Светът полудя по iPhone 5

Apple постига с новия си смартфон спиращ дъха марж на печалба
Обновена: 21 сеп 2012 14:32 | 21 сеп 2012 10:46, Бойчо Попов
357
Светът полудя по iPhone 5
Японски фенове на марката. Снимка: Reuters

Цифрите казват всичко: за 849 долара Apple продава своя топ модел на новия iPhone 5. Ако се приспаднат производствените разходи от 238 долара, остава брутен марж на печалбата от 72 на сто. Фантастична стойност.

IT гигантът Hewlett-Packard постига само около 23%. Пазарните изследователи от ISuppli са взели последния смартфон от Apple под лупата. Резултатът: това наистина е най-скъпата продукция в последните три години. Но въпреки това iPhone е наистина машина за пари за Apple.

Педантично ISuppli изброява разходите по компоненти. Най-скъпият от тях е дисплеят заедно със сензорния екран (тъчскрийн). Apple използва за новото устройство за първи път така наречената клетъчната технология. Тук допирната повърхност е вградена в стъклен слой. Единствената причина, заради която новият iPhone е по-тънък от своя предшественик. Модулът струва 44 долара, този на iPhone 4S - 37 долара.

С 37 долара към сметката допринася и новото радио звено. Новият iPhone за първи път поддържа новия и бърз мобилен стандарт LTE и извън границите на САЩ, но само в честотния обхват от 1800 MHz, който се използва в Германия от Deutsche Telekom. Това например не можеше да прави iPad. Ето защо Apple вгражда сега съответния чип от Qualcomm. 

Така под чертата при най-скъпото устройство с памет от 65 гигабайта се получават разходи за материали от 230 долара. Към това трябва да добавим и монтажа, разходите за който според iSuppli възлизат на осем долара. При най-евтиния модел с 16 гигабайта разходите за материали са 199 долара, сглобяването също е осем долара. Цифрите показват, че Apple си добавя особено голяма надценка при най-добрите си модели. Такова ценообразуване остава неизчерпаем източник на критика, тъй като продажните цени на топмоделите не са оправдани от съответните по-високи разходи за материали.

Но Apple запазва пълно мълчание по това обвинение. И изброените от iSuppli разходи компанията от Купертино не иска да коментира. Единствено главният финансов директор Питър Опенхаймер неотдавна оспори в рамките на инвеститорска конференция данните на пазарните изследователи, но пропусна да спомене своите собствени, пише германският Handelsblatt. Освен това изчисленията на iSuppli не включват разходите за научноизследователска и развойна дейност, както и за маркетинг. Но това се посочва изрично от експертите на пазарния изследовател.

Огромните маржове на печалба са толкова впечатляващи, тъй като Apple по-добре от всички други производители на смартфони успява да запази високи цените над обичайния жизнен цикъл на мобилните телефони. Това се доказва и от статистическите данни за изследователката компания Strategy Analytics. Според тях пазарната цена на iPhone в първите 18 месеца след старта почти не пада. От друга страна цената на смартфоните на Nokia пада само един месец след старта на продажбите, при HTC - след три месеца. Високите цени обаче не пречат на купувачите да се нахвърлят на новия смартфон.

Втората част на материала и галерия с чакащите пред магазините фенове вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: iPhoneapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
227, ***, как са пропуснали да те попитат какво те интересува, преди да го пуснат тоя телефон?! Значи аз това просто го намирам за възмутително! Дано от Самсунг поне ти звъннат скоро...
200
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаххаха, я да видим сега какво ще измислят родните хейтъри. Не им се сбъднаха прогнозите за провал, 100 на 100 ще измислят други, а и вероятно вече са ги измислили, но не ми се чете надолу, за да не бъда залята от чутовното количество простотии, характерни за коментарите тук. Браво, Епъл, успешните начинания и компании винаги са ме изпълвали с уважение и възхищение, независимо от дейността им.
199
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айфон 6-та версия още повече ще се грижи за собственика си! Сутрин той ще приветства притежателя си със следното обръщение: Приятелю, отдавна не си теглил нова музика и филми...от платените сайтове...а в кредитната има още пари, та сега ще се погрижа за теб и почвам да тегля яко!"
198
1
 
