Радиоактивна вода от "Фукушима" в Тихия океан?

Нямало обаче сериозно влияние върху околната среда
Обновена: 10 юли 2013 14:09 | 10 юли 2013 12:11, Елка Василева
19
Радиоактивна вода от "Фукушима" в Тихия океан?
Подпочвени води от "Фукушима" изтичат в Тихия океан. Снимка: Reuters

Японската Агенция за ядрено регулиране има "сериозни подозрения", че радиоактивна вода от авариралата след земетресението и цунамито през 2011 г. АЕЦ "Фукушима-1" изтича в Тихия океан. Това заяви в Токио председателят на агенцията Шуничи Танака, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Трябва да открием източника на замърсяване и да положим всички усилия, за да вземем контрамерки", подчерта Танака.

Според ведомството му в Тихия океан може да изтичат почвени води; от седмица насам в тях стремително се покачва съдържанието на радиоактивни цезиеви изотопи.

Дори в океана да изтича заразена вода, "не е регистрирано сериозно влияние върху околната среда", изтъкна компанията ТЕПКО - оператор на централата.

Последните проби от техническия кладенец на АЕЦ сочат съдържание на цезий-134 1 хил. бекерела на литър, а на цезий-137 - 22 хил. бекерела на литър. Предишната проверка показа съответно 9 и 18 хил. бекерела на литър, която означава над 20-процентно увеличение само за денонощие. Причините засега са неясни, но ТЕПКО обещава да засили мониторинга. При все че във водата има повече радиация, тя все още не надхвърля границите на допустимите 62,5 хил. бекерела.

Изтичанията на заразена вода са сред основните проблеми на екипите, които ликвидират последиците от аварията във "Фукушима-1". Към март т. г. в подземните помещения на реакторите и в дренажната система на централата се бяха натрупали над 360 хил. тона вода с различно съдържание на радиоактивни вещества. Според експерти обемът й нараства всеки ден с около 400 тона заради притока на почвени води, напомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Не искам да заемам страна в идеологически спор, не ми пука нито за Украйна,нито за Япония. Просто съм гледал много филми и смятам,че Чернобил си остава първенеца. Вкарвате политиката навсякъде,където не и е мястото. Вие сте болни политизирани хора! Не може да ми сравнявате Чернобил с Фукушима. А това ,че са жертвали само собственият народ е нелепо,при все че щетите в Беларус и България са колосални. Но вас ви гони някаква неистова любов към руснаците.
16
1
 
4
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Това е демократична радиация като тази в хирошима и нагасаки , тя не е опасна яжте е пийте я
15
1
 
5
 
! Отговори
pepatilena преди 10 години
Марио, то от фукошима няма нито един облъчен... А че месеци наред поливаха реактора с вода за да го охладят, къде е тази вода според теб и какво има в нея? В чернобил жертваха собствения си народ, а във Фукушима този на всички останали. Просто си късметлия, че фукушима няма връзка с черно море...
14
7
 
3
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Освен това при потушаването на аварията в Фукушима, не е използван човешки ресурс и не се е стигнало до смъртни случаи и лъчева болест. Просто е нелепо да сравняваме двете неща,защото става въпрос за колосална разлика в технологиите и времето, в което се случват събитията. СССР през 1986, реактор с графитни забавители, облъчени над половин милион доброволци и 50 000 жители на град Припят,вдигане на случаите на рак с до над 10 пъти,замърсяване на територия с размерите на Франция.
13
8
 
3
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Количеството изхвърлени емисии никога няма да доближи ,а камо ли да надмине тези от чернобил. При Чернобил са изхвърлени от пет до десет и повече радиоктивни частици в атмосферата. Заразени са над 500 км. земеделски земи, опасно облъчени са над 200 000 т.нар. "ликвидатори", отделно първи на мястото на аварията отиват обикновени, напълно неподготвени за радиационна обстановка пожарникари. Не знам защо изравниха Фукушима с Чернобил,като осведомеността е на напълно различно ниво.
12
0
 
9
 
! Отговори
Moncho преди 10 години
Папкайте суши, папкайте...
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Look it's a Godzilla!
10
0
 
12
 
! Отговори
Parcuc преди 10 години
Лоша работа с тази авария. Имам чувството, че тия задминаха дори Чернобил. То не спира да се излива радиоактивна вода от както се случи този проблем с централата. Замърсяването сигурно е тотално повсеместно, това няма оправия десетки, сигурно и стотици години напред...И какво седи в края на нещата - човешката алчност разбира се, за парииии лииии
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕМА А СЕ ПЛАШИТЕ. КОЙТО ВЛЕЗНЕ ДА СЕ КЪПЕ У ТАЯ ВОДА ИЛИ ХАПНЕ РИБКА ШЕ МУ ПОРАСНЕ ЧЛЕНА С ОКОЛО 50 САНТИМЕТРА. КАКТО И ВСИЧКИ НАКРАЙНИЦИ. ШЕ ЗАПРИЛИЧА НА ИЗВЪНЗЕМЕН ОТ ПЛАНЕТАТА ТИТИКАКА КУРОСАВА.
8
0
 
9
 
! Отговори
Кефчо преди 10 години
1 хил.новият начин за записване на хиляда (или 1000).
7
1
 
12
 
! Отговори
??? преди 10 години
цезий-134 не е проблем той има време на полуразпад 2 години ама цезий-137 е проблем той се полуразпада за 30-тина години. А най-гаден си е урана.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това "хил." в статията хиляди лие или хилядни? Неграмотници.
5
2
 
14
 
! Отговори
кой ти верва преди 10 години
мда те всеки път така казват, а после що се вдигнали раковите заболявания в някои региони!.
4
6
 
14
 
! Отговори
do 3 преди 10 години
Понеже най-скъпата не го.... стига дрънкахте глупости ами се ограмотете технически!
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nai-evtinata energia uni6tojava sveta.
2
11
 
3
 
! Отговори
ЧЕРНОБЛЕ ДЖАПАН ЮСА преди 10 години
ДЖИ ПИ ТА та да правят акция имунизация АЕЦ та и белене като гръмне да сме имунизирани и да сме добре
1
2
 
31
 
! Отговори
huyo преди 10 години
Нямало обаче сериозно влияние върху околната среда ?? Няма я , дори може да я пием,имаме тренинг от чернобил :):):)

Спонсорирани публикации