Светът полудя по iPhone 5

Apple постига с новия си смартфон спиращ дъха марж на печалба
Обновена: 21 сеп 2012 14:32 | 21 сеп 2012 10:46, Бойчо Попов
357
Светът полудя по iPhone 5
Японски фенове на марката. Снимка: Reuters

Цифрите казват всичко: за 849 долара Apple продава своя топ модел на новия iPhone 5. Ако се приспаднат производствените разходи от 238 долара, остава брутен марж на печалбата от 72 на сто. Фантастична стойност.

IT гигантът Hewlett-Packard постига само около 23%. Пазарните изследователи от ISuppli са взели последния смартфон от Apple под лупата. Резултатът: това наистина е най-скъпата продукция в последните три години. Но въпреки това iPhone е наистина машина за пари за Apple.

Педантично ISuppli изброява разходите по компоненти. Най-скъпият от тях е дисплеят заедно със сензорния екран (тъчскрийн). Apple използва за новото устройство за първи път така наречената клетъчната технология. Тук допирната повърхност е вградена в стъклен слой. Единствената причина, заради която новият iPhone е по-тънък от своя предшественик. Модулът струва 44 долара, този на iPhone 4S - 37 долара.

С 37 долара към сметката допринася и новото радио звено. Новият iPhone за първи път поддържа новия и бърз мобилен стандарт LTE и извън границите на САЩ, но само в честотния обхват от 1800 MHz, който се използва в Германия от Deutsche Telekom. Това например не можеше да прави iPad. Ето защо Apple вгражда сега съответния чип от Qualcomm. 

Така под чертата при най-скъпото устройство с памет от 65 гигабайта се получават разходи за материали от 230 долара. Към това трябва да добавим и монтажа, разходите за който според iSuppli възлизат на осем долара. При най-евтиния модел с 16 гигабайта разходите за материали са 199 долара, сглобяването също е осем долара. Цифрите показват, че Apple си добавя особено голяма надценка при най-добрите си модели. Такова ценообразуване остава неизчерпаем източник на критика, тъй като продажните цени на топмоделите не са оправдани от съответните по-високи разходи за материали.

Но Apple запазва пълно мълчание по това обвинение. И изброените от iSuppli разходи компанията от Купертино не иска да коментира. Единствено главният финансов директор Питър Опенхаймер неотдавна оспори в рамките на инвеститорска конференция данните на пазарните изследователи, но пропусна да спомене своите собствени, пише германският Handelsblatt. Освен това изчисленията на iSuppli не включват разходите за научноизследователска и развойна дейност, както и за маркетинг. Но това се посочва изрично от експертите на пазарния изследовател.

Огромните маржове на печалба са толкова впечатляващи, тъй като Apple по-добре от всички други производители на смартфони успява да запази високи цените над обичайния жизнен цикъл на мобилните телефони. Това се доказва и от статистическите данни за изследователката компания Strategy Analytics. Според тях пазарната цена на iPhone в първите 18 месеца след старта почти не пада. От друга страна цената на смартфоните на Nokia пада само един месец след старта на продажбите, при HTC - след три месеца. Високите цени обаче не пречат на купувачите да се нахвърлят на новия смартфон.

Втората част на материала и галерия с чакащите пред магазините фенове вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: iPhoneapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
9
 
7
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ 307:Вместо да се опитваш смешно да философстваш, вземи да прочетеш за историята на мобилните телефони.Ако не беше Apple да разбие монопола на операторите, досега щеше:- да си купуваш smartphones само от операторите, които щяха да избират моделите за продажба- да плащаш безбожни цени на операторите- да знаеш, че само операторите ти инсталират програми, т.е. да ти го brand-иратВсъщност, операторите попречиха на Apple да реализира soft-SIM карта, даваща свобода на клиента...
260
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен #310Какво точно са спрели, бе, кълвач? Имаш ли представа какви ги дрънкаш? Чел недочел, ама дава компетентни мнения по форумите. Викам да си хващаш лопатата и обратно на двора..
259
7
 
