Около 300 фирми за търговия със скрап ще отпаднат от пазара

Причините са нови законодателни промени
Обновена: 18 дек 2012 14:40 | 18 дек 2012 07:51, Петя Славова
47
Около 300 фирми за търговия със скрап ще отпаднат от пазара
Снимка: Булфото

Очаква се 300 фирми за търговия с черни и цветни метали да отпаднат от пазара, с въвеждането на банкови гаранции и новите изисквания в Закона за управление на отпадъците. Това коментира пред БТА председателят на Българската асоциация по рециклиране /БАР/ Борислав Малинов.

До 14 януари 2013 г. фирмите, занимаващи се със скрап трябва да подадат заявление за ново разрешително. Всяка от организациите за оползотворяване на различни видове отпадъци трябва да предостави и банкова гаранция. За отпадъците от опаковки, електроника и автомобили тя е 1 млн. лева, за масла - 500 хил. лева, за акумулатори и гуми - 100 хил. лева, а за скрап- 25 хил. лева, посочи Малинов.

В момента фирмите на пазара за скрап са около 800. Според специалиста тяхната бройка ще намалее до 500, тъй като малките няма да могат да си платят изискваната банкова гаранция. Много от малките фирми няма да издържат на "високата летва" и ще се откажат, но няма да спрат да работят, а ще влязат в "сивия" сектор, смята още Малинов.

Към момента официално регистрираните площадки за отпадъци са 1 150, но работещите са около 1 600, каза
той. Разликата са търговци, които не са регистрирани. С новите изисквания в закона обаче ще останат не повече от 800 пункта, прогнозира председателят на БАР.

Според Малинов "санитарният минимум", необходим, за да се изкупуват отпадъците от метали, масла,
акумулатори, автомобили, електроника, кинескопи, лампи и др. в цялата страна е 1 000 площадки. Разликата между "санитарния минимум" и площадките, които ще останат, ще се запълни с нови инвестиции от останалите на пазара фирми или някои райони на страната ще останат без площадки

Законодателството въвежда и задължението различните видове метални отпадъци да се сортират на различни купчини на площадките и да имат отделни документи, които да показват произхода и движението на потока отпадъци. Трябва отделно да се съхранява купеното желязо от строителството, от автомобили, от промишлеността, от електрониката, от бита и да се води отделна документация за него. Нашите членове не го знаят и трябва да ги обучаваме, добави той. За всяко от нарушенията предвидената глоба е от 30 до 100 хиляди лева.

Именно високите глоби отварят "вратички" за заобикаляне на закона, прогнозира Малинов. "Много обекти, с които сме работили, казват, че няма да платят 25 хиляди лева, а ще си извадят разрешение само за купуване на хартия и пластмаси, за които не се изискват банкови гаранции, отбеляза председателят на БАР. Друг "хит" според него е регистрацията като автоморга, за която също не се изисква банкова гаранция, а между разглобените части от
автомобили, могат да се смесват черни и цветни метали.

За търговците и брокерите на метали също не се изискват площадка, банкова гаранция и видеонаблюдение - те
търгуват големи количества само по документи и доставят директно, посочи Малинов. Така могат да избегнат и големите глоби в закона. Досега тази практика е била невъзможна, защото за търговията с метали е съществувало изискването и за площадка. Високите глоби неизбежно ще "събудят" корупцията в сектора, смята председателят на БАР. Според Малинов тези пропуски в закона трябва да се отстранят при следващата му
поправка. Това е и целта на браншовата организация, която ще предложи пакет законодателни мерки срещу незаконните площадки.

Сред тях са въвеждането на чек лист за проверяващите екоинспектори, подобно на Холандия, с което ще се избегне субективизма при определянето на нарушенията, завърши председателят на Българската асоциация по рециклиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
ТАНГРА преди 9 години
Нема проблем като нема скрап а и нема и работа а има хора с много пари пак ще стане бизнеса ха ха ха ха проблема ще стане като нема кого да издоиш
43
0
 
1
 
! Отговори
Svetulkov преди 11 години
hahahaha... chastnite firmi - imenata im sa mnogo dobre izvestni na KAT - za recycling obraha avansovo parite na balgarskite chauffeuri s pomostta na KAT .... i sega izchezvat s "pribranite avansovo" bg levcheta?! chestito Vi BG darjaven reket pod blagia pogled na mafiotskite bg medii!!!!
42
7
 
