Първият Starbucks у нас затваря врати от догодина

Помещението на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" се продава от частен съдебен изпълнител
Обновена: 2 окт 2013 14:07 | 2 окт 2013 11:26,
17
Първият Starbucks у нас затваря врати от догодина
Снимка: Камара на частните съдебни изпълнители

Първото заведение от американската верига Starbucks у нас, намиращо се на възловото кръстовище на ул. „Гурко“ и бул. „Васил Левски“ в столицата, ще затвори врати от догодина. Гръцката компания, която притежава правата на марката за местния пазар Marinopoulos Coffee Company България, не е преподписала договора си за наем на помещението на „Гурко“ със своя наемодател „Жива“ ЕООД, собственост на Моско Хаимов Хаския, който някога бе собственик на веригата пица ресторанти Pizza Hut.

Заведението от веригата ще продължи да предоставя услугите си до края на годината, а след това ще напусне локацията, съобщи пред Investor.bg наемодателят на Starbucks Хаския.

Всъщност помещението, в което се намира заведението от американската верига, е обявено за продажба от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински, става ясно от обява, публикувана в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Продажбата на имота, който се разполага върху квадратура от 358,11 кв.м., ще започне при цена в размер на 1 760 820 лева без ДДС.

Причината за вторичната продажба е, че върху имота е учредена договорна ипотека, вписана в книгите за вписване в Служба по вписвания – София, за сумата в размер на 1 000 000 евро.

Припомняме, че Моско Хаския, притежател на имота, бе собственикът на първата „вносна“ пицария, стъпила в България - Pizza Hut. Неговото име седи зад фирмата "Джи Ем Джей ресторантс интернешънъл", която притежаваше правата за пицарията на местния пазар. През 2008 година затвори и последната пицария от веригата, която се намираше именно на “Гурко“ 62. Справка в Търговския регистър показва, че върху дружеството има два запора - от „Обединена Българска Банка“ и от застрахователната компания „Интерлийз“ ЕАД.

Облаци над Starbucks в България?

Самият Хаския потвърди за продажбата пред Investor.bg. Той обясни, че договорът с Маринопулос Кофи Къмпани България, които държат франчайза на Starbucks за България, изтича в края на тази година. Гръцката фирма не е проявила интерес да поднови договора си и така те трябва да напуснат помещението окончателно в края на годината.

„Гръцката фирма има проблеми в България. Тя има проблеми и в Гърция. Имам информация, че са недоволни от бизнеса в България и са имали много по-големи очаквания за него. Дори съм чувал, че губят доста с присъствието си на пазара у нас“, заяви Хаския.

Той обясни, че дочувал и негативни слухове, според които догодина или в близките няколко години гръцката фирма ще се изтегли от страната ни или ще затвори всичките си локации, освен една. Тази в The Mall, “стига от централата на Starbucks да им разрешат“, допълни Хаския.

По негови думи същата тази гръцка фамилия е инвестирала в The Mall и затова не плаща какъвто и да е било наем там. „Ситуацията там седи по друг начин за тях и вероятно ще запазят тази своя локация“, обясни той.

Оказва се, че финансовите резултати на Маринопулос Кофи Къмпани ги притискат допълнително и те многократно уговарят наема за централното помещение на "Гурко" да им бъде свален. По думите на Хаския гръцката фирма в последните месеци плащала 65% по-нисък наем от този, който бил сключен първоначално.

Същевременно Starbucks планира нови локации у нас

Продажбата и напускането на локацията бе потвърдена от представители на Starbucks. "За съжаление нямаме повече информация за сделката. И ние се питаме какво ще се случва оттук нататък и не мога да се ангажирам да ви кажа каквото и да е било повече“, посочи един от управителите във веригата, работещ в заведението, намиращо се в имота, обявен за публична продажба.

В коренна разлика с негативната информация, поднесена от Хаския бе мнението на Андрей Иванов, дистрикт мениджър на Starbucks за България, когато го потърсихме за коментар.

В рамките на краткия ни телефонен разговор той уточни, че компанията няма никакво намерение да напуска страната ни. Дори напротив - ръководството на гръцката фирма е задвижило план за разрастването на бизнеса й у нас, включващ нови локации.

Иванов дори хвърли светлина, че в момента мениджмънтът разработва план за нова локация, дори е набелязано конкретно ново място, което ще приюти веригата скоро. Въпреки многобройните ни въпроси в кой град и къде по-точно ще се намира новото заведение от веригата не получихме задоволителен отговор.

Попитахме го и за финансовите резултати на компанията и какви са наблюденията му за тази година, спрямо миналата. „Не е вярно, че компанията не е доволна от продажбите си. Точно обратното. Спрямо миналата година имаме ръст на клиентите. Върнахме си стари клиенти и не може да се говори за оттегляне. Категорично не се говори за затварянето на Starbucks в България“, заяви той.

