юнивърс груп", която управлява казиното "Понте 16" в джойнт венчър с холдинга Ес Джей Ем на "краля на казината" Стенли Хо, казва, че местното правителство е предприело мащабната полицейска операция, за да отправи предупреждение към други. "Главните оператори не искат увеличаване на насилието. Мнозина от тях участват и в други индустрии и са използвали връзките си, за да влязат в други бизнеси като търговията с ценни метали и чуждестранна валута в Хонконг. Те се диверсифицират", казва той.

Като имаме предвид малката площ на Макао - около една трета от размерите на Манхатън - слуховете бързо се разпространяват и Китай ще има малко проблеми в потушаването на всяка потенциална ескалация на насилието, констатира Давид Цвайг, експерт по китайска политика в Хонконгския университет за наука и технологии. "Те вероятно само ще засилят натиска върху местното правителство истински да се справи с насилието. Може да изпратят тук един-двама съветници, но няма да видите прииждане на полицаи от континентален Китай . . . Това ще подплаши хората", казва той.

Посетителите на Макао, които през миналата година са били 28 милиона, не изглеждат изплашени.

В опасания от палми луксозен курорт "Гранд Лапа", където наскоро бяха убити двама от гостите, гости кръжат в лобито на хотела в делничен следобед и се редят на опашка, за да се регистрират. Персоналът в съседния магазин за китайска медицина казва, че не е имало въздействие върху местните жители. "Убийствата в хотела са свързани с хазартната индустрия. Макао е безопасен, хората не трябва да се безпокоят във всекидневието си", казва лекар, който работи в магазина.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
34
 
! Отговори
хахахах преди 11 години
ами вместо МАКАО ,това сме ние-мутри и бандити във властта даже,а за убийства и обири ,имами-не могат се преброят...
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 14:Е ДА РАЗБРАХ ГО ТВА НО ДОБРЕ ЧЕ ПОЯСНИ КАКВО ИМАШ ПРЕДВИД ХАХ
11
1
 
35
 
! Отговори
от 8 до 12 преди 11 години
"вдъхновен" означава съм удърен но не умрял а "за закуска" означава че с кеф бих я клецал сутрин преди да правя каквото и да било!
10
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХА СТАНА ВЕЧЕ ДВА И ПОЛОВИНА И ВСЕ ОЩЕ НЯМА ТЕМА ЗА ЕВРЕИТЕ ХАХА *** ТОЗИ ПЪТ ЗАКЪСНЯВАТЕ ХАХАХА
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 8:ДА РАЗБИРАМ... АМИ КАЖИ ГО ПО ДИСКРЕТНО НАЙ ДОБРЕ ХАХ
8
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, китайското правителство държи здраво и наказва лошо НО... винаги има и едно "но" нали така? :) Триадите съществуват в китайското общество от няколко хиляди години и през повечето от тези хиляди години наказанията са били същите - смърт. Така че, ако някой знае как да оцелее, това са именно Триадите - най-древната и най-жестока мафия. Не мислете че ги хваля, и те са *** като всички мафиоти, може би дори най-големите. За другите мафии има много филми, за Триадите са малко. Неслучайно.
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ ВИЖ СЕГА АКО ТИ СЕ ПАДНАТ ПЪРВО ТАЙЛАДНАКАТ,ЯПОНКАТА И ФИЛИПИНКАТА ЗА КИТАЙКАТА НЯМА ДА ИМАШ СИЛИ ПРОСТО.... ЗАЩОТО ОНЕЗИ СА ЦЕНТРОФУГИ И ЩЕ ТИ ИЗЦЕДЯТ СИЛИТЕ..... ДОСТА СЕРИОЗНА КОМПАНИЯ ИСКАШ ХАХА АЗ ТАКИВА БИХ ГИ КАРАЛ ПРЕЗ ДЕН ДА ИМАМ СИЛИ ЗА ВСЯКА ОТ ТЯХ
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 5:А АЗ ИСКАМ ДА СЕ СЪБУЖДАМ ДО КИТАЙКИ ВСЯКА СУТРИН.... ТИ САМО ДА ТИ СЕРВИРАТ ЗАКУСКАТА ЛИ ГИ ИСКАШ?
5
3
 
36
 
! Отговори
Калин преди 11 години
от векове макао си е място на контрабанда, хазарт и всякакви други.. колко плащат за подобни статии от китайското правителство.. да се разпространяват по информационните агенции :)
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Макао е един пример как може да се печели много добре от казина! Ако отделят един град на морето, където се направи европейският Лас Вегас или Макао бихме могли да правим целогодишен туризъм от израелци, турци, араби и т.н.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какви пари става на въпрос ние тука в БГ не сме и сънували.
2
4
 
44
 
! Отговори
М преди 11 години
@1: В България е мизерия по други причини явно, щото тука няма много ***. :)
1
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Португалия да не забравяме- пак ***.Абе има ли *** винаги е помиярщина.Няма сттрана в света дето са цветнокожи и са нормални.Винаги е мизерия,мафия,престъпления,беднотия.Не е от цвета на кожата ама има огромна закономерност.Има ли *** има мизерия.

Спонсорирани публикации