Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й

Снимка на момиче без забрадка разбуни духовете в арабския свят
Обновена: 22 ное 2012 14:40 | 22 ное 2012 07:00,
193
Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й
Снимката на Дана Бакдунис. Източник: Facebook

Сред десетките Facebook страници, създадени по повод бунта в Сирия, има една малко по-различна. Наскоро тя стана обект на особено внимание от потребителите на социалната мрежа. Причина за това е, че в нея едно младо 21-годишно момиче на име Дана Бакдунис качва своя “скандална” снимка. Скандална, защото на нея девойката се е снимала без задължителната за жените в арабския свят забрадка, пише в материал на Би Би Си.

Дана Бакдунис е възпитана в консервативната Саудитска Арабия. Въпреки това тя се престрашава да махне забрадката от главата си за първи път през август 2011 г.

“Забрадката не ми отива, но бях принудена да я нося заради семейството ми и заради обществото”. споделя тя. “Не разбирах защо косата ми трябва да е скрита. Аз исках да усетя красотата на света, да почувствам слънцето и вятъра”, допълва Дана.

По това време тя вече е последовател на  Facebook страницата "Бунтът на жените в Арабския свят". В нея членуват над 70 000 души. Тя се е превърнала в място, в което се обсъждат правата на жените и ролята на половете в арабския свят. Хора, които не са с арабски произход, също коментират и качват снимки в групата.

На 21 октомври тази година Дана решава да направи нещо повече за страницата и за всички жени и момичета в арабския свят, които се чувстват потиснати. Тя решава да качи своя снимка.

Гледайки право в обектива, показвайки късо подстриганата си коса, тя държи документ за самоличност със снимка заедно с надпис, който гласи: “Аз подкрепям “Бунтът на жените в Арабския свят”, защото за 20 години не ми беше позволено да почувствам вятъра в косите си и върху тялото си.”

Снимката успява да привлече голямо внимание. 1600 души я ‘’харесват’’, 600 я споделят, а под нея са написани над 250 коментара.

Реакциите са противоречиви. Дана получава едновременно подкрепа и отрицание. Много от приятелите й я премахват във Facebook, но и много нови я добавят като приятел.

Някои жени, които преди са носели забрадки, публикуват подобни снимки в знак на подкрепа за Дана. В Twitter е създаден хаштагът #WindtoDana (#ВятързаДана) като канал, чрез който хората да изразяват солидарността си.

Паралелно с подкрепата обаче момичето получава стотици съобщения, в някои от които й се присмиват, а в други - я заплашват.

Майка й, с която са в не особено добри отношения заради това, получава и смъртна заплаха, отправена към дъщеря й.

“Всичко за мен се промени, след като махнах забрадката”, казва Дана.

Дебатът се разраства и все повече мнения се появяват. Една жена например заявява, че борбата срещу забрадките е грешна, а вместо това усилията трябвало да се насочат към борба за обществено равенство. Тя смята, че носенето на забрадка е благословия.

Въпреки всичко Дана е радостна, че е успяла да вдъхне оптимизъм на много момичета, които са принудени да носят забрадки.

“Бях изключително щастлива, когато получих много съобщения от момичета, носещи забрадка. Те изразяваха подкрепата си към мен, казваха, че уважават това, което съм сторила, че съм смело момиче. Те биха искали да направят същото, но не смеели”, споделя Дана.

Случаят обаче придобива широка публичност, след като от Facebook решават да изтрият снимката само четири дни след публикуването й. Освен това те блокират профила на Дана и профилите на администраторите на групата “Бунтът на жените в Арабския свят”.

Копия на снимката, появили се в профили на други потребители, също са изтрити. Освен това самата група е блокирана за периода между 29 октомври и 5 ноември.

След като са помолени за коментар, от Facebook се опитват да обяснят, че проблемът с групата не бил в каузата, която потребителите й подкрепят, а в грешно прилагане от страна на администраторите на собствените им правила.

От ПР-отдела на Facebook допълват: “Снимката на жената не е в противоречие с правилата ни. Всъщност е станала грешка при обработката на няколко сигнала за неподходящо съдържание. Ситуацията се влоши, защото в следващите няколко дни допуснахме още грешки и ни трябваше време да ги коригираме.”

