Над 50% от работодатели у нас с трудности при намиране на подходящи кадри

Само 18 на сто смятат, че недостигът на таланти ще повлияе на компаниите
Обновена: 15 окт 2013 14:14 | 15 окт 2013 13:45, Елка Василева
26
Над 50% от работодатели у нас с трудности при намиране на подходящи кадри
Снимка: архив, Reuters

Повече от половината работодатели в България изпитват трудности да запълнят свободните работни места, сочат данни на Manpower. В Европа, Близкия Изток и Африка страната ни се нарежда на второ място по този показател след Турция, където близо 60 на сто от работодателите имат подобни проблеми, сочат данните на компанията.

За сравнение, в глобален мащаб 35% от работодателите се затрудняват да намерят подходящи кадри за свободни работни позиции.

Най-силно изразена е тенденцията в Япония, където затруднените работодатели достигат 85%, а най-слабо - в Ирландия и Испания – там 3% от работодателите се затрудняват с намирането на подходящи кадри, посочва Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Най-големи трудности работодателите изпитват при намирането на инженери, мениджъри и квалифицирани работници, като тенденцията се задълбочава. Сравнителен анализ на данните на компанията показва, че през 2012 г. 51 на сто от тях са имали проблеми с намирането на подходящи кадри, а през 2011 г. - 42%.

Още по темата

Същевременно обаче само 18 на сто от българските работодатели смятат, че недостигът на таланти ще има голямо влияние върху способността на техните компании да посрещат нуждите на своите клиенти, отчитат от консултантската група. Най-често използваната от българските работодатели стратегия за справяне с недостига на таланти е общи практики по отношение на човешките ресурси, следвана от обучението на персонала.

Василева посочва, че решението на проблема е комплексно и включва участието както на младите хора, така и на държавата, работодателите и университетите. „В момента безработицата и в България, и в света, се увеличава, а има много голям брой незапълнени работни места. От това най-потърпевши са хората до 29-годишна възраст“, подчертава тя.

Младите хора трябва активно да се ангажират със ситуацията на пазара на труда, препоръчват от компанията. Според Джеф Джорес, генерален директор и председател на Manpower Group, трайността на дадено умение днес не е толкова дълга, колкото преди.

„Младежите трябва да се стремят сами към усъвършенстване на уменията си чрез придобиване на нови професионални квалификации и практики, езикови умения и образование, отговарящо на пазара на труда“, посочва Джорес.

Същевременно държавата, образованието и самите работодатели трябва да работят заедно и да създадат програма за стабилно развитие на таланти и кадри, от които бизнесът се нуждае. За тази цел може да се направи анализ за кои компании България представлява интерес и какви кадри се наемат, кои чуждоезикови комбинации са най-търсени и нужни, препоръчва Надя Василева.

„Образованието е един от най-важните участници в процеса за справяне с проблема. Нужно е преквалифицирането на студенти, които се обучават по специалности, за които в момента няма голямо търсене. Освен това едно обучение от четири години изглежда твърде дълго - един студент, дори и да започне да се обучава по много актуална специалност, се сблъсква с варианта след четири години съответната специалност изобщо да не се търси. Пазарът както в България, така и по света, е много динамичен и се променя непрекъснато. Нужна е „ревизия“ на обученията спрямо сегашната ситуация“, коментира тя.

Василева препоръчва на компаниите да предлагат интересни и различни начини за работа на младите и да установят тесни връзки с образователните институции. Така ще се развиват комуникационни и презентационни умения у младите хора, умения за работа в екип, комуникативност, самоинициативност и иновативност.

„Това са все неща, които се придобиват най-добре от професионалната практика. Още повече, че в момента чуждестранните университети при подбора на българските кандидат-студенти искат да видят не само отлична диплома, но и сертификати, доказващи изброените по-горе умения и компетенции. Така че този процес трябва да започне още в гимназията“, заключава Василева, като допълва, че държавата е тази, която трябва да осигури модерно обучение и материална база и да насърчава фирмите да наемат стажанти и млади висшисти.

Икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: кадриManpowerработодатели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
оглупя народа преди 9 години
До АнонименНема хора с мозък вече. Само неграмотни простаци останаха в тази държава. Как да си вземеш работник.
23
0
 
0
 
! Отговори
без акъл, но претенц преди 9 години
До КАЛИТи ги лъжеш че им работиш и те че ти плащат.
22
0
 
0
 
! Отговори
смешник преди 9 години
До льжат Ви якоМи ти си неграмотен инж. Провери си текста.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
80 % процента от търсещите работа имат проблем с намирането на коректен работодател, другите 19 % работят за себе си и 1 % са късметлиите. Самата аз го изпитах, след години достоен труд в голяма компания, дадох си здравето, нервите и за какво? Бях по обява и бях от отбора на "пчеличките", най-доре бяха тези от отбора на "връзкарите" - привилегии, доста по-висока заплата, никога виновни. Това е България.
20
0
 
