Нобелов лауреат се опасява от нов имотен балон в света

Робърт Шилер: Цените на имотите на някои пазари нарастват твърде бързо
Обновена: 15 окт 2013 14:14 | 15 окт 2013 14:13, Елка Василева
3
Нобелов лауреат се опасява от нов имотен балон в света
Робърт Шилер. Снимка: Reuters

Един от тримата американски икономисти, които в понеделник спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2013 г. за изследванията си в областта на пазарните цени и балоните при активите, изрази безпокойство от бързото покачване на жилищните цени в глобален мащаб, пише Ройтерс.

Робърт Шилер, който сподели наградата от 1,25 млн. долара с колегите си Юджийн Фама и Ларс Петер Хансен, твърди, че икономическите стимули и нарастващите спекулации на пазара създават условия за бум на имотите с характеристики на балон.

Кралската шведска академия на науките отличи изследванията на икономистите в областта на цените на акциите, облигациите и други активи, като заяви, че "погрешното ценообразуване на активите може да допринесе за финансовите кризи и както показа глобалната рецесия неотдавна, подобни кризи биха могли да навредят на икономиката като цяло".

Подобен бе случаят със сриването на американския жилищен пазар, който допринесе за глобалната финансова криза през 2008-2009 г. Пазарите са изложени на риск да направят същата грешка сега, заяви Шилер в интервю за информационната агенция.

Балоните възникват, когато инвеститорите не осъзнават кога нарастващите цени на активите губят връзка с основните икономически принципи и показатели.

Шилер и други икономисти предупрежават, че цените на някои пазари са нараснали твърде много и твърде бързо поради прекалено облекчената финансова политика на Федералния резерв на САЩ. През септември индексът Standard & Poor's 500 достигна рекорд, въпреки че като цяло той се смята за надценен на базата на очакванията за корпоративните печалби или икономическия растеж.

През 2005 г. Шилер предупреди, че американският жилищен пазар може би прегрява. Той е един от създателите на индекса на жилищните цени S&P Case/Shiller.

През юни миналата година икономистът отново изрази опасения от зараждането на нов жилищен балон в някои от най-големите американски градове, като заяви, че до известна степен този процес се ускорява от политиката на Федералния резерв. По думите му сред останалите държави, където се наблюдава бърз растеж на цените, са Китай, Бразилия, Индия, Австралия, Норвегия и Белгия.

Федералният резерв поддържа лихвите в САЩ на нива, близки до нулата, от края на 2008 г. насам. Оттогава той е увеличил баланса си близо четири пъти до около 3,7 трлн. долара чрез кампания за изкупуване на облигации или количествено облекчение в опит да поддържа ниски разходите за кредитиране в дългосрочен план.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
hdf преди 10 години
knock asbo cenata e 36 brutni zaplati za mestnostta
1
1
 
2
 
! Отговори
benevolent преди 10 години
На мрежата на Телеком Австрия са с контрол на съзнането-много политици и бизнесмени с импланти, свързани с нервите. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милaрдери за политическо влияние!

Спонсорирани публикации