Светът полудя по iPhone 5

Apple постига с новия си смартфон спиращ дъха марж на печалба
Обновена: 21 сеп 2012 14:32 | 21 сеп 2012 10:46, Бойчо Попов
357
Светът полудя по iPhone 5
Японски фенове на марката. Снимка: Reuters

Цифрите казват всичко: за 849 долара Apple продава своя топ модел на новия iPhone 5. Ако се приспаднат производствените разходи от 238 долара, остава брутен марж на печалбата от 72 на сто. Фантастична стойност.

IT гигантът Hewlett-Packard постига само около 23%. Пазарните изследователи от ISuppli са взели последния смартфон от Apple под лупата. Резултатът: това наистина е най-скъпата продукция в последните три години. Но въпреки това iPhone е наистина машина за пари за Apple.

Педантично ISuppli изброява разходите по компоненти. Най-скъпият от тях е дисплеят заедно със сензорния екран (тъчскрийн). Apple използва за новото устройство за първи път така наречената клетъчната технология. Тук допирната повърхност е вградена в стъклен слой. Единствената причина, заради която новият iPhone е по-тънък от своя предшественик. Модулът струва 44 долара, този на iPhone 4S - 37 долара.

С 37 долара към сметката допринася и новото радио звено. Новият iPhone за първи път поддържа новия и бърз мобилен стандарт LTE и извън границите на САЩ, но само в честотния обхват от 1800 MHz, който се използва в Германия от Deutsche Telekom. Това например не можеше да прави iPad. Ето защо Apple вгражда сега съответния чип от Qualcomm. 

Така под чертата при най-скъпото устройство с памет от 65 гигабайта се получават разходи за материали от 230 долара. Към това трябва да добавим и монтажа, разходите за който според iSuppli възлизат на осем долара. При най-евтиния модел с 16 гигабайта разходите за материали са 199 долара, сглобяването също е осем долара. Цифрите показват, че Apple си добавя особено голяма надценка при най-добрите си модели. Такова ценообразуване остава неизчерпаем източник на критика, тъй като продажните цени на топмоделите не са оправдани от съответните по-високи разходи за материали.

Но Apple запазва пълно мълчание по това обвинение. И изброените от iSuppli разходи компанията от Купертино не иска да коментира. Единствено главният финансов директор Питър Опенхаймер неотдавна оспори в рамките на инвеститорска конференция данните на пазарните изследователи, но пропусна да спомене своите собствени, пише германският Handelsblatt. Освен това изчисленията на iSuppli не включват разходите за научноизследователска и развойна дейност, както и за маркетинг. Но това се посочва изрично от експертите на пазарния изследовател.

Огромните маржове на печалба са толкова впечатляващи, тъй като Apple по-добре от всички други производители на смартфони успява да запази високи цените над обичайния жизнен цикъл на мобилните телефони. Това се доказва и от статистическите данни за изследователката компания Strategy Analytics. Според тях пазарната цена на iPhone в първите 18 месеца след старта почти не пада. От друга страна цената на смартфоните на Nokia пада само един месец след старта на продажбите, при HTC - след три месеца. Високите цени обаче не пречат на купувачите да се нахвърлят на новия смартфон.

Втората част на материала и галерия с чакащите пред магазините фенове вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: iPhoneapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
4
 
7
 
! Отговори
180 преди 11 години
Болни хора... питам ги с какво ябълката на практика е по-добра от един нексус и най-смисления отговор, който получих беше 'по-яка е' ...
220
1
 
7
 
! Отговори
ПРИМИТИВИЗЪМ преди 11 години
ПРИМИТИВИЗЪМ И БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗДИГАШ МАТЕРИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ В КУЛТ МНОГО ЛОШО ВЪЗПИТАНИЕ И НИСЪК ПРАГ НА КУЛТУРА .НИЩО САМО СЕ ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКО ЖАЛКО ИЗГЛЕЖДАТЕ В ОЧИТЕ НА МИСЛЕЩИТЕ ЯБЪЛКАТА ПОЛЗВА ПРОЦЕСОР НА САМСУНГ ПОВЕЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА КОМЕНТИРАМ ТОЗИ БЪЛВОЧ И ЕКРАНА НА САМСУНГ Е В ПЪТИ ПО ДОБЪР ОТ ТОЗИ *** А ДА НЕ ГОВОРЯ ЗА 4 ЯДРЕНИЯ ПРОЦЕСОР .ИМА И ДРУГИ ТЕЛЕФОНИ ОСВЕН ЯБЪЛКАТА ТОВА Е ЕДНА ДОЛНА МАСОНСКА ДЕГРАДИРАЩА И ОПРОСТАЧВАЩА ХОРАТА РЕКЛАМА.
219
6
 
