Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката

Икономистът е оптимист, че ще решим и демографската криза
Обновена: 27 фев 2013 15:14 | 27 фев 2013 14:44,
116
Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката
Нуриел Рубини. Снимка: Reuters

 България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Нуриел Рубини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
16
 
! Отговори
анон преди 11 години
Просто трябва да се спрат пробойните - не ни трябва заем. Трябва да се спрат налудничаво високите помощи за ***, да им се даде възможност само да работят на полето и да се образоват - но помощи за деца и отопление - не. Трябва да се спрат харчените в несвяст пари за заетост, които се наливат в ръцете на аутсорсерите - всеки кол - център ни струва колкото един малък реактор, сигурно. Развиват ли персонал? - не. По - са съгласни да им плащат наркотиците, откото да ги научат на нещо полезно.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
животно
86
0
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
И бъдещия свят ще е чистилището .
85
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Заеми от Световната банка и МВФ са равносилни на робство.Всички държави ползвали техните услуги са фалирали.Прочетете за действията на тези две институции в Аржентина.
84
0
 
17
 
! Отговори
ДУЛО преди 11 години
ДЪЛГА Е РОБСТВО!РОБОВЛАДЕЛЕЦО!!!!!!!!ЩЕ НИ ПРОКЛИНАТ ДЕЦАТА НИ!ПЪКАЛА ЗА ТЕБ!
83
0
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
Но ще бъде късно!
82
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 11 години
По принцип е прав Рубини, но с това мизерно заплащане нищо няма да се подобри.
81
1
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
Тогава на един друг народ ще му светне,че повече от 2000 години служи на Антихриста......
80
0
 
13
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
какви заеми да взимаме - да плащаме картелните цени на евреи и европейци в банки, текекоми и електро?
79
0
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
За съжаление това ще стане след като загубят ТСВ от някой не дотолкова демократични държави.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 82 Вагнер е бастион на немската култура и никой нацист не би си позволил да го осквернява като го пуска на евреи. Това е все едно да пуснеш класическа музика на прасето в *** и да искаш то да я възприеме.
77
0
 
5
 
! Отговори
? преди 11 години
Вагнер, не всеки американец е ционист!Този велик народ един ден ще се събуди и ще изтръска *** от себе си...
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте какво - в тази цялата история не са те криви - ние сме! И докато не го осъзнае това всеки един Буден Българин, който води поне в главата си битка с окупатора - нищо хубаво няма да ни се случва като нация.
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, тоя път не сте познали. Ще ядете хурката та пушек ще се вдига.
74
1
 
11
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Искров, Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ..
73
1
 
17
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 11 години
Трябва да се поправи и запише в новата конституция, че държавни заеми, кредити за държавни фирми и всичко що е за държавна дейност трябва да става след допитване до народа. Съответно с местен референдум за общините. Частните фирми да се спасяват както си знаят. Не може нещо дето ще го плащаме всички ние да става по волята на случайно попаднал на власт измамник.
72
2
 
3
 
! Отговори
СВЯТ преди 11 години
БРАТЯ ..ХОРА КОИТО СА ФАЛШИВИ БЪЛГАРИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВОЛЕНЧО ...КАКВОЛИ ЩЕ ПРАВЯТ ЧИСТОКРЪВНИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА МИЗЕРИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз разбирам да изтеглят 6 млрд. па да ги разпределят по хората....а дет е писал по доло колегата ,за нас ще остане само врьщането....
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз разбирам да изтеглят 6 млрд. па да ги разпределят по хората....а дет е писал по доло колегата ,за нас ще остане само врьщането....
69
1
 
8
 
! Отговори
кавал.... ? преди 11 години
а да му фкарам една кожена инжекция на тоа дето спешно иска да му изкъртя зъбите за да не ме заробва допълнително ????????

Спонсорирани публикации