Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката

Икономистът е оптимист, че ще решим и демографската криза
Обновена: 27 фев 2013 15:14 | 27 фев 2013 14:44,
116
Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката
Нуриел Рубини. Снимка: Reuters

 България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Нуриел Рубини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
4
 
! Отговори
pipi преди 11 години
Рубини съветва да теглим дълг, за да стимулираме икономиката......единственият вариант да се оправи държавата то е да се възстановят всички заводи един поедин които бяха затворени през годините да се предлага продукция на вън а не от вън за към нас да се спре този китайски и турски внос който от години е на голям плюс за господата политици и по този начин хората ще се върнат по селата и ще си работят както и ние а не за 1 свободно място да кандидатстват 500 души ако съм прав моля, споделете
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно обратното на това ако се направи и сме номер 1.Този е някъв еврейски ***.Иначе казано ако ни клатят на по бързи обороти ще сме по забременяли...Ама ние не искаме да ни оправят повече.
106
0
 
5
 
! Отговори
дейвид линч преди 11 години
Ба*ти нагляра !такива трябва да ги линучваме !!!
105
0
 
4
 
! Отговори
кика преди 11 години
До Lora--този е крадец -НОМЕР- 1 В СВЕТА
104
0
 
5
 
! Отговори
Lora преди 11 години
То и Гърция така я съветвахте, и някои папкахте бонуси и въртяхте далаверки, ама всички сега ревете. Ако искате някой да го разорите, дайте му заем и после го гонете до дупка да го върне, и то с лихвите. Ех, че умник.
103
0
 
3
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
Правитеството и Централната банка бяха с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел (Телеком Австрия) в подкрепа на Австрийски (Европейски картели). Поздравявам протестиращите за победата и мислете как ще изберете следващите, защото срещу вас е системна мафия.convergingtechnology.eu/european-commission-and-european-central-bank-opinion/разгледайте страниците на сайта, информативни са
102
2
 
2
 
! Отговори
Бивш Българин преди 11 години
*** ви е народа за това сте бедни,знам че неме разбирате но истината понякога е странна и болезнена и за това несе приема
101
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 11 години
тоя да вземе да пита Дянков пък после ще съветва!
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се забрани на икономисти от хазаро--*** произход с еврейско потекло да влизат в БГ и да ръсят глупост след глупост
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ти па си много убав!" би казал Борисов и негов последовател.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не знам дали е луд но човека казва правилни неща,трябва да се инвестира в дребния и среден бизнес които да завърти икономиката,пречките за това са няколко,първата е че банките в момента не помагат на дребния и среден бизнес и го водят за рисков,второто е че самата държава не поглежда самото състояние на фирмите а ги тормози с допълнителни закони и изисквания които ги ликвидират,трето,монополите са убиеца на дребния бизнес за съжеление,четвърто,блокирането на сметки на чси за всякакви глупости
97
1
 
11
 
! Отговори
Монтана преди 11 години
Тоя не луд, гледа да ни пробута кредит и някоя банка да спечели от лихвите ,а тоя "икономист" да вземе комисиона. Абе, пътуващ търговец,ако продаде нещо ще спечели-в случая продава кредити.
96
1
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
Добре имате ниски заплати , но това не е достатъчно , за инвеститорите ?** трябва да имате добра квалификация** и добра производителност.Ами ние сме го учили по икономика на капитализма .** ( работника ) създава принадената стойност Пазарите ? - пак стигаме до момента , да търсим пазар в големите държави като Русия , САЩ , Китай, Индия ?Ами защо не го направихме в началото със собствените предприятия и да изнасяме. Защо като САЩ искат нещо , не поставят условия какво ще изнасяме са тях.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без нови държавни дългове!
94
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Rubini e teoritik, ne e praktik. Ot 2008 godina nasam predrichashe svetoven krah. Ne pozna!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** то много просссс народ тук ба?!Чао.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
95 ти кой предполагаш че би разбирал от финансии ако не те
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОМИСЛИ (Official Trailer) THRIVE: What On Earth Will It Take?Watch the full-length movie for FREE at: thrivemovement/the_movie Buy DVD w/ 50+ min. of bonus footage: thrivemovement/store Do
90
4
 
16
 
! Отговори
ЯСНООО преди 11 години
КАТО РАЗБРАХ ЧЕ Е ЕВРЕИН И ВСИЧКО МИ СТАНА ЯСНО. НАВРЕМЕТО В ПЛОВДИВ ВСИЧКИ ЛИХВАРИ СА БИЛИ ЕВРЕИ И СА ИЗЯЛИ ДУШИЧКИТЕ НА МНОГО ХОРА В Т.Ч И НА ДЯДО МИ.СЕГА В ПЛОВДИВ ЦЯЛАТА ГЛАВНА Е НА ЕВРЕИ ОТ ПАЛЕСТИНА И СМЪКВАТ КОЖАТА НА ВСЕКИ НАЕМАТЕЛ
89
3
 
5
 
! Отговори
selqnin преди 11 години
тоя ненормале лие?

Спонсорирани публикации