Едва ли обаче заплахите и поставените бариери пред младата жена ще успеят да я спрат.

“Искам да направя още една снимка, от вътрешността на Сирия, просто за да покажа, че мога да съм борец срещу нечестността и властта. С камерата ми мога да помогна на хората и да подкрепя Свободната сирийска армия”, казва тя.

Дана и тези като нея искат да видят една нова Сирия “с права, с равенство между мъже и жени. Искам справедливост, защото аз вече имам своята свобода и не се страхувам от нищо, сега мога да правя това, което вярвам, че е правилно”, допълва Дана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
края на това ЖАЛКО подобие на новинарски сайт НАБЛИЖАВА
99
5
 
26
 
! Отговори
ГУРБЕТИЯ преди 11 години
До Кака Миче .Асад може да не задължава жена си да носи забрадка ,но това не означава ,че мъжете сирийското общество правят същото ! Сирия е ислямска страна и обществото се съобразява с ислямските стереотипи ! Бедна ти е фантазията колко мъже в Сирия биха пребили жените си ,ако свалят забрадките си ! Колко момичета биха били отхвърлени от обществото и роднини ,ако напр. се омъжат за немюсулманин /"***"/ ! Именно за това тази девойка е качила снимка без забрадка ,за да вдъхне кураж на жените!
98
3
 
15
 
! Отговори
Кака Миче преди 11 години
***, и къде ще се бори момата от снимката? В ССА срещу Асад? Ще се бори заедно със ислямистката сбирщина от най-радикални джихадисти срещу Башар, който никога не е с;агал забрадки на жените в Сирия?! Не само това, ами и собствената му жена е символ на свободата на сирийските жени от всякакви религиозни окови?Нещо не те схващам, ама то и не е лесно да разбере нормален човек какво става в Сирия...
97
5
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Анонимен 113 Ти си ненормален ! Какви китайци и японци намесваш ,какви нелогични връзки правиш ?! От всякъде си КУХ ! Няма значение дали тя е родена в Сирия или не ! Жената просто си качва в интернет снимка без забрадка и обявява ,че всички жени ,които не желаят забрадки ,но ги носят заради стереотипите в арабския свят , трябва да се борят за правата си !
96
4
 
8
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Изключително глупава постъпка. Тя подкрепя тези, които искат съвсем да и закрият главата, мислейки си, че ще може вятъра свободно да вее косите й. Все пак на 21 години е и би трябвало да осъзнава кого трябва да подкрепя, ако иска вятъра свободно да вее косите й, а не да подкрепя тези, които искат да й отнемат изцяло свободата.
95
0
 
17
 
! Отговори
до Гацо преди 11 години
не само на Балканите! Може от тук да се почне, ама нема да мирясат, докато не забрадят жените у цела Европа. Ето едно съседно заглавие, на една ръка разстояние:"Ислямисти са проникнали в белгийската армия"А на Балканите вече си се чувстват у дома си! Нали им видехте мутрите около съда в Пазарджик! Тая ще сваля забрадката у Свободната Сирийска Армия! хахаха! А тука у Европа тепърва започват да ги слагат!И най-големия *** е, че Европа е на страната на ислямистите у Сирия!
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малии, страшна работа. Сега е време в знак на протест арабският свят да реагира и да почне да демонстрира против тая снимка и да напада чужди посолства, и да взривява автобуси... :))
93
1
 
5
 
! Отговори
идиот преди 11 години
Извинете, обаче в Сирия правото е смесица от граждански и шериатски закони от години. Така че не говорете поне неверни неща. Второ уважавам правото на дамата за изразяване, обаче нито е първата, нито последната сирийка без хижаб.
92
3
 
7
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
Въпроса е хората да имат избор.Който иска да носи забрадка,който иска да не носи.В ислямският свят такъв избор няма.Момичетата от марки ги възпитават,че носенето на забрадка е задължително.
91
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти си роден в Израел бе кух!Питам те елементарното какви претенции има китайка за свободите на японците ,а ти празноглавецо и се опитваш да ми държиш сметка за коментара.Какви ми ги въртиш да ми делиш на етноси ,че да ми принизиш коментарите.Типичен еврейски маниполатор ,ама кух и неграмотен.
90
0
 
