Плоският данък не е здравословен за икономиката, смята експерт

10-процентният налог в България е най-ниският в ЕС
Обновена: 8 окт 2013 14:44 | 8 окт 2013 11:11, Екип на Bulgaria On Air
10
Плоският данък не е здравословен за икономиката, смята експерт
Гарабед Минасян Снимка: Bulgaria On Air

През последните 2-3 години събираемоста на приходите е около 35% от БВП, а преди кризата е била близо 40%. Донякъде спадът се дължи и на наличието на плосък данък. Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air макроикономистът професор Гарабед Минасян.

Според него 10-процентният налог в България е най-ниският в Европейския съюз. „В Германия е 30%, но въпреки това инвеститорите отиват там, а не идват при нас. Очевидно не само данъчните нива са важни. Защо тогава ни е този десятък?“, пита макроикономистът.

„Институциите трябва да заработят качествено и тук не говоря за конкретни ведомства и организации. Необходимо е да бъде сменен целият фасон на публичния сектор. Всеки политик избягва болезнените мерки, но те са необходими, особено по време на трудности. Например плоският данък не е здравословен и това може да се промени още с бюджета за 2014 г. Ако в новия разчет не бъдат заложени истински реформи, има опасност да не се сбъднат целите, заложени в него“, каза още експертът.

Гарабед Минасян е на мнение, че България изживява институционална криза. Когато институциите не работят добре, доверието спада, а тогава макроикономическите инструменти не дават необходимия резултат, обясни той.

По темата за увеличението на минималната работна заплата икономистът коментира, че това няма да повлияе съществено на хората, но и няма да бъде проблем за бизнеса, както твърдят някои експерти.

„Подозирам, че притеснението от страна на предприемачите идва от евентуалното изсветляване на икономиката, но нека не забравяме, че тези, които са в сивия сектор, са там, защото държавата го допуска и създава предпоставки“, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: плосък данък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Плосък данък - добреееее, за почти всички в РБ.Професор - злееее, има коагулирано собствено мнение и нерушими собствени доводи, последователен извлек от научните му търсения в последните десетилетия.Иначе - в РБ е мутрокрация и чалгозависимост, бизнес, обвързан с текущата власт и обръч от опорочени кръгове по интереси....Данъкът му бил виновен....;-)))
5
0
 
3
 
! Отговори
Тиготурим преди 10 години
Този 'професор', май забраи, защо беше въведен този данък и каква беше събираемост и хаоса преди него!'Плоския' данък е справедлив:-ако получаваш 1000 лв - плащаш 100 лв.-ако получаваш 2000 лв - плащаш 200 лв., т. е 2 пъти повече!За какви 'богати' иде реч?!Тези на заплата? Какъв е стимула да получаваш по-голяма заплата, ако добавката ти я прибират, като данък?!Инвеститорите НЕ ИДВАТ най-вече заради, мафиото-шуробаджанашката икономика, корумпирано 'правосъдие', а не поради 'плоския' данък!
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aбсолютно прав сте, Професоре!Но ревът срещу мнението и препоръките ви е най-вече от честно налапалите се индустриалци,фирмаджии-бизнесмени от голям калибър,тарикатинвеститори/напр. тези от ВЕИ сектора/ и т.н.Ами ако падне този нереално нисък налог,как ще си купуват горките скъпи имоти у нас и в чужбина,лимузини и джипове направо от автоизложения,бизнессамолети,луксозни яхти и всякакви други благинки за височяйшите им персони!
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Таз арменска *** да върви на майната . Да сте видяли един арменец да копае на село. Какво му пречи плоският данък за него който нищо не дава на страната.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тоя с Германия се сравнява.......На *** му *** ....... диамант.Най-вредното за България са такива учили-недоучили *** като този.Няма да коментирам глупостите му защото просто няма смисъл.Не бива да се дава публичност на всеки пожелал "да се изяви" ***!
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
#1,Това твърдение откъде го измисли? Гледам, че и плюсове са ти нащракали.Плоският данък облага доходите на физическите И на юридически лица, за да има равнопоставеност на субектите в икономиката. Поне така е на теория, но практиката показва малко по-различни неща.Плоският данък е вреден в дългосрочен план. Признаците вече се забелязват при нас. Явно социалното разслоение трябва да стане още по-голямо, за да се усетят хората за какво иде реч.Прав е проф. Минасян, но няма кой да го чуе.

Спонсорирани публикации