Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката

Икономистът е оптимист, че ще решим и демографската криза
Обновена: 27 фев 2013 15:14 | 27 фев 2013 14:44,
116
Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката
Нуриел Рубини. Снимка: Reuters

 България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Нуриел Рубини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
2
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 11 години
А пък заема ще връща внучето на мо'ита тъща. Ако мислите, че ще ни питат и ще ни кажат за какво и как се взимат и харчат кредити взети от правителството о които ще връщаме ние, лъжете се.Който смята, че ще го питат, палец нагоре. Който е наясно, че няма да питат, палец надолу.
67
1
 
15
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Като чуят за кредити и евреите в Бг. и не само,веднага започват да дават акъл,че кредитът е жизнено важен за нас.НЕ МЕРСИ!!КРЕДИТ ОТ ЕВРЕИ НЕ ЩЕМ
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този не съм го и чувал, но говори истина..., на България и трябва СПЕШНО финансова инжекция!!!!
65
1
 
14
 
! Отговори
До ДЕДОВИЯ преди 11 години
Кредитът убива бе ***!Нали заради кредите стана световната еврейска криза!Прочети малко из нета има и филми дори....
64
2
 
13
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 11 години
А и май забравя да ни каже, че заемите не се харчат както ние си решим а както те ни кажат. Ще строим жп магистрала (примерно) но няма да я строй БГ фирма а някоя вързана с чифутерията и част от парите ще отидат за солени комисионни пак при чифутерията. Така вместо да построим нещо за 1 милиард ще построим същото нещо за 3 милиарда и ще върнем 9 милиарда. Такава е и схемата с Белене. Разбира се тази схема става с активното участие на БГ политиците, част от комисионите са за тях.
63
3
 
11
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Чафутски акъл не щем!!!!
62
7
 
6
 
! Отговори
dedoviami преди 11 години
Само кредит го оправя бьлгарина! Да си раэмьрда эадника и да се научи да работи.Така е по целия свят.
61
0
 
5
 
! Отговори
отебател преди 11 години
тоя що не ходи да дава акъл на хамериканците си ... понеже те така са се оправили, че само некви трилиони им е дълга ... ай сиктир от тука ... аман от ОПРАВЯЧИ и акълодавачи ...
60
1
 
11
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Абе стига с тая национализация-Топлофикация като е общинска,да не би цените на парното да са ниски.И това злато,първо проучи какъв ресурс се иска да го извадят от еди колко си километра и пречистят,после си прави сметки без кръчмар.Създава се грешно впечатление,че златото е натрупано там отгоре и фирмата дето го вади само идва с камиони и го товари на чиста печалба.То ако беше така,никой нямаше да го даде на концесия,даже крадливите политици сами щяха да да "работят" в находището.
59
1
 
1
 
! Отговори
коментар преди 11 години
ХЕ-хе...Итова ми било "икономист"Те нашите икономисти от колко време ни досаждат , да се вдигнат пенсии и заплати , те пък потреблението , то пък производството. То това е толкова проста логика , че ще обори Дянков.И го прецакаха за парите за земеделците.Пък дали ако беше постъпил така , земеделците щяха да произведат и продават и тези пари нямаше да са им толкова на зор?Кой пък знае?
58
2
 
6
 
! Отговори
някой преди 11 години
Кой ще я управлява, компетентни ми експерте, тази икономика... Само нови борчове. Кому е угодно това?
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз това откога го казвам...................А те/Дянков/- не и не! Не вярваха колко сме бедни!
56
2
 
17
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 11 години
Колкото и да се напъвате, така ще стане. Чифутерията го е измислила. Първо ни пращат Дянкоффф,да ни съсипе икономиката(колкото я има) чрез финансова стагнация и умишлено фалиране на малък и среден бизнес,а и на хората като цяло.После идват такива умници да подготвят почвата(мажат с вазелин).После новия финансов министър който пак те са ни назначили взима огромни кредити от чифутерията и ни набутва яко,чак до девето коляно.
55
5
 
4
 
! Отговори
гебист-икономист преди 11 години
Добра идея се предлага и дано да я обмислим и да я приемем час по-скоро. Страната ни е остров на стабилността и финансирането с малко кредити има само положителни страни за нас. Взземането на кредити ще ни позволи да разпределим едни пари в икономиката и да ги усвоим, като увеличим заетпстта и постигнем добър иконимически растеж.Добра идея.
54
2
 
8
 
! Отговори
страшния_съд преди 11 години
Нуриел Рубини произхожда от семейството на ирански евреи-търговци. Израсъл е в Турция, Иран, Израел, ИталияМного известни икономисти обвиняват Рубини в несериозност и спекулативност, а голямата му популярност - като плод на апокалиптичното психо-емоционално влияние на масмедиите върху Уолстрийт и европейските финансови центрове.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много интересно изказване ! Да изтеглим кредит, да развиваме човешкия ресурс и търговийката, а не производството ... демек да се подготвим за робството, че да сме им полезни на ония. *** гадни !
52
1
 
10
 
! Отговори
Бъркотия по еврейски преди 11 години
Чуха че България има нисък външен дълг и почнаха да пращат своите псевдо и квазиексперти, винаги съм казвал, браво на Орешарски, тоя Дянков тегли външен дълг, добре ли направи, всъщност кой ги държи капиталите на страната, в чии ръце са, защо не предлага увеличение на заплатите, а вика добре че сте нископлатени, но трябва да сте и образовани и с квалифискация, а не да сме осигурени финасово и цените да са понесими
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кредит до $50 милиарда само срещу лична карта! Хахахаха....
50
3
 
3
 
! Отговори
dedoviami преди 11 години
Всички се изказвате с такава омраза,все много знаете! Не разбрахте ли че парите се упраляват от тях/евреите/,трябва да свиквате с това и да уважавате успехите на другите...понятие си няма бьлгарина и това е...само лаене не става...
49
1
 
7
 
! Отговори
не преди 11 години
Протестиращите не искат преговори с президента: Падна Боко кратуната, затвор за Цецо ***!

Спонсорирани публикации