Банковите лихви спадат устойчиво, смята Левон Хампарцумян

Тенденцията ще продължи, обясни експертът
Обновена: 21 дек 2012 14:58 | 21 дек 2012 07:42, Петя Славова
127
Банковите лихви спадат устойчиво, смята Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян. Снимка: Булфото

Очертава се устойчива тенденция на леко понижение на банковите лихви и тази тенденция ще продължи. Това каза пред БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.Прекалено много фактори влияят върху лихвите, но това, което би могло да се очаква при стабилна фискална среда и лек растеж на икономиката би трябвало да е лихвените нива да вървят леко надолу, смята банкерът.

Прилагането на данъка върху лихвите по депозитите няма да доведе до отлив на финансов ресурс от банките, убеден е Хампарцумян. Преименуването на един продукт с друг би могло да ни докара проблеми с данъчните органи, ние не искаме да предлагаме на клиентите си схеми за заобикаляне на закона, коментира той възможността банките да започнат да предлагат нов вид продукти, за да се избегне облагането. Икономически растеж между 1 и 2 процента и засилване на вътрешното потребление прогнозира за следващата година Левон Хампарцумян.

На въпрос как оценява 2012 г. в светлината на банковия пазар, експертът заявява, че чисто технически не може да се говори за криза или по-скоро за спад, защото растежът на българската икономика през 2012 г. вероятно ще бъде между половин и един процент. "Това означава, че макар и много бавно ние растем - обясни експертът - Банките не могат да бъдат по-добре от клиентите си, така че банковият сектор също успя да преодолее най-лошите времена на нарастване на лошите кредити, но ако не видим по-сериозно ускорение на растежа на икономиката не можем да очакваме съществено подобрение в нивото на лошите кредити и увеличаване на лошия кредит. Но така или иначе дори и банковата система расте.

Според Хампарцумян, ако през следващата година икономическият растеж е близо до 2 процента, за което има предпоставки, бихме могли да видим и подобряване на ситуацията с лошите кредити и с търсенето на нови кредити.

Банкерът смята, че в момента бизнесът е доста предпазлив при взимането на нови кредити, особено инвестиционни, а апетитът на населението за потребление също все още е потиснат, защото когато всеки ден на хората им се говори за криза и те не са сигурни дали ще си запазят работните места - нямат желание да харчат пари.

Хампарцумян обясни, че се оформя устойчива тенденция към леко понижение на лихвите, което ще продължи, ако нямаме външни шокове за икономиката и има дори и малък темп на растеж. "Прекалено много фактори влияят върху лихвите, - обясни той - но това, което би могло да се очаква при стабилна фискална среда и лек растеж на икономиката би трябвало да е лихвените нива да вървят леко надолу.

Според него бизнесът няма апетит за нови инвестиции и хората нямат апетит за потребление и съответно
спестяват. Погрешно обаче е мнението, че тези спестявания са мъртви. Съотношението на кредит към депозит в българската банкова система е към 110 процента, което означава, че целият депозит на системно ниво е вече в икономиката, раздаден като кредити и има още десет процента, които са привлечени средства от някъде другаде.

Банкерът даде и своите прогнози за следващата година. Според него тя 2013 ще е много подобна на 2012 г. с корекция, че е изборна година и не можем да очакваме драматични реформи. "Изборите в много случаи служат като забавящ фактор за икономиката, но България има политическа стабилност и се надявам, че изборите няма да се отразят по този начин върху икономиката. Очаквам растеж между един и два процента. Растежът ще
зависи от традиционните фактори - реколтата, туристическия сезон - трудно предсказуеми към днешна дата, да се надяваме, че ще има прогрес и подобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАТО ГО ГЛЕДАМ ТОО ЧАК МИ ДОМИЛЯВА ЗА "НАГЛИТЕ"
81
0
 
17
 
! Отговори
ник преди 11 години
Този б:*** от 25лв за новите документи, вземаше по 5лв за превод!Негодниците,които печелят с мафиотски методи трябва да са на определени места,а не всеки ден да им гледаме мутрите от медийте!И да се направи конкурс не банкер, а айдук на годината!
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименАко се сравняваме с Европа трябва да паднат и лихвите по депозитите не само по кредитите. Двете са взаимно свързани.
79
0
 
