"Гардиън" е бил принуден да унищожи документите от Сноудън

Вестникът е бил заплашван от британски официални лица със съд
Обновена: 20 авг 2013 14:06 | 20 авг 2013 12:21, Елка Василева
7
"Гардиън" е бил принуден да унищожи документите от Сноудън
Алън Ръсбриджър. Снимка: Reuters

Британското правителство е принудило вестник "Гардиън" да унищожи компютърни хард дискове в опит да попречи на китайските шпиони да се запознаят с изтеклата от Едуард Сноудън поверителна информация, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Редакторът на британския ежедневник Алън Ръсбриджър съобщава в коментарна статия, че двама служители на британското разузнаване са следили унищожаването на хардовете, "за да са сигурни, че нищо в тях няма да представлява интерес за китайски агенти".

Ръсбриджър посочва, че унищожаването на информацията е станало по някое време през последния месец и е било кулминацията на няколко седмици натиск над "Гардиън" от британски официални лица.

Още по темата

Скоро след като вестникът започнал да публикува разкритията на Сноудън, с Ръсбриджър се свързал "много високопоставен правителствен представител, който твърдял, че изразява позицията на министър-председателя". Той настоял дадената от Сноудън информация да бъде предадена или унищожена. Последвали редица все по-напрегнати срещи с британски официални лица, които в крайна сметка заплашили вестника със съдебно преследване за изземване на изтеклите от Сноудън документи. Тогава редакторът допуснал британски агенти от службите за сигурност в мазето на вестника за унищожаването на хардовете.

Ръсбриджър заявява, че унищожаването на хардовете няма да попречи на отразяването на темата от "Гардиън", намеквайки, че копия от файловете на Сноудън се държат на друго място и че отразяването на темата ще продължи извън Великобритания.

Статията на Ръсбриджър излиза в момент, когато британските власти са подложени на критика за задържането в продължение на девет часа на Давид Миранда, партньорът на журналиста от "Гардиън" Глен Грийнуолд, който е работил със Сноудън по разкриването на програмите за електронно следене на АНС.

Ръсбриджър осъди задържането на Миранда и предупреди, че "в скоро време ще стане невъзможно за журналистите да имат тайни източници на информация".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
И какво ви бърка вас българите за запада нали вие сте изтока искате си Русия изтока какво ви пречи запада че сте бедни оправете си улиците живота градовете или запада не ви позволява той е виновен хахаахахаххаахаа
5
0
 
9
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
Eto vi amerikanska svoboda na slovoto i demikraciq v deistvie-mitove i legendi
4
0
 
12
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Пикая върху САЩ , ИСраел и Англия , да им имам е...б...та ДЕМОКРАЦИЯ
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лицемери! И САЩ и Великобритания! Уж се водят за "велики демокрации", но не се колебаят да използват фашистки методи когато има някаква заплаха за статуквото им на тотална доминация.Политиката и на двете държави - и външна, и вътрешна, е отврат!!!Погазват и пречупват всичко и всеки изпречил се на пътя им...
2
1
 
21
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Всичкото "Гардиън" в ГуантанамоДа живее свободата на словото;-))
1
1
 
26
 
! Отговори
Лала преди 10 години
Само каква демокрация има в чужбина! Само да им се чудиш!!!

Спонсорирани публикации