30 милиона души в света са роби

Мавритания, Хаити и Пакистан са с най-висок дял на "модерно робство"
Обновена: 17 окт 2013 14:18 | 17 окт 2013 07:52,
24
30 милиона души в света са роби
Снимка: архив, Reuters

Мавритания, Хаити и Пакистан са страните с най-висок дял на "модерно робство", сочи нов световен индекс, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Световният индекс на робството", изготвен от фондация "Уок фрий" (Walk Free), подрежда в класация 162 страни, оценявайки броя на хората във всяка една, засегнати от широка гама практики като принудителен и робски труд, трафик на хора, принудителни бракове и използване на деца във военни части.

Близо 30 милиона души в света са "модерни роби", сочат данните на организацията.

Фондация "Уок фрий" бе основана през 2012 година от австралийския минен магнат Андрю Форест. Индексът има подкрепата на световни лидери като бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, бившия британски премиер Тони Блеър и съоснователя на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс.

В Мавритания най-висок дял от населението живее в робство, като много хора наследяват робския статут от родителите си. Между 140 000 и 160 000 жители на страната за заробени или близо 4 процента.

Хаити е на второ място в индекса, като около 10 процента от децата са хванати в експлоататорска система за използване на детски труд.

Пакистан е трети с над 1,8 милиона души, полагащи робски труд. Следва Индия, където детският труд и принудителните бракове са нещо обичайно.

В абсолютни стойности в Индия, Китай, Пакистан и Нигерия има най-много поробени хора, посочва фондацията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: робство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
уолк ор нот уолк преди 10 години
22, sorry, но това не е вярно - "л"-то в думата walk абсолютно НЕ се произнася. Ако въобще, е по-скоро "уоок", с нещо като съвсем малко удължено "о"...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Строго погледнато всеки работник е модерен роб. Слуша и изпълнява каквото му нареди шефа :-). Обаче във всеки един момент може да стане свободен..... или казано по ясно безработен :-) в това се изразява днес цената на свободата...освен ако си нямаш милионче в банката:-)
20
1
 
3
 
! Отговори
Изгубени в превода преди 10 години
Dnes.bg, правилната транскрипция на Walk Free би трябвало да е уоЛк фрий, а не УОК фрий, уок е тиган, предимно използван в азиатската кухня! Малко замириса на робство...
19
0
 
7
 
! Отговори
робска психика преди 10 години
Прав си, да си роб в някакъв смисъл е по - лесно. Друг взима решенията вместо теб. Да си свободен означава да носиш отговорност. Ти да решаваш и да теглиш последствията. Казват, че затворникът свиква със затвора и свободният живот го плаши. И ние сме така вече 20 години, даже намразихме свободата и сме готови да я заменим за сигурно парче хляб. Тъжна работа.
18
6
 
19
 
! Отговори
анализ преди 10 години
Една отличителна черта на робите е, че парадоксално, след известно време престават да могат да се грижат сами за себе си и дори да ги освободят, те не знаят какво да правят със свободата си. И си мислят, че са били по-добре когато са били роби. И искат пак да са роби...Също като като вас българите, дето още когато ви освободиха през 89-та, вече 23 години гласувате и преизбирате "робовладелците" си, наричани тогава комунисти, а сега - социалисти. Да са ви честити!
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо сте се объркали. Всички, които живеят от заплата до заплата СА роби също.
16
0
 
1
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Тогава Стария Континент е може би в "ретро робство"???????????????????????????????????????????
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Робите са 37 милиона.Седемте милиона в повече са всички в България, а техния робовладелец са банките.
14
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 10 години
САЩ къде са да им внесат малко демокрация на тези робски държави ????!?!? или само където има петрол можем да демократизираме и да се грижим за човешките права ????
13
0
 
7
 
! Отговори
Беселина преди 10 години
До АзЧе кой връща двойно, какви са тия преференциални условия?! При кредит от 40000 евро, за 20 години, при месечна вноска 420 евро се връщат 100800 евро. Въпросът е - който е глупав, какво да прави?!?! Важното е да сме живи и здрави, нали така.
12
1
 
17
 
! Отговори
до Аз преди 10 години
Не, не е робство, никой не те е принудил да взимаш кредит, сам си го решил. Робът няма свободна воля, ти имаш. И другите мрънкачи-роби сте само на собствената си глупост, 20 години избирате едни и същи крадци, а после се чудите що така стАнА.
11
3
 
8
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До неразбралите:Айде не сме роби!Крепостни селяни сме!
10
1
 
27
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Не е ли робство да връщаш двойно кредит за 20 години?
9
9
 
18
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Да, а ние не сме роби?70 г. комунистическо робство.
8
4
 
11
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
SVALETE TOVA PRAVITELSTVO,KOETO PRAVI ROOOOBII DECATA VI!!!!
7
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите не ги включват в тази класация, понеже те доброволно са си избрали да бъдат роби.и пак гласувайте за БСП!!!
6
8
 
16
 
! Отговори
tough преди 10 години
Еиииий, големи роби се извъдихте бе, браво! Ама иначе си държите 3-ната коалиция здраво със зъби и нокти и пак си я преизбрахте;)
5
1
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Само да внеса една корекция - 37 милиона са.
4
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само в България робите са около 6 милиона . Евро американско робство
3
1
 
53
 
! Отговори
Винету преди 10 години
А на това в България как му казвате ? Демонокрация ? Мутрокрация ? Не е ли и то модерно робство ?Да работиш за жълти стотинки а мазни крадци на милиарди да те гледат нагло от средствата за масова дезинформация и да продължават да ограбват живота на милиони ... ?

Спонсорирани публикации