7
 
! Отговори
apple преди 11 години
Apple първи показаха през 2007 година а всички след това започнаха copy / paste
218
5
 
13
 
! Отговори
до 261 преди 11 години
ако си забелязал, голяма част от храната е изсипана върху самопровъзлгасилите се за "пичове" "богаташи" и други подобни "добродетели" Айфона е фубав телефон, но е само телефон, а вие го правите култ ... Заради подобна "фанатичност" едни хора избиват други заради филм ...
217
1
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Е ти не си ли от същия този народ? За теб не важи ли тази черта?п.с. доста си покликвал ... п.п.с. най-лесно е гроздето(ябълката) като гнило, да бъде обявено за кисело
216
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мразете, мразете... То си ни е народна черта...
215
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До скоро най-коментираната тема беше Гага ... и какво от това ? Една от най-четените новини?!? Е това странно ли е ? Новинарски сайт, ежедневно се сменят новини , до вчера беше за географските познания на златка примерно, това какво значи ? Нищо ... и престанете с това че гроздето е кисело, щото освен че е изтъркано пак ви изкарва комплексари по темата! Вярно е че има и т.нар. хейтърски коментари, но повечето хора изразяват възмущение и има защо! Радвайте се и не злобейте само заради 1 телефон
214
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички пишете няма да си го купите, ама коментарите 262... и една от най-четените новини в сайта.Типичната българска омраза в дейвствие, в това сме номер 1. А вие какво създадохте, което да не е ***?Хора имам призив към вас - СТАНЕТЕ ДОБРИ!
213
14
 
8
 
! Отговори
бай ганьо преди 11 години
тази модната дума хейтър на американски език ли е ?знаеш ли аз и да имам пари пак не бих си купил този *** на фирма със лого на изядена ябълка ,защото са много алчни ,това устойство съвсем не струва толкова
212
10
 
28
 
! Отговори
n.b. преди 11 години
като гледам масово хейтъри,масово яростна съпротива. Една камара ла*на се изсипват към iphone от коментарите ви. Което води до заключение,че маста мрази нещо,което няма,че маста са злоради.....Ами аз не съм с iphone, с nexus съм,но бих си го купил.А защо ги комвнтирате изобщо, да не би защото гроздето е кисело,когато е на високо?
211
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия от снимката на статията ли са, елита който ще притежава телефона за елт айсифон хаха Ужас за мен би било унижение да се наредя до тия и да чакам не за друго, а за телефон. и то дори за не най добрия телефон.
210
1
 
3
 
! Отговори
do 256 преди 11 години
Такъв тест мога и аз да ти направя ...
209
2
 
3
 
! Отговори
Виртуален Палячо преди 11 години
Пичове я сега кажете Samsung или Apple са по-добри ? :D :D :D За сеира, не за друго..
208
3
 
11
 
! Отговори
до 256 преди 11 години
Възбуден си , сякаш ти ще вземеш 3млрд ... За Самсунг не се притеснявай, те са ПРОИЗВОДИТЕЛИ, при това не само на телефони, без работа няма да останат.
207
2
 
6
 
! Отговори
до умерен преди 11 години
За златките и мутресите ли говориш? Щото те всички са с айфони.
206
3
 
7
 
! Отговори
до умерен преди 11 години
Да беше казал направо "Айфон е за сноби", кратко, точно, ясно.
205
2
 
7
 
! Отговори
do 251 преди 11 години
съдейки по снимката, наясно ли си че ти си от стадото ?
204
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айфон и Самсунг са абсолютно еднакви, както отвън, така и отвътре. Айфон се сглобява в завода на Самсунг с изцяло техни части. Просто Епъл искат едни 300-400 лева отгоре за отхапаната ябълка. Така де, снобарията кога е била евтина? А "битката" между Епъл и Самсунг беше просто рекламен трик за зарибяване на нови фенбойчета, които да се дърлят по форумите, зокато двете компании им се смеят на акъла и им прибират паричките.
203
5
 
14
 
! Отговори
до 240 преди 11 години
Имам си водо, ударо и прахоустойчив телефон, който е надживял вече четири поколения айфон. И ще надживее още толкова. Колко държи батерията ли? Две седмици. А когато айфоните на приятелите останат без обхват или им падне батерията на втория час, им услужвам с моя. :)
202
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 237Тогава си вземи бабин телефон с големи бутони с радио и фенерче и си го бий в кухата кратуна колкото щеш :)

Спонсорирани публикации