На въпрос на Investor.bg във връзка с този Starbucks, който се помещава в Mall Burgas, Иванов допълни, че на този етап няма информация за неговото затваряне.

„За този тип бизнес е нормално да се затварят локации и да се отварят нови. Както знаете, понякога изборът на дадено място не винаги се оказва верен“, допълни той за финал на разговора ни.

Назад в миналото

Starbucks, намиращ се на възловия ъгъл на столичната улица „Гурко“ и бул. „Васил Левски“, бе първият от веригата, който бе отрит у нас през 2008 г. След него последователно за по-малко от две години в България се появиха още 3 локации под бранда на известната верига.

Освен в България, гръцката компания Marinopoulos Coffee Company работи съвместно със Starbucks за откриването и управлението на заведения от веригата и в Гърция, Кипър, Швейцария, Австрия и Румъния.

Marinopoulos Group е водеща компания в областта на търговията на дребно. Компанията представя Carrefour Marinopoulos S.A., Marks & Spencer, DIA, FNAC, GAP. Marinopoulos Group е активна и в индустриалния сектор чрез FAMAR S.A., една от най-големите европейски фармацевтични и козметични компании. Marinopoulos работи съвместно със Starbucks на шест пазара: Гърция, Кипър, Швейцария, Австрия, Румъния и България. Marinopoulos Coffee Company България е основана през 2008 г. в София, България. Компанията е оторизиран лицензиант на Starbucks Coffee International, Inc.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
мс преди 10 години
Сводникът САЩ фалира.Време им е и на проститутките...
13
0
 
5
 
! Отговори
Даскал по български преди 10 години
Аз нищо не разбрах от тази статия, вие разбрахте ли?
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
егати дългата статия за тоя старбъГснито ще е първата, нито последна западна компания, която идва и си отива от бгпо нашият стандарт, дори този пикоч ни се вижда скъп
11
1
 
29
 
! Отговори
мм преди 10 години
както каза AIMILIVS, то само като видиш тротоара и улицата на "възловото кръстовище", дето вечер по пеещите плочки се минава като по минно поле и дебнейки колите да не те напръскат, ще положа гъзарски *** да пия някво кафе, ако въобще намеря къде да парикирам.Еми да , предпочитам си кебапче и бира. Много са ми смешни тези с тази консуматорска култура в най-мизерната европейска страна
10
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нито кафето им кафе, нито цените подобават за самообслужването.Не ме кефат!
9
4
 
25
 
! Отговори
SS преди 10 години
Сигурно няма достатъчен брой интелигентни и красиви модерни градски персони, които да са любители на *** пот, която гръцкия франчайнз им пробутва за кафе. Друго си е да изпиеш едно кафе Лаваца на 200 м. по посока Попа.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе аз пари за ляб няам...туй квой старбъкс...яде ли се,пий ли се,кво е
7
0
 
9
 
! Отговори
Nanny Ogg преди 10 години
Ами да затварят... Щом така "СЕДЯТ" нещата!
6
2
 
22
 
! Отговори
Гошо тарабата преди 10 години
Техномаркет затварят магазии, макдоналдс затварят ресторанти, тея и те затварят... Чуждите компании не щат и да чуят да инвестират тука. Всичко живо бързо схваща, че пари в България няма от какво да се изкарват. Виж кебапчийниците с кюфтета и кебапчета по 30 стотинки процъфтяват, ама в тея кебапчета и кюфтета месо изобщо има ли, май изобщо не е важно. А зад ъгъла, чичко рак щрака щрак.
5
0
 
20
 
! Отговори
cho преди 10 години
о не, какво ще правят хипстърите сега :(
4
6
 
43
 
! Отговори
курамиянко преди 10 години
Мн. ясно , че ще фалират...кой е луд да им пие препиканото кафе за 2 лева...по нон-стоп-будките кафето е по 50 ст. а лавацата е до 1 лв. и е доста по-силна и качествена от Starshit пикнята.......Да фалират и да се махат от България тия ***, заедно с KFC...MCDonalds, DunkinDonuts и секви такива експлоататори, за който им работиш по 12-13 часа на ден за 400-500 лв. и те осигуряват на минимална заплата...
3
6
 
56
 
! Отговори
varna преди 10 години
Много ясно че ще фалира . Тази хамериканска култура с 1 литър блудкаво кафе разредено с обезмаслено мляко сервирано в картонена "чашка" ме върви в южна европа .
2
5
 
33
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Дано и оня Starbucks-USA да не влиза вече във форума :)
1
6
 
44
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Абе Старбъкс ...вижте улиците ни на какво приличат бе ...

Спонсорирани публикации