Защо обичаме да гледаме филми на ужасите?

Как защо - от тях се слабее!
Обновена: 21 мар 2013 20:23 | 21 мар 2013 20:22, Мария Дуковска
14
Защо обичаме да гледаме филми на ужасите?
Снимка: Outnow.ch

От филмите на ужасите се отслабва, твърдят учените. Страшните филми са предпочитани повече от мъжете. Въпрос на гледна точка. Като се замислим, колкото и да се усмихваме и да си пожелаваме здраве и щастие, в живота ни се случват болести и нещастия, сблъскваме се с много сериозни проблеми. Така че в известна степен някои хора с ръка на сърцето си ще признаят, че живеят като във филм на ужасите. Ето кои са причините съзнателно, по своя воля да се потим и треперим пред екрана.

Сърцето ни тупти до пръсване, закриваме с длани очите, но поглеждаме между пръстите, превъртаме страшната сцена, ако филмът е на запис, но нещо ни гложди и продължаваме да го гледаме до края. Знаем, че кръвта е само червена боя, а ужасните рани по лицето и тялото са дело на виртуозни гримьори и все пак тръпнем от ужас. „Глупачка! Не влизай там! Бягай бързо от двора, скрий се! Вземи го този нож, ще ти потрябва! Звънни веднага на полицията!“ Изпотихте ли се вече?

1. Разликата между комедиите, романтичните ленти и филмите на ужасите – в първите два знаем какво ще стане, как ще се развие сюжетът, а третите са непредсказуеми и по-интересни.

2. Рекламата на филма ни е спечелила. Трейлърът е любопитен. Струва си да му хвърлим едно око. Ако е много страшен, винаги можем да го спрем или да превключим канала.

3. Във филма участва любимият ни актьор или актриса и следим с интерес всичките им роли.

4. Обичаме мистиката, фантазията. Често филмите на ужасите са със заплетен сюжет, с фантастични елементи и психологически лабиринти.

5. Обичаме напрежението, тревожното очакване, сложните перипетии, през които героите минават. Филмът ни въздейства като електрошок, като поредица от емоционални шамари, от които безспорно имаме нужда, за да се освежим от сивото, скучно, монотонно ежедневие.

6. Вдига ни се адреналинът, без да рискуваме здравето и живота си – както действат скоковете с бънджи или карането на кола с 200 км в час по магистралата.

7. Възпитателни са. В края на филма винаги има нещо положително, има светлина в тунела. Така човек се успокоява, че в живота винаги има и по-лошо и всъщност неговият живот не е толкова лош, колкото си мисли.

Доколко филмите на ужасите са вредни за хората с психични разстройства? Психотерапевтът д-р А. Курпатов коментира: „Филмът не може да превърне нормалния човек в маниак или престъпник. Ако шизофреник или човек с друго психическо разстройство не гледа такъв филм, винаги ще се намери нещо друго в обкръжаващата го среда, което може да го тласне към асоциална постъпка“, пише ShkolaZhizni.

Още интересни статии прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: филмужаситрилъркино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Дарси преди 11 години
Няма ли някъде Галкин с БГ субтитри :(
11
1
 
1
 
! Отговори
Фидософа преди 11 години
При мен не се получава. Дали е от това че докато излгедам един филм на ужасите, от вълнение изяждам по едно агне ?
10
1
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Благодаря за Галкин! Отдавна не се бях смяла така. В десятката.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната *** статия.Нищо вярно!Няма съвпадение...
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горещо ви препоръчвам да гледате в ЮТюб пародията на Максим Галкин (настоящия съпруг на Ала Пугачова) за американските филми на ужасите. Гарантирам ви изразходването на доста калории от смях!
7
2
 
2
 
! Отговори
Атила преди 11 години
Като изключим някои повърхностни наблюдения, ще препоръчам на автора да се върне към Аристотеловата Поетика; елинският философ е къде по-дълбок от тези учени. И още нещо: в днешният феминизиран и лустросан свят на мъжествените мъже им остава само екранната фантазия, където да изпитат ефектите на насилието. Както е тръгнало, мъжът-ловец и воин ще се превърне в безполезен *** на матриархалната (р)еволюция.А след гей-революцията ще дойдат варваритеи филмът ще стане реалност.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гледам доста хоръри,но не мога да кажа, че са върха на киното.по-скоро са филми с които да убиеш времеи да си всигнеш малко адреналина.ако искате смисъл гледайте психо-трилъри.
5
2
 
5
 
! Отговори
Нети преди 11 години
Най-важното е изпуснато: защото хората са сеирджии. Ако погледнем колко тълпа ще се събере покрай някое улично изпълнение, да кажем-танц, и колко ще се събере покрай някое по-кърваво произшествие, можем да се убедим.
4
2
 
12
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
Айдее пак поредната "гениална " статия.Ако не беше тя никога нямаше да знам защо харесвам филмите на ужасите... Благодаря ,че ми показахте "светлината в тунела"И тоя който е писал статията... Колко хоръра си изгледал ?Явно недостатъчно,защото има някои откровени глупости,които виждам (точки 1, 3, 7).А за феновете мога да кажа... скоро излиза римейка на Evil dead ...Палци горе!
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе слабее се, ..дръжки, може да се посмееш малко на тия хамерикански тъпизми, докато се тъпчиш с ***, ама едва ли ще изгориш някоя калория
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Лилияна АндрееваТова е от пуканките :)
1
2
 
2
 
! Отговори
чичо Митко преди 11 години
"Вдига ни се адреналинът, без да рискуваме здравето и живота си както действат скоковете с бънджи или карането на кола с 200 км в час по магистралата."Не бих казал, че при карането с 200 по магистралата не си рискуваш здравето и живота

Спонсорирани публикации