Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката

Икономистът е оптимист, че ще решим и демографската криза
Обновена: 27 фев 2013 15:14 | 27 фев 2013 14:44,
116
Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката
Нуриел Рубини. Снимка: Reuters

 България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Нуриел Рубини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
5
 
! Отговори
СВЯТ преди 11 години
ЕВРОПА НЕНИ ИСКА .СПОРЕД МЕН ПО БЛИСКИ ОТНОШЕНИЯ С ...ТУРЦИЯ И ПО ДОБЪР ЖИВОТ
27
2
 
12
 
! Отговори
Васил преди 11 години
Като махнем 2.5 млн пенсионери, малцинството дето не му се чува за работа, децата, гастарбайтерите и хората в неравностойно положение....остават грубо около 2 млн таботоспособни. Колкото някой по голям европейски град, само че на огтомна територия и стратегическо разположение. Който каже, че 4 години са малко за да тръгнем устремно икономически нагоре е долен лъжец и *** на чужди интереси.
26
0
 
6
 
! Отговори
Една преди 11 години
Я па тоя:" не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве."Че как го дава, без пари ли и от къде ще ги вземе? И още един мъдър съвет: работната ръка освен евтина да бъдела и производителна, иначе нямало ефект! Ами то най-голям ефект ще има, ако е безплатна...
25
0
 
16
 
! Отговори
Родопите преди 11 години
Бегай умнико да спасяваш държавата изкуствена на ***, ако наистина си знаещ, но тъй както те слушам не си нищо друго от един популист, който дава съвети на България да клекне пред световните ревизори и народа и да ви плаща лихва, за да напълните *** си търбуси, но лошо няма, Бойко и Дянков се провалиха, дано народа не се подмами от обещанията на другите масони и ционисти
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А да си изтегля члена и да му го плесна по челото не иска ли? Аман от експерти
23
4
 
9
 
! Отговори
Абориген преди 11 години
Хора,Човекът е дошъл да си изнесе лекцията. Естествено предвид положението при нас е имало и много въпроси около ситуацията. Човекът е отговорил дипломатично. Потвърдил, че обикновенно слънцето грее през деня, а като вали дъжд е мокро. Естествено и, че е оптимист за нас. Демек сме готини домакини. Не очаквайте да ни се бърка във вътрешните работи. Или че е някакъв мисионер, който да отвори очите на тоз див и варварски народ.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България............Аве тоя ХАМЕРИКАНЕЦ на колко ГАНДЖА е бил , като говори?Нали Дянкофф е ваш човек пък ни СЪСИПА .....ХАМЕРИКАНЦИ имаме си един БУДА който ЛЪЖЕ ви къде ...........
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно от едни подобни на този съветници през 1991 България е на това дередже в момента. Е па няма да ви играем по свирката янки...
20
14
 
7
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 11 години
Българина , от никой съвет не взима.Взима този,който има нещо в главата. Затова в цивилизования свят,всичко подредено ,чисто,направено, всяко нещо си знае мястото и се подържа.А в България- къшата на ужасите.А за това, яжте му главата !
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано доживея решителния наш политик, който ще бие шута на всички представители на мвф, световната банка и соросовите кръвопийци, дето Русия отдавна ги изгони.
18
3
 
9
 
! Отговори
х преди 11 години
В България ще има инвестиции, когато няма корупция, намалим рязко администрацията и бюрокрацията- която налага рекет над честния малък и среден бизнес и най важното законност еднаква за всички. Звучи като утопия, но е постижимо. За да го постигнем трябва постоянен натиск от гражданите над некадърните и крадливи български политици.
17
1
 
4
 
! Отговори
lenin преди 11 години
aaaaaa kaza li ot koia banka ???? shtom kazva taka ne triabva da se tegli
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По покана на ПОК ДОВЕРИЕ ,значи?И кой ще му плати тази лекция,а?
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо да теглим кредит,според съвета на тоя еврейски мошеник ,трябва българският народ да му тегли една майна и няколко шута отзади да се пръждосва оттука.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 2Точно. Че и нахалството им е бегранично! Пак стръв за балъците като преди години с "За да имаш баница утре, яж баница днес!" Но че и баницата и сиренето е с пари не ти казват, нали? По-добре тези икономисти да си оправят хартийките там зад океана...Стойте си там, не ви искаме "съветите"!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЙ ЗАРАДИ ТАКИВА СЪВЕТИ НА ЕВРЕЙСКИ КРАДЦИ КАТО ТОЗИ И ПОСЛУШНИТЕ ИМ ПОЛИТИЦИ БЪЛГАРИЯ Е НА ДЪНОТО
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Силна комунистическа партия начело и национализация на земята, банките и фирмите.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
но, на първо място преди да започнем да бачкаме здраво трябва да изчистим държавата от *** в правителството.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кредитът е оръжието, а лихвите са патроните срещу целия мирен свят. Никога няма да взема кредит. Световната банка и МВФ, ФЕД могат да съществуват дълго, само ако отпускат кредити и има кой да ги взима.
9
0
 
29
 
! Отговори
НЕ преди 11 години
Точно това и чака МВФ, затова беше създадена кризата - за да се дават заеми , народе отваряй очите и за тия филми, че мигнем ли и са ни го налули на два три ката!

Спонсорирани публикации