Да ги ожалиш - китайските супербогаташи обеднeли

В азиатската държава има 1,4 млн. милионери в долари
Обновена: 27 сеп 2012 14:57 | 27 сеп 2012 12:29, Бойчо Попов
68
Да ги ожалиш - китайските супербогаташи обеднeли
Млад китаец току-що си е купил Ferrari 458 Spider от магазин в Шънджън. Снимка: Ройтерс

Който пита в Китай за Рупърт Хугеуерф, вероятно ще срещне свити рамене и повдигнати вежди. Китайското му име Хужун обаче е добре познато на мнозина в страната. Още по-известен той е с годишния си доклад за богаташите. В понеделник роденият в Люксембург Хужун представи в Шанхай последния списък на най-богатите хора в Китай. Неговото заключение: супербогаташите на Народната република са станали малко по-бедни, пише Die Zeit.

A че въобще има толкова много супер богати в Китай, е феномен. Защото богаташите в страната не са имали много време, за да натрупат състояние - едва през 2000 г. в страната е имало само няколко хиляди доларови милионери, а днес техният брой е 1,4 милиона. Само в САЩ има повече свръхбогати.

Сега обаче китайската икономика отслабва. Същевременно цяла поредица структурни мерки доведоха до това, че богатите китайци загубиха част от състоянието си.

Така например от класацията става ясно, че половината от 1000-те най-богати китайци са понесли финансови загуби през отминалата година. Средностатистическото състояние е „само" 860 млн. долара – с девет милиона долара по-малко в сравнение с миналата година. 37 от най-богатите дори са загубили повече от половината си богатство.

Като цяло броят на доларовите милиардери във втората по големина икономика в света е намалял с 20 до 251 души.

И още интересни данни – броят на милиардерите, които са натрупали състояние с недвижими имоти, е спаднал значително. Вместо това в списъка отново доминират милиардери, които са се замогнали чрез индустрията. Това показва също така, че държавата е разпознала проблема с растящата социална неравнопоставеност и взема мерки поне в някои сектори. Особено срещу излезлия от контрол сектор на недвижимите имоти ръководството е действало през последните две години и е предприело редица ограничения, за да наложи запор на супер спекулантите.

Все пак и индустриалците днес притежават по-малко, отколкото преди година. Причината: загуби на китайския финансов пазар, но също така и проблеми в отделни браншове, като например при соларната индустрия, текстила и търговията на дребно.

Загубил е например основателят и мажоритарен собственик на китайския производител на строителни машини Sany Лиан Уънгън. По-рано тази година той купи и германската компания Putzmeister. Строителството в Китай вече не е толкова бурно, търсенето на строителна техника също пада. С предполагаеми активи за около 7,3 млрд. долара Лиан вече не е най-богатият, е е на пето място.

Шефът на производителя на напитки Wahaha Джун Цинхоу пък е спечелил доста. Неговото състояние се оценява на над 12 млрд. долара. Милиардерът планира глобална експанзия и така обявява война на световния лидер Coca Cola. На второ място в списъка е Уан Дзиенлин, който с концерна си за забавления Dalian Wanda и богатство от над 10 млрд. долара започва да развива кино бизнес и в САЩ.

Между другото: въпреки бързо увеличаващата се средна класа в Китай - около 300 млн. сега имат стандарт на живот, сравним с този на европейците - броят на супер бедните в Народната република все още огромен. 128 млн. души според материал на China Daily разполагат с по-малко от 2300 юана на година. Това е почти един долар на ден - по-малко от 1,25 долара, които ООН определя като долната граница за сумата, която човек се нуждае, за да оцелее.

Доходът на тези хора не се появява в нито една годишна класация.