8
 
! Отговори
Mr.twitter преди 11 години
Не знам защо хората са полудели по iPhone ? Какво толкова им харесва ?
258
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светът е луд и без айсифон
257
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а защо айфон спряха ютюбата и гугъл мапс? някой може ли да обясни? щото са *** и решиха заради спорове с конкуренцията да прецакат потребитлите - епъл са фирма, която не е ориентирана към клиента, а към себе си и печалбата...
256
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Към БГ. Внимавай човече с половите връзки.Заразите от Златка Интелекта са доживотни.Най-важното изобретение -стъпването на *** по пътя да стане човек е било направено в Африка.И всички произлизаме от "***". Бялата цивилизация нямаше да я има ако не е стъпила на изобретеното от азиатците. Ако имаш някакви познания припомни си преди 2, 3, 4000 г. къде са били европейците и какво са правили и изобретявали азиатците.За американците не говорим ,щото те са били още червени на цвят :).
255
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Показателен е факта ,че адвокатите се използват като оръжие което ясно говори ,че качествата на новата петица не могат да устоят на конкуренцията.Но за да запази Епъл (временно) ненормалната си печалба всеки с Айфон ще е платил 60$ на адвокатите чиято работа е задушаване на Самсунг и др. и в следствие спиране на развитието на технологиите.Интересно как никой не вижда ,че това е същото като споровете за авторските права и АСТА.Някой да е видял нещо добро от спазването им освен тлъстите продуценти
254
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако познаваш историята ще знаеш и бъдещето..!Пословица която важи и тук.Справка- IBM, Microsoft, Intel, AMD, Oracle, Apple, HP,paq и т.н.По-силният побеждава!Не по-добрият, по-силният!! Затова не трябва да се допуска да има много силни!Конкуренцията е основен двигател на прогреса.Благодаря на Самсунг ,че диша във врата на ябълката иначе щяхте да плащате (който може да си го позволи) още по 1645$ за нещо дето струва 200$.Щяхте да говорите по 5лв/мин през бълг. GSM оператори.
253
8
 
10
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 11 години
Аз знам какво означава Самсунг, в учебниците по психология, терминът се нарича: комплекс на ниското самочувствие в областта на високите технологии, на английски съкращението е Samsung :-))) или по нашенски: вечните догонващи които искат да са първи :-)
252
10
 
10
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 11 години
Айде зомбита купувайте Galaxsy SIII'ки че господарите Ви от Samsung събират пари за глоби :-), а трябва да им останат и с нещо да се хранят.........
251
4
 
6
 
! Отговори
Големия Жълт Член преди 11 години
Много ми е интересно, защо зомбитата на Samsung се лепят като мухи на *** по новините за Apple и яко се пеняват. Като не ги интересуват продуктите на Apple, защо попиват всяка новина за iPhone и се тръшкат колко са им хубави корейските тояги в коментарите към новини за Apple? :-)))
250
1
 
2
 
! Отговори
войн преди 11 години
ка52alligator и тука ли се излага?Има един Казанлъшки ***,когото прогонихме от АutoMedia ,сега вас ли ще тормози ?
249
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде оня наблюдателния *** дето изръси че Апъл са убиеца на Канон и Никон пак се обади. Ти още ли не разбра колко си дебилен бе моето момче?
248
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До .......Зле зле ама са излезнали резултати от тестовета на процесора А6 който направо е смазал всички андроид помии то били с 4ри ядра и 2гб рам.За пореден път се вижда че са каде каде понапред и блъскането на хардуер по телефона не струва щом софтуера е засран и бавен като андроид.хахаха аиде сега с 4те ядра си ги наврете в *** щото за нищот друго не стават освен да прикриват скапания лагав андроид
247
6
 
6
 
! Отговори
....... преди 11 години
Mnoooooogo e zle tozi i-phone :-) ima da gonqt oshte dosta
246
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както знаем само балъците са повече от Китайците. Та Епъл не продават КАТО луди, а НА луди :).Може да ги видите на горната снимка :)
245
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
To се вижда кой пълни гащите даже след пускането на новия си модел и атакува конкурента си на база измислени патентни дела които за сега минават в Хамерика. Формата била същата хахаЕпъл си признават поражението и типично по американски целия свят им е длъжен.Наебател и ти ли приличаш на тия палячовци от снимките по опашките :))).
244
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 247 дрън дрън та пляс.Нищо не се сглобява в самсунг само се купуват части отам.Нали ако се сглобяваха там щеше да има кам 20 вида пластмасови имитации още преди пускането му.
243
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи андроид влизате само да злобете и се опитвате да накарате някой си купи пластмасова хемероид играчка за зрънчо и дайбоже ако си взел нещо друго си .Първо защо влизате и коментирате в тези статии? Да сте видяли някой епъл фен да влиза да плюе по ви пластмасови телефони дето се правят за 60$ и после ги продават за същите пари като айфон? Всеки си решава сам за себе си!
242
4
 
4
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ 289:И ти ли не правиш разлика между Java и JavaScript?

Спонсорирани публикации