23
 
! Отговори
demos преди 11 години
Лихвите падат "леко" надолу,заплатите падат много надолу,цените скачат леко нагоре.Леко,полека започвам да ставам разноглед от статистики,стъкмистики и умозаключения.Явно има още какво да се краде от народа и държавата.
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икономиката на БГ няма да тръгне докато не озаптят банките да отпускат Европейски нисколихвени кредити.За ония олигарси да не мислим.Те си получиха милионите още преди хиперинфлацията.Имаше един депутат на който му отпуснали много голяма сума пари за сини сливи,от които да изварява ракия.Ракия казва,че не могъл да изкара,а кредита му мина в графа лош кредит-несъбираем.Бандитска държава,бандитски банки.Децата ми живеят по квартири и не се вижда изхода на тунела.
77
0
 
20
 
! Отговори
Фалко преди 11 години
*** хаМПАРЦУК ХАЧАТУРЯН ХАМПАРЦЮМЯННА БЕСИЛОТО!!!
76
0
 
16
 
! Отговори
black преди 11 години
Абе тоя всъщност откъде се появи. Откакто се подвизава на това място бая хора фалираха и народа обедня тотално. Няма да ми е жал ако го намерят като Бирата. Дай Боже!
75
1
 
20
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Другарю Хапарцомян,кажи нещо за лошите кредити на кредитните милионери,които върнаха жълти стотинки след хиперинфлацията.Чия беше режисурата някои другари по списък да откраднат милиони от спестяваснията на хората.Не,че не знаем режисьора БКП-БСП,но като топ банкер разкажи на хората.Имаш ли досие от ДС? Хайде признай си за кого работиш.
74
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
банковите лихви спада устойчиво, банковите такси скачат нагоре устойчиво :)
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как да спадат устойчиво заради високата инфлация. При инфлация от 5% за 2012 според НСИ лихвата по никои кредит никога няма да падне под тази граница, а лихвите по жилищните кредити са към 6% без таксите за облужване. Така, че не си мислете че някога ще видим лихви от по 2-3%, или че всички масово ще се хвърлят да си теглят парите за да ги "инвестират" в някои *** на г*за на София.
72
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и спестяванията на хората спадат устойчиво, заради кредити. Една агенция за събиране на задължения вчера гледам дори и платена реклама по "Босфор ТВ" си пуснала, е така, да пожелае "весели празници" на хората. Няма да се учудя, ако започнат да ми излизат съобщения и на ТВ-то след време, че имам непокрито задължение. Само дърво за вас!
71
0
 
21
 
! Отговори
Самолета пада преди 11 години
по план. Парашути обаче има само за такива мутри като тоя, дето се мисли за велик банкер и гушва по 50 бона месечно, а на края на годината бонус - милион
70
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали сам казваше преди да приемат поправката, че банките щели да излезнат с продукти, за да могат хората да не плащат и това бреме. Сега друг вятър го вее Хампарцумян!
69
0
 
3
 
! Отговори
От 69 преди 11 години
Благодаря за вица! И аз така се споразумях с банката - заеми не давам!Имам бедни роднини, с каквото мога помагам, но пари кеш - йок!
68
1
 
9
 
! Отговори
Интифа преди 11 години
Спестявайте в Катарски банки кат бат.Бойко,там няма лихви по депозитите!Да му е честит първия милиард!
67
0
 
14
 
! Отговори
виц за 69 преди 11 години
Отива един човек при своя приятел месар и му иска малко пари назаем. Месарят му казва:- Ех братле, закъсня. Вчера да беше дошъл щях да ти дам, но днес вече не мога.- Защо?- Тази сутрин сключих двустранен договор с банката отсреща. Споразумяхме се те да не прадават месо на техните клиенти, а аз да не давам заеми на моите.
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси човека! Банките заробиха целия свят, ти за една клауза си се хванал! И да ти я махнат тази клауза, какво от това? На 40 годияна възраст купил къща за 150 000 евро и след 35 години ( забележи на 75 години дъртак) ще е платил за къщата (едва ли) 250 000 евро!!! Абе, хора, вие нормални ли сте???? Той 250 000 евро на заплати няма да събере, камо ли къща да си плаща и да живее с тези пари!!!
65
0
 
17
 
! Отговори
Deo преди 11 години
У-У-У-У-У-У! Крадец! Обирджия!
64
0
 
3
 
! Отговори
do 68 преди 11 години
moje estestveno - naricha se pazarna ikonomika. Ako ima v Sofia kupuvachi na 50-60K EUR, znachi tezi panelki struvat tolkova. Ako kupuvachi niama, vse shte se nameri niakoi prodavach prodade po-eFtinko.Za Neapol vajat sushtite pravila.
63
0
 
11
 
! Отговори
бългака преди 11 години
Този алчен лъжец много почна да се изявява - дните му са преброени

Спонсорирани публикации