Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й

Снимка на момиче без забрадка разбуни духовете в арабския свят
Обновена: 22 ное 2012 14:40 | 22 ное 2012 07:00,
193
Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й
Снимката на Дана Бакдунис. Източник: Facebook

Сред десетките Facebook страници, създадени по повод бунта в Сирия, има една малко по-различна. Наскоро тя стана обект на особено внимание от потребителите на социалната мрежа. Причина за това е, че в нея едно младо 21-годишно момиче на име Дана Бакдунис качва своя “скандална” снимка. Скандална, защото на нея девойката се е снимала без задължителната за жените в арабския свят забрадка, пише в материал на Би Би Си.

Дана Бакдунис е възпитана в консервативната Саудитска Арабия. Въпреки това тя се престрашава да махне забрадката от главата си за първи път през август 2011 г.

“Забрадката не ми отива, но бях принудена да я нося заради семейството ми и заради обществото”. споделя тя. “Не разбирах защо косата ми трябва да е скрита. Аз исках да усетя красотата на света, да почувствам слънцето и вятъра”, допълва Дана.

По това време тя вече е последовател на  Facebook страницата "Бунтът на жените в Арабския свят". В нея членуват над 70 000 души. Тя се е превърнала в място, в което се обсъждат правата на жените и ролята на половете в арабския свят. Хора, които не са с арабски произход, също коментират и качват снимки в групата.

На 21 октомври тази година Дана решава да направи нещо повече за страницата и за всички жени и момичета в арабския свят, които се чувстват потиснати. Тя решава да качи своя снимка.

Гледайки право в обектива, показвайки късо подстриганата си коса, тя държи документ за самоличност със снимка заедно с надпис, който гласи: “Аз подкрепям “Бунтът на жените в Арабския свят”, защото за 20 години не ми беше позволено да почувствам вятъра в косите си и върху тялото си.”

Снимката успява да привлече голямо внимание. 1600 души я ‘’харесват’’, 600 я споделят, а под нея са написани над 250 коментара.

Реакциите са противоречиви. Дана получава едновременно подкрепа и отрицание. Много от приятелите й я премахват във Facebook, но и много нови я добавят като приятел.

Някои жени, които преди са носели забрадки, публикуват подобни снимки в знак на подкрепа за Дана. В Twitter е създаден хаштагът #WindtoDana (#ВятързаДана) като канал, чрез който хората да изразяват солидарността си.

Паралелно с подкрепата обаче момичето получава стотици съобщения, в някои от които й се присмиват, а в други - я заплашват.

Майка й, с която са в не особено добри отношения заради това, получава и смъртна заплаха, отправена към дъщеря й.

“Всичко за мен се промени, след като махнах забрадката”, казва Дана.

Дебатът се разраства и все повече мнения се появяват. Една жена например заявява, че борбата срещу забрадките е грешна, а вместо това усилията трябвало да се насочат към борба за обществено равенство. Тя смята, че носенето на забрадка е благословия.

Въпреки всичко Дана е радостна, че е успяла да вдъхне оптимизъм на много момичета, които са принудени да носят забрадки.

“Бях изключително щастлива, когато получих много съобщения от момичета, носещи забрадка. Те изразяваха подкрепата си към мен, казваха, че уважават това, което съм сторила, че съм смело момиче. Те биха искали да направят същото, но не смеели”, споделя Дана.

Случаят обаче придобива широка публичност, след като от Facebook решават да изтрият снимката само четири дни след публикуването й. Освен това те блокират профила на Дана и профилите на администраторите на групата “Бунтът на жените в Арабския свят”.

Копия на снимката, появили се в профили на други потребители, също са изтрити. Освен това самата група е блокирана за периода между 29 октомври и 5 ноември.

След като са помолени за коментар, от Facebook се опитват да обяснят, че проблемът с групата не бил в каузата, която потребителите й подкрепят, а в грешно прилагане от страна на администраторите на собствените им правила.

От ПР-отдела на Facebook допълват: “Снимката на жената не е в противоречие с правилата ни. Всъщност е станала грешка при обработката на няколко сигнала за неподходящо съдържание. Ситуацията се влоши, защото в следващите няколко дни допуснахме още грешки и ни трябваше време да ги коригираме.”

Едва ли обаче заплахите и поставените бариери пред младата жена ще успеят да я спрат.

“Искам да направя още една снимка, от вътрешността на Сирия, просто за да покажа, че мога да съм борец срещу нечестността и властта. С камерата ми мога да помогна на хората и да подкрепя Свободната сирийска армия”, казва тя.

