Все повече българчета с високо кръвно налягане

Медицинската сестра Виолета Иванова разказва за инициативата за безплатно измерване на кръвното налягане
Обновена: 22 юли 2013 12:22 | 22 юли 2013 12:22, Мария Дуковска
6
Все повече българчета с високо кръвно налягане
Снимка: Личен архив

Хипертонията (високото кръвно налягане) е сред най-честите здравословни проблеми, с които българското общество се сблъсква през последните години. Според статистиката 30 на 100 от българите страдат от високо кръвно, като този проблем засяга и 3,5% от децата у нас.

Високото кръвно налягане е главната причина за инфаркти и мозъчни инсулти, като лечението е задължително. За съжаление, все още много хора дори не си дават сметка, че имат проблем с артериалното налягане, тъй като не си го измерват редовно. В тази посока се правят множество кампании за информиране на обществото за нуждата от профилактика и лечение на хипертонията.

„Софарма“ АД повече от 2 години провежда инициатива за безплатно измерване на кръвното налягане в различни места в София.

Виолета Иванова е медицинска сестра, която участва в инициативата и работи в Клуб на инвалида и пенсионера към Столична община в жк. „Люлин“ 4, който се намира на ъгъла до блок 427. Всеки желаещ да измери кръвното си налягане и пулса, може да го направи абсолютно безплатно всеки делничен ден между 13 и 17 часа в клуба.

Ето какво още ни разказа за инициативата Виолета Иванова:

Бихте ли се представили с няколко думи?
Казвам се Виолета Иванова, медицинска сестра съм и отскоро работя в Клуб на инвалида и пенсионера към Столична община в „Люлин“ 4.

Разкажете ни за инициативата за безплатно измерване на кръвното налягане.
Инициативата на „Софарма“ стартира преди повече от 2 години за безплатно измерване на кръвно налягане, пулс, тегло, измерване на въглеродния диоксид в тялото при пушачите и измерване обема на дишането. Правим измерване на всички – мъже, жени, деца. Зададени са на апаратите и нормите за деца.

А какви са вашите наблюдения за хората, които идват в клуба – много ли са хората с хипертония?
Не са малко. Има доста, които са с високо кръвно налягане. Аз ги насочвам веднага към личния им лекар, към лечебно заведение. Има и хора с нормално налягане, а се случва, имаме и няколко пациента с ниско кръвно.

Срещате ли хора, които ги измервате и се оказва, че са с високо кръвно налягане, а те се учудват, защото се чувстват добре?
Да, има и такива. Неслучайно на високото кръвно налягане му казват „тихия убиец“. Защото има хора, които казват „Нищо ми няма, много съм добре“, а при измерване един-два-три пъти се виждат стойности на кръвното налягане от 180-190 на 100 и над 100 даже.

А къде се прави безплатно измерване, освен във вашия клуб в „Люлин“?
Прави се още в клуба на военноинвалида и пенсионера в община „Илинден“.

По кое време могат да дойдат хората за измерване на кръвното налягане?
Всеки ден, без почивните дни, между 13 и 17 часа всеки може да дойде безплатно да му измерим тези стойности.

Какви са най-честите причини за появата на високо кръвно налягане
?
Те са толкова много, че ако започнем да ги изброяваме... Най-вече стресът, на който сме подложени почти всички. Недоимъкът при повечето от пенсионерите, това много ги тормози. В клуба имаме такива хора. И след това вече има много органични причини.

А имате ли случаи на деца с високо кръвно?
Докато работех в аптека „Сейба“ срещах и такива деца. И на импровизираните акции в Борисовата градина, в Южния парк, на улица " Иван Шишман“ съм мерила кръвно на деца и е имало случаи с доста високо кръвно.

Родителите как реагират?
Учудват се искрено, защото не са забелязали проблем при детето, но пък заявяват, че веднага ще предприемат мерки. Другото, което ми направи впечатление е, че имаше много деца, на 14, 15, 16 години, с високо съдържание на въглероден диоксид. Защото вече пушат.

Колко хора се събират дневно в клуба?
В клуба се събират много хора. Особено след 13 часа идват много хора. Играят карти, шах, табла., разговарят. Но първото, което правят е като дойдат, да им измерим кръвното и пулса с апарата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Излишната сол в храната наистина може да причинит такъв проблем дори и у деца. Както вече някой е писал, чипсовете и солетите са пресолени храни, газираните напитки също са пълни със сол и захар. Ако децата прекаляват с тях не е чудно, че имат високо кръвно налягане.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да допълня номер 3, много е важно е да се пие вода. Сгъстената кръв повишава кръвното налягане, кръвната захар и холестерола.
4
0
 
7
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Имам доста родители-познати..., между трите основни хранения, децата има постоянно ръфат някаква ярма - солети и всякакви зрънчовци, пакетирани чипсове и ***...това, драги родители, е голямо количество въглехидарати със сол-много лоша комбинация,...отделно тия компютри по цял ден....а и другите храни са наблъскани с консерванти....
3
0
 
15
 
! Отговори
Ън преди 10 години
Високото кръвно налягане определено не е нещо добро. Но! Кои факти се скриват от широката аудитория? Това, че преди години за нормално се е смятало кръвно до 140/90, а сега бързат да тъпчат хората с лекарства при 130/80? Дори се подговят да излизат лекарства за пред-високо-кръвно състояние? Вземането на лекарства трябва да е крайна мярка, защото превръщат човекът в абонат до живот. Много мирише на дългите алчни ръце на ФармаМаф.Повече движение, ядене на по-малко ***, а не вафли за закуска..
2
3
 
9
 
! Отговори
afafas преди 10 години
ДА намалат пиячката и цигарките, па може и да спадне малко ;)
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
План Ран-Ът.

Спонсорирани публикации