Още подобни любопитни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: икономиката на Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
5
 
! Отговори
А преди 11 години
Бях на гости на едно китайско семейство в Пекин. Жената е местна, мъжът е от Съчуан. Както сигурно се досещате имат само едно детенце - момиче. На 10 години. Говори английски, свири на пиано прекрасно, занимава се с калиграфия. Тогава казах... "Е, в България такива деца няма". Онзи ден момчето, което ми помага с китайския, ми каза, че в Китай се смята за неморално, ако учиш по-малко от 8 часа на ден. И изобщо за такава дисциплина само можем да си мечтаем. Пък и немците също.. :)
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ ВИЖ СЕГА АКО ЖЕНАТА Е КИТАЙКА НЕ Е ЗЛЕ ЩОТО ЩЕШ НЕЩЕШ ЩЕ ПРЕХВАНЕШ ОТ ХИЛЯДОЛЕТНАТА ИМ КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ КАКТО И ТЯ ОТ ТВОЯТА(КОЕТО Е МНОГО ХУБАВО) ЗАЩОТО НАИСТИНА ИМА КАКВО ДА СЕ НАУЧИ ОТ ТЯХ... ТОВА ВСЕ ПАК НЕ СА АРАБИ ДА СЕ БИЯТ И ДА ВИКАТ АЛЛАХУ АКБАР И ДРУГИ ТАМ ВИКОВЕ... КИТАЙЦИТЕ СА МНОГО СПОКОЕН НАРОД С ХИЛЯДОЛЕТНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И КУЛТУРА И САМО ЧОВЕК КОИТО НЕ ГИ ПОЗНАВА МОЖЕ ДА СИ МИСЛИ ЧЕ ПРАВЯТ САМО МЕНТЕТА И Т.Н ТО МЕЖДУДРУГОТО ТАКА СЕ СМЯТА ЗА ВСИЧКИ НЕПОЗНАТИ НАРОДИ У НАС..
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ НО ИТАЛИЯНЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ СА ТОЧНО ПСИХИЧНО БОЛНИ ИМЕННО ОТ ТОВА......
24
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТ СМЕСИЦА МЕЖДУ КИТАЙКИ И ДРУГИ СЕ РАЖДАТ МНОГО КРАСИВИ ДЕЦА--------------------- От българин и българка грозни дец ли се раждат? Или психично болни? :))
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ НАРОДИ СА ПСИХИЧНО БОЛНИ ПОНЕЖЕ СЕ ЖЕНЯТ ЗА РОДНИНИ------------------ Мисля, че самият ти си психично болен щом смяташ, че един народ може да бъде психично болен. Я посочи тогава кои народи са психично здрави?
22
2
 