3
 
! Отговори
до Жорко преди 11 години
Евала баце, не знаех че машинката може да танцува вместо теб. А дудуци прави ли? За 1500 би трябвало...
197
5
 
4
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
До NRWЕваларката баце и аз го имам вече. Яка машина е. Довечера у дискотеката ще съм най- голямия играч.
196
3
 
4
 
! Отговори
NRW преди 11 години
kupih go! 16gb bql. ne e losh ... polzvam go ot edin chas i veche 10 % ot bateriqta sa ....gone :)
195
1
 
5
 
! Отговори
до 221 преди 11 години
Дано успееш да се запознаеш с младите дами преди да излезе следващия модел.
194
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересуват ме само три показателя в един телефон - Колко издържа батерията? Как му е обхватът? Издържа ли на изпускане върху теракот? По тези показатели всеки двайсетлевов телефон бие айфона. Тогава?
193
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самсунг и айфон са абсолютно еднакви, както отвън, така и отвътре(айфон се сглобява в заводите на Самсунг, с изцяло техни части), така че спора айфон срещу Самсунг нали се сещате как забавлява тези две фирми, които кротко ви цоцат парите и се смеят на акъла ви. Иначе войната на Епъл срещу Самсунг беше страхотен рекламен трик.
192
1
 
15
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
Едни се избиват заради някакъв еврейски филм дето засяга исляма, други се бият за айфони, ама в чудесен свят живеем...
191
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Момци, не си сравнявайте заплатите с цената на ауфона, понеже някои от феновете го взимат на разсрочено - било то с план от оператор или от някое подобие на хенди. Имам колега с доход доста под цената на 4гс, който цъка всеки месец около 50 кинта. То той може би и в момента чете тоя форум и маа яко хвалебствия за ауфона и обвинява другите че са последни скъсаняци :))) Павкааа - фащай се на работа!
190
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 221Жалкото е че си *** на *** и лъже като за световно.Неможеш да си поръчаш накуп повече от 2 бройки.Но давай прави се на тежък тук 90% от пишештите са толкова запознати колто и ти :)
189
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поръчах си 5 бройки за подарък на млади и чаровни дами... Дамите още не ги познавам, но всичко с времето си... Жалкото е, че аз самият не харесвам този телефон...
188
1
 
3
 
! Отговори
do jricata преди 11 години
koga pysnat kato moq *** formata 6te tigo podarq s lubov
187
1
 
13
 
! Отговори
thaddeus преди 11 години
Интернет гръмна - черният аЙфон е с дефектно покритие и се лющи!!!За съжаление не мога да поствам линкове иначе в калдата има статия!
186
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък съм фен на къпината (Blackberry) .Супер телефон,здрав и без хилядите *** и безполезни приложения. Айфон-а е голям маркетинг и много кинти за нищо.И тия всичките дела,просто не говори добре за тях.По-добре Самсунг,НТС или Blackberry.
185
2
 
10
 
! Отговори
93817 преди 11 години
Тия, дето работят за по 3-4 000 евро са балами, но ние българите, дето се гърчим за по 500 лв сме супер хитреци. Евала на акъла ни. Айфона е мода, а не необходимост, защото всичките му функции ги имат и много по-евтини апарати. Въпросът е в маркетинга. Да продаваш *** на балъци за бесни пари.
184
3
 
3
 
! Отговори
До Бай Шиле преди 11 години
В тебе, как къде.
183
8
 
8
 
! Отговори
До 208 преди 11 години
Къде видя пластмасата, това не е Галакси, все пак. Всичко е въпрос на гледна точка. 1000 лв. са пари и не съвсем, телефона ми върши перфектна работа в твърде много ситуации и смятам този разход за оправдан. Ако плащам повече в сравнение с конкурентните продукти заради дизайна, нямам нищо против, защото това ми доставя удоволствие. А да си доставяш удоволствие е най-важното в живота, ако можеш да си позволиш нещо, взимай го.
182
2
 
3
 
! Отговори
dedo преди 11 години
koga pravqt aifon 6 da kombinirat lainogon kato gledam kakvi *** go polzvat ujas

Спонсорирани публикации