Дана и тези като нея искат да видят една нова Сирия “с права, с равенство между мъже и жени. Искам справедливост, защото аз вече имам своята свобода и не се страхувам от нищо, сега мога да правя това, което вярвам, че е правилно”, допълва Дана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Предлагам и една хубава и полезна статия.orthclass/Архимандрит Йоан (Филипов)РУСКА ТРАДИЦИЯ ЛИ Е ЖЕНИТЕ ДА СЕ МОЛЯТ С ПОКРИТА ГЛАВА?
119
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 9 години
То ,че има забрадени *и в Арабия ,има;ама разпусната коса показва разпуснатост на нравите. А в нашата хубава Православна Християнска вяра също показва,че е добре една благочестива православна християнка да си слага забрадка или шал на главата,когато е на молитва и по време на Богослужение в Църквата. Та, то и по времето преди турско робство,и след него е имало много българки,които са със забрадки.Жалко,че младото поколение не е възпитано във Светото Православие.
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dali e oshte jiva ?
117
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига глупости Сирия и по точно Асад е остатък от един отдавна отминал период , просто сега му дойде времето покрай Арабската пролет , знам че по всяка вероятност ислямистите ще надделеят , така стана навсякъде , така и у нас след 10 ноември се възстановиха старте партии , когато едно нещо дълго време е занранявано то след промените избуява , но това е на първо време , илслямизма крайния няма шансове в 21 век особено с този инернет, просто трябва манлко време , това е малката заплаха за света
116
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки има право да живее живота си, както намери за добре. Браво на момичето!
115
5
 
6
 
! Отговори
do 143 преди 11 години
ти кога последно си бил в Сирия ? идея нямаш за какво говориш, цял свят разбра кой им ги внесе там "опозиционерите" и с ква целпо-светска държава в района нямаше, жалко за хубавата страна
114
3
 
7
 
! Отговори
^3DAttack преди 11 години
До ОМГ! За Сирия не си много прав .. Да така е една част от опозицията го иска .. но има и друга която е светски настроена и тя иска демокрация по западен модел .. без *** без и без диктатура.. но си абсолютно прав че има и една част от тях и то най-добре воюващите и най-твърдите които са си ислямски фанатици ..затова и запада не се решава истински да ги подпре защото много добре знае последствията и се опитват да лавират .. хем им да им помогнат но после да не вземат властта..
113
13
 
10
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Арабски маймуни...
112
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 139 . А ТИ ЗАЩО САМ СИ СЛАГАШ ПЛЮС ,А НЕ ЧАКАШ ДРУГИ ДА ТИ СЛОЖАТ ?!
111
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо ни занимават с ***
110
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в Истанбул веднъж като бях и се шляех по туристическите пътеки попаднах на група явно от някои от арбските страни , арабина заедно с харема , едно от девойчетата които бяха забулени . леле какви сини очи имаше и как шареха , плачеше горкото за обстойно разбулване , а българките до мене с минижупи тип колан , щипеха ги по Капалъто малчуганите , а *** гладеха брадите , хак да им е .
109
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За жалост ще бъде убита с камъни.
108
1
 
24
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До ОМГ! Абе що намесваш политиците и управляващите !!Тук не става дума за политици ,а за религиозни стереотипи и предразсъдъци !Правителството ако ще и публично да каже : "ВСИЧКИ ЖЕНИ ДА СЕ ОБЛИЧАТ КАКТО СИ ИСКАТ",с това нищо няма да се промени !Трябва обществото да отхвърли тези *** религиозни предразсъдъци и всеки да се облича както си иска ,който иска забрадка да носи ,който не иска да не носи!Представям си как жените там ходят на плаж! Къпят се с фереджетата ,както нашите *** с роклите!
107
0
 
11
 
! Отговори
До интернист преди 11 години
Много хубави надежди имаш и би било чедестно да се реализират, но реалността е друа. Хората масово затъпяват, а най-примитивните се размножават най-много. Това само ще засилва влиянието на религиите...
106
0
 
20
 
! Отговори
ОМГ! преди 11 години
*** тъпата пропаганда! В Момента в Сирия е разрешено ходенето без забрадки. Може да се види от предостатъчно снимкови атериали, видеа и т.н. Точно т.н. опозицията настояват за въвеждането на задължителните забрадки! Боже боже.... Докъде успяха медийте да изкривят нещата....
105
2
 
25
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Направи ми много силно и негативно впечатление подзаглавието : снимка на момиче без забрадка разбуни духовете в арабския свят !!! Щом такава снимка им разбунва духовете ,ами да им е... духовете , ДИВАЦИ !!! Разбунили им се духовете защото момичето се е снимало без забрадка ! До 128 - е на това му казват да държиш сметка на друг и да му определяш как да живее и да се облича ! Разбунили им се духовете , майка им дивашка !
104
1
 
16
 
! Отговори
Gazibarev преди 11 години
Мисля, че е време людете да спрат да обръщат толкова внимание на религията... мисля, че на всички ни е ясно, че религиите са просто поредният начин за контролиране на офцете. Помислете си само, колко по-мирен би бил един свят без религия, без расово, без полово разделение...
103
2
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Анонимен 128.Стана ми много ясно ,че логичното мислене не е едно от добрите ти качества !"Се едно Туркиня да държи сметка на .."!Ти изобщо не правиш ли разлика какво е да държиш сметка на някого и какво е да се бориш за правата си ?! Момичето въобще не държи сметка на никой ,а си качва в нета снимка без забрадка и се бори за правата си и дава кураж на съмишленичките си от цял свят ,които мислят като нея!Ти да си прочел някъде да дава акъли на жените обичащи забрадките ,да не носят забрадки?!
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До гурбетчия явно се правиш на много *** ,ако не схващаш примера с япония и китаи то тогава нещо мисловните ти възможности са на 10 годишен.Пак за теб с други примери!Се едно Туркиня да държи сметка на българска мюсулманка каква свобода имала нещо от тоя род ми звучи един вид тотална нелепост.Бива да опитваш да маниполираш но си глупав!
101
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ама това на снимката момиче ли е

Спонсорирани публикации