7
 
! Отговори
льжат Ви яко преди 10 години
НАЩЕ РАБОТОДАТЕЛИ СА ПЬЛЕН ТА*АК ЧЕТИРИ ГОДИНИ ПУСКАМ СИВИТА НИКОЙ НЕ МЕ ПОТЬРСИ. СПЕЦИАЛИСТ СЬМ ЕЛ.ИНЖ И ЕЛЕКТРОНИКА ТА НАСКОРО МЕ НАЕХА ЧУЖДЕНЦИ - ОСИГУРЯВАТ МИ КВАРТИРА - ХРАНА - ОБУЧЕНИЕ - ПАРИ ПО ВРЕМЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПЛЮС БИЛЕТИ ЗА САМОЛЕТА! И ВСИЧКО ТОВА ТЕ ПЛАЩАТ И МЕ ВЗИМАТ А НАЩЕ РАБОТОДАТЕЛИ РЕВАТ ЧЕ НЯМА КАДРИ!!! ПОНЕДЕЛНИК КАЗВАМ СБОГОМ НА БГ! ПЬЛНИ ЛЬЖИ БЬЛВАТ РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ РАБОТОДАТЕЛ ИСКАТ ЗА 400 ЛЕВА ДА РАБОТИШ! Е РАБОТЕТЕ! 50 годишен!
19
0
 
9
 
! Отговори
batGo6o преди 10 години
Не плащат бе, искат да им работят хората за жълти стотинки, навън дават повече и естествено докато не се научат да плаюат няма да има кадри!
18
5
 
1
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Хора, не знам какво се оплаквате. Аз за последните няколко месеца смених няколко фирми и скоро започвам в нова, за около 2300 бруто (без да броим другите придобивки) . Искам да отбележа, че не съм технически специалист, а просто знам 2 езика, така че работа има, просто масово се оплакват хора, които освен да метат улици, за другу в момента не стават.А това човек, да се опита да се по-добри, за да е по-конкурентно способен, слабо, поне не и в България, тук се мрънка !!!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Верно много трудно се намира космонавт с опит и поне 2 мисии в космоса.... Е*бати калпавото население, за 10 отворени позиции чакам 5 години и не намирам подходящ кандидат. Ей, стегайте се и летете в космоса, след 2 мисии можете да дойдете на интервю при мене.... ***....
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
rabotodateli ,nagli privitizatori ,mytrageni depytati na koito triabva da im se tegli kyshyma na tazi paplach ot paraziti .
15
1
 
13
 
! Отговори
Ogy преди 10 години
С тия картелно ниски възнаграждения и големи изисквания няма как да немерят качествен персонал. Колко фирми инвестират в студенти и бъдеещи кадри?
14
0
 
2
 
! Отговори
Top mey преди 10 години
Трябва обаче съвсем отговорно да се отбележи един съществен пропуск в този анализ.Ако пропуснем факта, че когато се говори за работодатели тук очевидно се визират клиентите на съответната агенция, които са с един точно определен профил и никак не са представителни за българския пазар , нужно е да подчертаем, че тук липсва анализ на втората страна - работодателите. един такъв анализ ще покаже доста по-комплексна картина и ще доведе до изводи за доста по-различни дефицити. Важно е един процес да
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами като предложат адекватно възнаграждение може и да намерят.А и знаете как е по света, работодателите имат връзки с университетите и се оглеждат за добри студенти на които предлагат стипендия при условие, че след това започнат работа при тях. И така и студентите са доволни и имат стимул да учат и работодателите знаят, че имат точния човек за дадена работа. *** то не става с приказки и заплати от порядъка на 500 лева.
12
1
 
5
 
! Отговори
ДО L преди 10 години
Колега,като намериш такъв ми го препрати да работи при мен в свободното си време- ще му давам още 200 лв, ...и после да плачат пак че няма пари :)
11
1
 
11
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Работодателите да не чакат,ами да плащат образованието на нужните им кадри,и да са готови да предложат адекватно възнаграждение.
10
1
 
12
 
! Отговори
The king преди 10 години
Същевременно обаче и при работодателите не съответства заплащането ин спрямо изискванята. За държавна работа пък си трябват връзки и обикновенно ги заемат некадърни мързели.
9
1
 
1
 
! Отговори
The king преди 10 години
Василева от Менпауър е права, че и училищата и ВУЗ-овете не подготвят добри кадри. Дори Орешарски каза, че образователната система трябва да се подобри.
8
0
 
5
 
! Отговори
antisemit преди 10 години
До L право в десетката
7
0
 
11
 
! Отговори
да преди 10 години
Пък едни в благоевградско търсеха водопроводчик да издава фактури и отчети и да ходи със служебната кола като пише и пътни листа докато оправя водомерите,за предимство е език да зна е водопроводчикът
6
0
 
4
 
! Отговори
Deathstalker преди 10 години
До 1: Ще има да търсиш... :-P
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм UNIX системен администратор с 4 години стаж в НР. Нямам нищо против да разнообразя дейността си и да се преместя в Българска компания. Във въпроса се пита каква заплата и отношение ще получа? Едва ли масовия Български работодател би предложил конкурентни на сегашната ми работа затова да не се чуди защо няма кадри. Още повече с опит.

Спонсорирани публикации