Microsoft придобива телефонния бизнес на Nokia

Цената на сделката възлиза на общо 7,2 млрд. долара
Обновена: 3 сеп 2013 14:15 | 3 сеп 2013 08:42,
26
Microsoft придобива телефонния бизнес на Nokia
Снимка: Reuters

Софтуерният гигант Microsoft придобива основната дейност на производителя на мобилни телефони Nokia. Цената на сделката възлиза на общо 7,2 млрд. долара (5,440 милиарда евро), както обявиха от компанията във вторник сутринта.

С това се засилиха и някои мнения, че вече е намерен заместник за отиващия си шеф на Microsoft Стив Балмър. Директорът на Nokia Стивън Елоп, който е бивш мениджър в Microsoft, вече бе спряган за наследник на Балмър.

Microsoft ще плати 3,79 милиарда евро за бизнеса с устройства и услуги, както и ще даде допълнителни 1,65 милиарда евро за патентни лицензи, се казва в съобщението.

В допълнение Microsoft ще разчита на картографските услуги на Nokia.

Сделката трябва да бъде завършена в началото на 2014 г. Около 32 000 служители трябва да преминат към Microsoft. Одобрението от акционерите и от органите по конкуренция все още не е дошло.

Сделката ще намали приблизително наполовина оборота на Nokia. Финландската компания в бъдеще ще се съсредоточи основно върху бизнеса с мрежи и развитието на картовите си услугите под марката Here.

Групата наскоро придоби напълно разработената първоначално съвместно със Siemens компания за мрежово оборудване NSN. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Мислител преди 10 години
Да били са нокиите добри преди 15 години-говориш,пишеш СМС и дотук.А след това почнаха да пропадат.Така е светът не стой на едно място.А и сделката е ключова с това,защото така МС ще направи телефон добре работещ с Уиндос.Иначе след 10 години компютрите ще са с Андроид а никой няма да сеща за Уиндос.Помнете ми думата,че следващият опит за покупка на МС ще е GOCLEVER.Логично е!.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нокия беше хубава марка но *** от MS задължително ще я съсипят. RIP , вечна памет.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахахааа...в калдата има инфо, че акциите на нокиа са скочили с 43% след тая новина. Очевидно в нашата дупка отново нещата се тълкуват по грешния начин. Традиция, кво да прайш! За масата хейтъри Преслава е върхъ, а майкрософт са пълни нещастници: )) Обаче осталия свят е на противоположно мнение...
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как Майкрософт е съсипал скайп?Трафик на Скайп е нарастнал с 44% digitalspy.co.uk/tech/news/a459160/skype-voice-and-video-traffic-grows-by-44-percent.html1/3 от международния телефонен трафик е през Скайпfiercewireless/story/report-skype-makes-one-third-all-international-phone-traffic/2013-02-15Благодарение на Майкрософт Скайп се налага като корпоративен стандартgigaom/2013/02/13/yep-skype-is-still-taking-business-away-from-the-the-telcos/
18
3
 
0
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До АтакистАтакисте, какъвто ти аватара и името, такъв ти и коментара.Излизането на компания като Нокия от пазара, далеч не може да се опише с няколко улични обиди и квалификации като твоите.
17
5
 
4
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До АнонименАман, от такива разбирачи като теб, с лека ръка обиждащи и омаловажаващи една от най-големите soft компании в света.Предполагам, че този коментар си го написал, ползвайки DOS или Linux??!!! А не *** на Microsoft.
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сбогом Нокия, хубави телефони правехте. Сега "Микромеките" ше съсипят и тях, както са направили със всичко което са придобили :(
15
1
 
16
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Какъв срам! От най-големия производител на мобилни телефони,падна до там да се продаде на американците. Ама какво се учудвам това е като политиката-като има качествен лидер компанията е на върха, като има калпав отива на дъното.Докато Беше Олила беше добре.Ама тоя клатикурвец дето сега е шеф на нокия е абсолютен ***, не си мръдна пръста да коригира елементарни неща, нито пък да осъвремени стандарта на устройствата.Ето заради един такъв е зле цяла компания, цяла държава(типичен пример България)
14
2
 
9
 
! Отговори
do 11 преди 10 години
Нарича се политика! Политика, чиите цели дребните хорица като теб и мен не разбират. Хората не са ***. Особенно ръководителите на тези фирми. Нокиа беше фалирана нарочно за да я продадат на Мicrosoft за смешните 7,2 милиарда. Какво са 7 милиарда изобщто за тези фирми. Смешни пари! За тези смешни пари Майкрософт си осигури функтионираща телефонна компания с изградена инфраструктура и специалисти! Това е политика!
13
1
 
16
 
! Отговори
gtf преди 10 години
аз също ползвам "евтини" телефони в комбинация с таблет. Голям телефон за мен е тъпо - лятото направо ти падат гащите а дисплея е неподходящ за работа с документация. Мнозинството по-дърти (като мен) и/или с малки деца предпочитат малък, устойчив телефон за разговори с яка батерия - точно това е Нокиа. Другия недостатък за компанията е - такъв телефон държи с години т.е. спокойно може да те кара 4-5, че и повече ...но през тва време не правиш оборот...
12
3
 
3
 
! Отговори
Пана преди 10 години
Незнам дали това ще е добре или зле за Нокия , но мен ме притеснява изречението: "както и ще даде допълнителни 1,65 милиарда евро за патентни лицензи" !!! Да не станат сега пак едни съдебли битки между Microsoft и останалите , че после всичките тези такси и лицензи се добавят към цената на телефона и познайте кой ги плаща накрая...точно така ние потребителите!
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще провалят и Нокия.. както прецакаха Скайп-а....
10
5
 
13
 
! Отговори
До №7 преди 10 години
Какво са бастисали? Например Скайп. Купиха готов продукт и вместо да го доразвият, те го сведоха до минимум потребление, за сметка на Вайбър и Уотсъп. А телефонните функции на Лумиите, които се правят от нокия по указания на Майкрософт, са орязяни и нефункционални.
9
2
 
26
 
! Отговори
До социалиста преди 10 години
Точно пазара за такива телефони с фенерчета е голям. На всеки втория му телефон е нокиа. Евтини са, с високо качество. Аз имам една нокиа дето не е тип фенерче, но за 6 години съм сменил само 1 батерия. А не разни прехвалени смартфони, дето го изпуснеш без да искаш и се превръща в "пъзел 200 парчета". Като гледам всички със смартфони за какво ги ползват, нищо което да не можеш да го направиш с телефона с фенерче.
8
14
 
2
 
! Отговори
УАСГ преди 10 години
Android the best
7
3
 
15
 
! Отговори
член преди 10 години
А хората си продаваха гарсонерата да си купят мобифон Нокиа...
6
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
лумиа са добри телефони, но те са за интелигентни хора, така че специално в България не намират добър прием.
5
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименИ какво са бастисали Майкрософт?
4
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошо ... историята говори, че с каквото се захванат от Microsoft ... го бастисват и провалят. Дано не е така и сега..
3
15
 
26
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Когато хората почнаха да произвеждат таблети и смартфони от Нокиа произвеждаха евтини телефони с екстра - фенерче. Буквално някой "МЛад Меринджей" им е водил политиката на развитие. Сега Нокиа са умряла работа и ми е много интересно дали ще успеят да се върнат на позицията от която гледаха преди.

Спонсорирани публикации