4
 
! Отговори
А преди 11 години
Аз в момента съм в Китай. Уча в Бейда.Тук е супер :) Хората са много мили, а подчовеците сте вие, които само злобеете ! :)
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ЧЕ ТО ПРИМЕР ЗА СЪВОКУПЛЯВАНЕ НА РАСИ СМЕ САМИТЕ НИЕ... ДОШЛИ СА СЛАВЯНИТЕ НА БАЛКАНИТЕ И СА СИ ПУСНАЛИ ПИПАЛАТА ТУКА НА БАЛКАНИТЕ... И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО НИЕ СМЕ СИ 1000% ТРАКИЙЦИ... СЕГА ЩЕШЕ ДА Е УЖАСНО АКО БЯХА ЦЪФНАЛИ И ЕВРЕИТЕ ЧЕ ТОГАВА ЩЯХМЕ ДА СМЕ С МНОГО *** КРЪВ....
20
1
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
що бе, знаеш ли една мулатка кви хубави работи бих й правил :))
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 26:А НЕ АСЕНЕ АЗ НЕ СЪМ *** ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБЕ ХАХАХАХА
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 31:И КОЯ РАСА ИМАШ ПРЕДВИД СМЕШНИКО? МОНГОЛОИДНАТА ЛИ? МИ ТО ИМЕННО ОТ СМЕСИЦА МЕЖДУ КИТАЙКИ И ДРУГИ СЕ РАЖДАТ МНОГО КРАСИВИ ДЕЦА... А ИНАЧЕ АКО ПРЕДПОЧИТАШ САМО ЖЕНИ ОТ ТВОЯ РОД СЕ РАЖДАТ УВРЕДЕНИ ДЕЦА С ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ(ТАКЪВ Е ПРИМЕРА С ЕВРЕИТЕ,ИТАЛИЯНЦИТЕ,ГЪРЦИТЕ И ДР) ТЕЗИ НАРОДИ СА ПСИХИЧНО БОЛНИ ПОНЕЖЕ СЕ ЖЕНЯТ ЗА РОДНИНИ.... А И НЕ МИСЛЯ ЧЕ МОНГОЛОИДИТЕ СА КОЙ ЗНАЕ КОЛКО ДАЛЕЧНИ ОТ НАС... ТАКА ЧЕ НЕ СЕ ОПИТВАЙ ЕВРЕИНО ДА СЪЗДАВАШ НАПРЕЖЕНИЕ ОТНОВО..... НОМЕРА ТИ НЕ МИНАВА
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 31:ЕДНА ЛЕКА КОРЕКЦИЯ СЪВОКУПЛЯВАНЕТО С ЕВРЕИСКАТА РАСА Е ОТВРАТИТЕЛНО...... ТОЕСТ С ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ХАХАХАХА
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм расист, но съвокупляването с други раси, ми се струва отвратително.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 30:АСЕНЕ КАЗАХ ДА СЕ ВРЪЩАШ В КАТУНА СИ... ЩЕ ТЕ ОБЯВЯТ ЗА ПРЕДАТЕЛ ХАХАХАХАХА
14
2
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Лекувай се.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 24:ДА СЪМ ТЕ ПИТАЛ КВО МИСЛИШ? НЕ НАЛИ ЗАТОВА СЕ ВРЪЩАЙ В КОЛИБАТА СИ АБОРИГЕН ХАХАХАХАХАХ
12
4
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Значи за китайците ти си ***.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1,4 млн. милионери - при население близо 1 млрд и 400 млн., това е точно 1 процент от населението. Докато в САЩ милионери са 10% от населението. Ерго - САЩ по-социалистическа страна от Китай. :)
10
2
 
6
 
! Отговори
До 19 от Б.Б. преди 11 години
Вземи се събуди и си изпий хапчетата. Кво ни занимаваш с твойте тъпотии.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 18:*** КАТО ТЕБЕ ЛИ БЕ АСЕНЧО ХАХАХАХАХА
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ ДОСТАТЪЧНО МНОГО КИТАЙКИ СЪМ ВПЕЧАТЛИЛ(ТОВА ЗА ЗЛАТОТЪРСАЧКИТЕ СЕ ОТНАСЯ ЕДИНСТВЕНО ЗА ХОНГ КОНГ И ТАЙВАН) А ИНАЧЕ КИТАЙКИТЕ В КИТАЙ НЕ СА ЧАК ТОЛКОВА ПРЕТЕНЦИОЗНИ... ИМАТ ЧУВСТВО ЗА ХУМОР ВЕСЕЛЯ ГИ И ВСИЧКО Е ОК И ВСЕ НА ХУБАВИЧКИ ПОПАДАМ(Е РАЗБИРАСЕ ИМА И ДЕБЕЛИ И ГРОЗНИ НО ТОВА Е НОРМАЛНО В ТОЛКОВА ОГРОМНА ДЪРЖАВА С ТАЗИ ОГРОМНА НАЦИЯ) ИМА ЕДНА ЧАТ ПРОГРАМА QQ КИТАЙСКА Е(КАТО СКАЙП САМО ЧЕ ПО ДОБРА) И ИМА ДОСТА ХУБАВИ КИТАЙСКИ МАЦКИ(НАД 800 МИЛИОНА ПОТРЕБИТЕЛИ САМО ОТ КИТАЙ ИМА) ТА ТАКА

Спонсорирани публикации