2
 
! Отговори
БРАВО НА ГЕРБ! преди 11 години
ЕДНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ ПО-МАЛКО!ТО ,...КРАЖБИТЕ ,НЯМА ДА СПРАТ...АМА ПОНЕ КОНТРОЛА ЩЕ БЪДЕ ЗАВИШЕН!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ima 2 vida mafia - darjavna mafia i chastna mafia. Darjavnata mafia koiato si igrae sas zakonite zavijda na chastnata mafia..
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Darjavata ne ponasia chastnicite da se vkluchvat v kradlivata sistema. te iskat da sa edinstvenite kradci reketiori na naroda ot balgarski proizhod
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
80 % ot tezi firmi sobstvenicite sa ot mafiata, rabotnicite romi a stokata koiato izkupuvat kradena predimno ot ***. Metalni kapaci ot kradeni ulichni shahti chupiat krakata na minuvachite i razbivat kolite, reshetki, chasti ot kradeni ogtradi. patni znaci ot shosetata lipsvat. Vsichko tova e rabota na Boikovite lubimci - ***.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мафията пак изкомандва положението!Послушковците ще го изпълнят.Единственото решение е цялата дейност да премине към общините с постоянен контрол и внезапни проверки,да се определят 3 за Сев.България и 3 - за Южна, търговски централи под контрола на Енергетиката и също внезапни проверки.Не затягането на коланите ,а приклещването на мафията ще започне да оправя положението.
37
0
 
8
 
! Отговори
Бък преди 11 години
Е тези големи пари ще спрат ли злоопотребите със скраб?Само ще откажат пак малките-това се прави в ВГ.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фалират 300, а остават още 800...И къде го видяхте монопола !? Нима пазарът в България е толкова голям, че да дава хляб на 800 фирми, изкупуващи метали ? Или по-скоро те си затварят очите и взимат крадените спирачки от влаковете и учлините шахти...Това не са представители на дребния бизнес, господа, това са тариакти и шанъджии, които цял живот преживяват от далаверки, криейки обороти и неплащайки данъци. Крайно време е да възтържествува пазарната логика!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
38. Става нещо като пирамида !
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оооо големите търговци и брокери на метали ще работят само по документи и няма да имат видеонаблюдение , ни да плащат тези гаранции ......Ми тези метали ще прехвърчат ли , що ли ?Ааа , Те пък да не са в притежание на металите от всички площадки ?
33
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе стана лев да не може да изкара човек.Е това им подсказаха от ЕС.Едно време беше по-добре.В началото поне си плащахме рекет и не ни закачаха,даже ни пазеха мутрите.После решиха,че не е европейско така и почнаха лицензионни режими,разрешителни режими,банкови гаранции и какво ли още не,а фактически това си е рекет пак,ама законен.Къде е свободата?Свобода няма и не е и имало!Излъгаха ни през 1989.
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То да е само в този сектор монопола добре,ама се налага и до най-дребната сергия на пазара и вендинг машинка.Абе и кърфици и конци да продаваш,пак ще измислят якасов апарат ,янещо по-скъпо за да те откажат.Целта е само Бойко да *** и другите комунисти.Не може да си изкара човек сам пари за цял хляб!Трябва да се откаже и да иде да им работи на едрите за мизерна заплата с която да си купи 1/4 хляб.Е това е капитализъм направен от комунисти!МОНОПОЛ,ПЕТИЛЕТКА И ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕХ БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ!!!!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
31. Да не мислите че до сега това не е монопол на някои хора , които няма да ги видите на тези площадки.Иначе как ще се приемат крадени метали , паметници , и полицията не се намесва , нито съда !!
30
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ неуморно превзема не само властта във всички институции ,а и целия печеливш бизнес ,законен или не !!! Мутрите си направиха държава ,а народа роби !! Да ви е честита мутро - герберската Бокова диктатура !!
29
2
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!! преди 11 години
Едва ли ако си продадат хубавата кола, ще набавят 1 милион!!!!!! :DВторо, най - добре ще е 1 фирма, 1 да *** милионите и да се чудим после защо има много богати и много бедни!Това си е чист монопол малки , невръстни деца! :D
28
0
 
7
 
! Отговори
? преди 11 години
Е то делата за кражби в съда затова не се движат ?Значи всичко КРАДЕНО се носи там .Има ли контрол от къде им влачат тези метали и т нТе все едно че извират ?? Това ли са законите , няма да ги закачаме , за да няма котупция в този бизнес , камоли да се предотвартят кражбите ?? Всичко се превърна на скрап .
27
4
 
14
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 11 години
Само гадости могат да направят от ГЕРБ,нищо друго.Сега комшията ми бай Иван ще фалира или ще трябва да работи на заплата от 200 лева на някой монопол.Честито.
26
2
 
15
 
! Отговори
Gosh преди 11 години
Интересно какво ще правят фирмите, които купуват черни и цветни метали с цел преработка? И те ли трябва да извадят 25 000 гаранция в някоя сметка в случайна банка?? Да строят площадка за отпадъци както е за пунктовете за скрап? Наясно ли са докъде докараха производството в България с всичките утежнения в закони и наредби?
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всяка трета автоморга е незаконна, а всяка втора работи 75% на тъмно, но калпавия ви закон ще ги подмине, защото официалната дейност не им изкупуване на бракмите ...

Спонсорирани публикации