5
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
104 TI SI MNOGO ZABLUDEN ZA SAUDISTKA ARABIQ OT TAM IZLIZAT VSI4KI BEDI ZA OKOLNITE ARABI .OT TAM IZLEZE AL KAIDA.OT TAM E BEN LADEN.NARODA TAM NI6TO NE MOJE DA PROMENI NAI RETROGRADIQ ISLQMISTKI REJIM PODDARJAN OT USA E V SAUDISTKA ARABIQ.A SEGA ZA ISLQMA KOITO POSTAVQ JENATA VTORO KA4ESTVO 4OVEK IQ DARJI V PALNO POD4INENIE TAM JENITE NQMAT NIKAKVI PRAVA OSVEN DA BADAT BITI I UBITI ZA DREBNI PREGRE6ENIQ NO SME 21 VEK I TOVA TRQBVA DA SE PROMENI JENATA NEE VTORO KA4ESTVO 4OVEK I NE MOJE DA BADE
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато там започват да ги свалят, в България все повече жени се забулват. Май ще трябва тука да има повече борба против тези кърпи !
88
0
 
1
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
Май не си много наясно с хормоните, ама пишеш! Нали е без пари, пиши, пиши...
87
3
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Анонимен 102 Много ми е мъчно като чета подобни коментари като твоя ,написани от хора родени в Европейска страна!По принцип докато живеех в Бг. съм си изградил мнение ,че българите са ерудирани и интелигентни хора с малко изключения и ти може би си едно от тези изключения!Дано не си българин ,а някой турчин или *** пишещ *** коментари в сайта !Не те знам дали си мъж или жена ,дали си семеен ,но тежко му на онзи който би решил да се омъжи/ожени за теб ,трябва да има зрдави нерви!
86
0
 
6
 
! Отговори
104 преди 11 години
Ти на кралство дето се нарича САУДИТСКА АРАБИЯ повече какво да му коментирам.Грамотни-30%
85
2
 
7
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Башар е диктатор, но е и последният останал проевропейски и светски държавен глава. След него целият ярабски свят заедно с Турция вече е в ръцете на ислямистите!И сега искам да питам гурелите, дето врещят срещу сирийския Тодор Живков: къде, пиленца, мислите, че ще се насочат уахабитските бойци, след като завземат властта в целия арабски свят?Аз мисля, че на Балканите ще е следващия им Джихад! Има ли некой да не верва?И тогава ние с какво ще ги спрем? Или Турция като член на НАТО ще ги спре?
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 94Тестостерона е при мъжете. При жените е астроген. Не ставай смешен. Браво на момичето! Трябва им повечко интернет в пясъчника, и скоро ще бъдат Ок със съвремието.
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До гурбетчия ,ами да си прегазва принцовете Суадити , какво си вре *** в вече преборилите се до степен Сириици.Малко е от типа на да държиш сметка на Япония ,а да си китайец ,нещо логика никаква.Гърбетчия или *** ??
82
1
 
8
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Аз от цялата шитня нещо не разбрах: тази мома е от Саудитска Арабия. Каква Сирия я гони? Не разбрах и още нещо: в Сирия НИКОГА режимът на фамилията Асад не е третирал жените според шериата! НИКОГА! Двете най-европейски държави в Близкия изток бяха Ливан и Сирия, после Либия!Всички знае т. н.. Авободна Сирийска Армия за какво се бори, знаем и кой я финансира. Та това момиче как точно вижда реализацията на мечтите си точно там, сред брадатите уахабити?
81
3
 
3
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
Не ти ли лъха на хелзинския комитет малко ?каква тема за жените като е изкривено до мантрическото повтаряне от медиите за прегазената женственост и свобода която белите завоеватели трябва да спасят.Елементарното в случая е ,че тук е С Арабия ,кадето жената е куче -неграмотно,бито дори и не таковано и се изкривява ,че съюзника ан САЩ Арабията е чиста ,а светска Сирия е нещо упадъчно.Демек ем ги сърби ем се чешат на различно място.

Спонсорирани публикации