Екзекутираха единствения оцелял атентатор от Мумбай

Пакистанските талибани: Касаб е герой, смъртта му ще вдъхнови други бойци
Обновена: 21 ное 2012 14:40 | 21 ное 2012 11:31, Елка Василева
32
Екзекутираха единствения оцелял атентатор от Мумбай
В Индия екзекутираха единствения оцелял от атентатите в Мумбай. Снимка: Reuters

В Индия беше екзекутиран Мохамад Аджмал Касаб, единственият оцелял извършител на атентатите в Мумбай през 2008 г., съобщи Ройтерс, като се позова на индийското вътрешно министерство.

През август Върховният съд на Индия потвърди смъртната присъда на Касаб за нападенията, отнели живота на 166 души, а индийският президент отхвърли молбата му за помилване. Днес сутринта в 7.30 часа местно време /2 ч. по Гринуич/ той беше обесен в затвора Йервада в щата Махаращра, предаде Франс прес.

Двайсет и четиригодишният пакистанец Мохамад Аджмал Касаб, член на радикалната ислямистка групировка Лашкар-е-Тайба, беше осъден на смърт през май 2010 г. за убийства, военни действия срещу Индия, заговор и тероризъм. Той беше единственият оцелял от групата нападатели. Останалите деветима бяха убити при намесата на силите на реда.

От 26 до 29 ноември 2008 г. десетимата тежковъоръжени престъпници откриха огън в сградата на железопътната гара "Виктория", взеха заложници в петзвездните хотели "Тадж Махал" и "Оберой", нападнаха ресторант и полицейски участък. Атакувани бяха общо седем обекта, включително градска болница и еврейски център. Касаб бе признат за виновен като участник в касапницата на гарата, където бяха убити 52-ма души и съдът постанови да бъде обесен.

Индия обвини базираната в Пакистан групировка Лашкар-е-Тайба, че е организирала тези атентати с подкрепата на "елементи" от пакистанската армия. Исламабад обаче категорично отрича.

Междувременно пакистанските талибани заявиха, че са шокирани, че Индия е екзекутирала единствения оцелял от извършителите на атентатите в Мумбай.Пакистански

"Несъмнено е много шокираща новина и голяма загуба, че мюсюлманин бе обесен на индийска земя", каза говорителят на пакистанските талибани Ихсанула Ихсан.

Лидерът на обвинената за атентатите в Мумбай пакистанска групировка Лашкар-е-Тайба заяви, че екзекутираният Мохамад Аджмал Касаб е герой и смъртта му ще вдъхнови други бойци да последват примера му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
3
 
! Отговори
Anders Breivik преди 11 години
Yeah!!!! БОГ ДА НЕ ГО ПРОСТИ!!!! По дяволите Касаб! AllahHU AKBAR!
25
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Edno otvrashtenie po-malko.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Индия !
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този ,ако го бяха оставили жив ,в индийски затвор за 10 години ,щеше да е много по гадно от смъртната присъда .Но така са решили ,да го отърват от *** в която щеше да прекара живота си .
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един *** по малко
21
2
 
0
 
! Отговори
do 18 ot 22 преди 11 години
Naj-dobre e boklucite kato tozi da se dyrjat w rabotni lageri. Hem da raboti, hem da ne prawi gluposti. Towa e naj-dobrata, prakti4na i efektiwna prisyda.
20
3
 
0
 
! Отговори
do 18 преди 11 години
"Typata homoseksualna Ewropa" ima dobra pri4ina da mahne smyrtnata pri4ina, osobenno w neuderenite dyrjawi kato BylHaria. Nlai znae6 na kakwo systoqnie e sydebnata ni sistema. Nali ti e qsno kolko lesno se powdigat obwineniq i podhwyrlqt dokazatelstwam stiga "nqkoj" da poiska. Ako utre te izkarat ubiec, za da opere6 pi6kira na nqkoq mutra i te osydqt na smart, kakwa pesen 6te pee6 togawa, a? Hajde kaji mi? Dokazano e, 4e sa osyjdani i ubiwani newinni hora. Za towa nqma i smyrtna we4e.
19
0
 
19
 
! Отговори
боже преди 11 години
При толкава много религии, за що само исляма е толкова агресивен и безбожен. Какво правят "мирните" мохамедани - чакат мирно да им дойде ред да станат немирни - защото самият мохамед е немирна издънка от християнството.
18
0
 
25
 
! Отговори
Human Rights Watch преди 11 години
Такива присъди трябва да се дадат и на процеса срещу радикални салафисти-ислямисти в Пазарджик.
17
2
 
17
 
! Отговори
до Хуманист преди 11 години
Нашата държава стана варварска,когато махнаха смъртната присъда,без да питат хората! Затова тя трябва да се върна,та да се изтребят престъпниците!
16
0
 
25
 
! Отговори
някой преди 11 години
Талибаните били шокирани. А те какво са очаквали? Че някакво мюсли ще убие 166 души на индийска земя и Индия ще го помилва? За разлика от тъпата хомосексуална Европа в Индия все още има смъртно наказание.
15
5
 
7
 
! Отговори
Gaco преди 11 години
Те така трябва и ни е с ГЕРБ-ерите да постъпваме
14
7
 
1
 
! Отговори
Другар от БСП преди 11 години
Другари засипете 11-ти с минуси, не може да говори така за нашите съратници от ДПС, нали искате да правим коалиция с тях?
13
0
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Гледах дори един "соц" филм, в който някакъв управител на магазин нещо правеше "нередно" с касиерките и първия милиционер, който дойде го "поступа". Пристига разследващия и го кори че не било професионално и пр, а той му отвръща "правосъдието е тук и сега, после в съда е ала-бала". А сега ние какво да кажем...?
12
6
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Не нападайте исляма като цяло. Има и много миролюбиви мохамедани и е възможно да живеете с тях дори и без да знаете. За радикалистите обаче би трябвало да се грижат ДАНС и пр. Процесите трябва да се довършат до края. И аз съм привърженик на смъртната присъда, защото просто има "елементи", които не принадлежат към хуманния и цивилизован свят.
11
0
 
15
 
! Отговори
p преди 11 години
ОТКАЧАЛКА няма що голям героизъм извършил тоя *** (талибан).Избил невинни 52 души.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако у нас обесят един убил на пенсионер,за да му вземе парите престъпността рязко ще намалее...Нищо ,че е жестоко ... пророк коко
9
2
 
40
 
! Отговори
SAUER преди 11 години
А тук кога ще видим на въжето Доган и другите *** за тероризъм и престъпления срещу държавата и народа?
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
taka trebva za na6ti politici
7
0
 
33
 
! Отговори
Шаман преди 11 години
Що не си стоят в страната си, да се опитат да я направят добжра за живеене, ами са тръгнали да се самоубиват и да убиват другите. Защо тази уж миролюбива религия е станала кръжовадна. Кога хората ще разберат че не са нито граждани на една държава нито изповядват различни религии. Всики сме жители на планетата Земя и единствената религия е да живеем в хармония с нея и с другите жители. Толкова ли е сложно да се разбере това. само убийства, кръв и алчност има в главите на някои

Спонсорирани публикации