Новата национална дигитална библиотека в САЩ като Александрийската

В България се развива проектът за обща библиотечно-информационна система
16 май 2013 15:38,
4
Новата национална дигитална библиотека в САЩ като Александрийската
Библиотеката в Александрия Снимка: Ройтерс

В Харвардския университет започнаха изграждане на Национална дигитална библиотека, която ще сътрудничи с европейската дигитална библиотека, архив и музей Europeana. Това каза Робърт Дарнтън, директор на университетската библиотека и професор, в сутрешния блок на Bulgaria On Air. Заедно с Ан Тортън, директор на Нюйоркската обществена библиотека, и Динчо Кръстев, директор на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (ФНАБИС), разговаряха за предизвикателствата пред дигиталните библиотеки.

Дарнтън е сигурен, че проектът ще се превърне в новата дигитална библиотека на Александрия, която беше открита през 2002 и е на 11 етажа. Проектът в САЩ е открит и достъпен от три седмици. Очаква се да събере цялото културно наследство, което да бъде достъпно за всички. Тя представлява изцяло електронна система и най-големите библиотеки вече са помогнали за ядрото, като са дали своите книги, а занапред то ще расте, обясни още той.

Развихме технологичната инфраструктура, за да можем да бъдем в досег с Europeana, обясни Робърт Дарнтън. По думите му вече има хора от Азия и Латинска Америка, които търсят контакти с тях. По този начин бъдещето на дигитализацията наближава, а именно една глобална библиотека, която ще е безплатна за всички.

В България също се полагат усилия за модернизирането на библиотечния достъп. От 2010 е достъпен сводният каталог НАБИС, който съдържа колекциите от книги на национални и регионални библиотеки. Целта на фондацията е да се обединят библиотечно-информационните системи на всички университети в страната, обясни Динчо Кръстев. Доскоро трябваше да се търси във всяка една библиотечна система информация за това, което ни трябва, но с общите усилия е необходимо само едно търсене. Досега са се включили 30 библиотеки.

Робърт Дарнтън, Ан Тортън и Динчо Кръстев, заедно с други специалисти, присъстваха на международния форум в София „Дигиталната библиотека – технологични и социални проблеми“, организирана от ФНАБИС. Те са успели да разгледат някои библиотеки в столицата, а Дарнтън е бил впечатлен от броя читателите. Според него България трябва да бъде „държава на книгата“.

С модернизацията на библиотеките нараства и възможността за образование. Ан Тортън обяви, че Нюйоркската обществена библиотека е основен доставчик на свободно образование в града. Една от целите на новия проект в САЩ ще бъде именно възможността за обучение на ученици, студенти и учители.

Новите електронни библиотеки обаче са изправени пред проблема с авторските права. Дарнтън казва, че те покриват много голяма територия - „започват от живота на автора, плюс 70 години и това означава, че повечето книги ще са покрити от авторски права над сто години. Ние трябва да уважим тези авторски права, но искаме да включим и книги от XX век“. Решението, което са измислили е създаване на авторски алианс, в който авторите, по свое желание, дават на библиотеката да ползва техните творби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
HCC преди 10 години
До StrikerЗащо, примера е добър. Те имат огромна къстерна система, можеща да работи едновременно и по отделно, така практически, сриване на цялата система не може да настъпи...проблемите ще бъдат само локални (ако се появят)..
1
0
 
4
 
! Отговори
НСС преди 10 години
На пръв поглед е яко!После усещаш, че нещо те смущава.После се чудиш какво не е наред.После се сещаш.Не е наред думата 'дигитална'! Няма никаква логика, дигитална библиотека да се прави в една сграда, на едно място. Може и снимката, която е публикувана тук, да е случайно тупната от журналиста. Ако не искаме съдбата на Александрийската библиотека да се повтори с таи новата, трябва да се записва информацията разсъсредоточено, на множество клъстерни машини по света (както при Гугъл проекта).

Спонсорирани публикации