Собственикът на Mtel намали значително дивидента

Telekom Austria е изправенa пред проблеми, свързани със спадащи печалби и големи инвестиции
Обновена: 26 сеп 2012 15:05 | 26 сеп 2012 14:25, Бойчо Попов
7
Собственикът на Mtel намали значително дивидента
Концернът трябва да се справи с падащи приходи на всички пазари. Снимка: Ройтерс

Лоши новини за акционерите на австрийската телекомуникационна компания Telekom Austria, която е собственик и на българския оператор Mtel: след като още през миналата година дивидентът бе намален наполовина до 38 цента на акция, сега акционерите очевидно трябва да понесат по-големи загуби. Компанията ще плати през 2012 г. само по 5 цента на акция, също толкова ще е максималната сума и за следващата година. Това бе решено на стратегическа среща на надзорния съвет в понеделник. Главният изпълнителен директор Ханес Аметсрайтер до последно обаче отричаше, че сумата на дивидента ще бъде намаляна, пише Die Presse.

Значително по-ниските печалби са резултат от очакването, че „засилената конкурентна среда ще се запази и през 2013 г. в Австрия". Както всички национални мобилни оператори, така и ТА се бори с високото насищане на пазара и трудната икономическа среда. Компанията очаква „продължаващите трудни макроикономически условия в Централна и Източна Европа да се запазят", където и без това растежът е значително отслабен. Особено важни проблеми има частично държавното дъщерно дружество в Беларус. Заради постоянно високата инфлация в страната местната Velcom записва постоянно в баланса си загуби. Hidden Field

Като причина за решението телекомът споменава и "регулаторния натиск". ЕС намали през последните няколко години цените за роуминг на няколко пъти. Това е предизвикало в компанията загуби на приходи в размер на десетки милиони евро. Намаление на таксата за роуминг с едно евро коства на TA около 60 млн. евро на година. Освен това лидерът на вътрешния пазар трябва да бръкне по-дълбоко в джоба си при преразпределението на мобилния спектър следващата година, за да може да изгради високоскоростната LTE мрежа. Падащи печалби, скъпи инвестиции и висок дивидент: това не са съвместими неща, обясняват от компанията.

Но като цяло компанията запази очакванията си за финансовите си резултати. Според тях през тази година TA трябва да има приходи в размер на 4,2 млрд. евро и печалба преди данъци и такси в размер на между 1,4 до 1,45 млрд. евро. Паричният поток трябва да е между 700 до 750 млн. евро. Също на толкова се очаква да се равняват и инвестициите. 

Новината се отрази веднага и на борсите. От началото на годината курсът на акциите е спаднал с 31%, във вторник полетът на долу бе ускорен и книжата поевтиняха с 6,8% до 5,72 евро, съвсем малко над историческото дъно от 5,66 евро от април 2001 г. TA излезе на борсата в късната есен на 2000 г. с номинална цена на акцията от 9 евро.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: MtelTelekom Austria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
и на вси4кото отгоре место да си направят корекция оператора се даржи така нагло с клиенти не знам дали по този на4ин мислим да стигаме евросаиуза и като казвам 4е на места ванни хора се баркат из работата на служители на фирми явно сам го констатирал.моля ви се притискаите тия които не си пла6тат а не тия които всеки месец си пла6тат редовно и са лоялни кам вас това не6то никаде го няма в целия европеиски сауз освен монпола в балгария
6
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
искам да попитам тия малоумия какав спад на пе4албите от4итата след като п4наха да надписват сметки на клиенти дето не са реални и се 4удят как да ни приекрат с нов договор.Батков *** далие огладнял 4е нее зел титлата да попитам ми си прави гаври с хората
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имали проблеми, ама намериха пари да спонсорират футболното тимче на Тодор Барков с 1млн всяка година. Тези 1 млн лева от къде смятате че идват? Ще ви кажа.юОТ АБОНАТИТЕ!
4
3
 
3
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и съм известен с безпощадните си финансови операции с които наказвам и поради това съм матриално обиспичен. Спекуланството ме е научило че всичко което не се купува с пари се купува с много пари.Sent from my iYacht
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още ме боли навремето плащахме по 2,20лв. за минута разговор , направо ни режеха главите до кръста без упойка. Отделно лъжеха и мамеха със сметките на поразия. Ако свалят цените сега като на останалите оператори може да се замисля за 1 карта но за момента са им много дебели цените. И не са нещо кой знае какво като качество.
2
4
 
2
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и сум матриално обиспичен. Сметката за телефона не ме бърка и я плащам с парите в малкото джобче на скъпите ми панталони.А иначе доста българи ги слагам в същия малък джоб, защото много малко ако не е никой не е преуспял като мен.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ментел и пари да ми дават няма да ме спечелят за клиент.

Спонсорирани публикации