До 22 г. ползите от "Южен поток" са съмнителни!

Хазната ще се лиши от приходи за дълъг период от време, смята експерт
Обновена: 1 ное 2013 14:30 | 1 ное 2013 11:40, Екип на Bulgaria On Air
56
До 22 г. ползите от "Южен поток" са съмнителни!
Първата "заварка" в компресорната станция в село Расово. Снимка: БТА

Преди Българският енергиен холдинг да изплати заема от "Газпром" за изграждането на българския участък от „Южен поток“, страната ни няма да получава дивиденти от газопровода, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт Христо Казанджиев.

Той допълни, че намаляването на лихвата от предварително планираното по корпоративния заем от 8% на 4.25%, го е изненадало. Финансирането на участъка е 70% заемен капитал и 30% собствен.

Още по темата
„Трябва да се знае, че този кредит ще се обслужва от БЕХ и приходите от транзитни такси ще отиват за обслужване на заема в следващите 22 години.

Премиерът Орешарски заяви, че няма да бъде даден един лев от бюджета за проекта. Но реално държавната хазна ще се лиши и от приходите от газопровода за един дълъг период от време“, коментира енергийният експерт.

По думите му изказването на министър Драгомир Стойнев, че от 2018 година България ще получава дивиденти от 715 милиона лева от „Южен поток“ също е спорно.

„Това вероятно са едни очаквани приходи, но не дивиденти,“ подчерта Казанджиев. Според него това би било възможно само при 100% използване на капацитета на тръбата. Условията на ЕС обаче са до 50% от капацитета да има достъп трета страна с цел диверсификация на енергийния пазар.

Според Казанджиев изграждането на трасето не е диверсификация на енергийните източници в страната.

„За всички е ясно, че българската енергийна система поема голям товар и аз лично очаквам да изпадне в сериозна неплатежоспособност в дългосрочен план. Определено считам, че това е една далечна цел на тези, които поемат изпълнението на тези проекти. След години ще стане ясно, че не могат да се изпълняват социални програми, тъй като ще се изплащат започнатите сега проекти,“ допълни още Казанджиев.

Според него България постепенно се лишава от капитализацията на географските си предимства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
ДО 41 преди 10 години
СЕГА Е ДОГОВОРЕНО БЪЛГ.ЧАСТ ОТ 540-50КМ ДА СТРУВА 3,5 МЛРА СРЪБСКАТА ОТ 450-70КМ СТРУВА 1,5 МЛР ?
43
3
 
0
 
! Отговори
Пенко преди 10 години
какво толко плаче Казанджиев? През цялата северна България ще върви една бомба всъщност четири бомби (толкова са успоредните тръби). Ще рестартираме икономиката си с внос на тръби произведени в Русия, компресори произведени в Русия и консумативи произведени пак там, ох сгреших ще рестартираме руската икономика. Ще вземем такси след 22 години, ако след 22 години има газпром и газ за транспортиране, ама надали. И никой не хвали Първанов за това, нали той удари голямия шлем.
42
3
 
0
 
! Отговори
Усмивката - до Az-32 преди 10 години
Дивидентите ще се получат след 22 год., когато се изплати руската част от инвестицията. Това поне показва, че управляващите не са лакомии да се нагушат "тук и сега", а имат визия за бъдещето, когато тях няма да ги има. Може би ще се нагушат децата им, но това е друга бира. Трябва да им се позволи да "застанат на вимето", а това зависи от децата ни.
41
5
 
4
 
! Отговори
ДО 48 PAMET преди 10 години
Ние война на СССР не сме обявили директно но от нашите пристанища тръгваха германците за източния фронт. Нашите консерви и нашите топли кожухчета бяха за германците в СССР. България беше член на оста Рим Берлин Токио.Руснаците минаха през България за да прогонят немците от Югославия Австрия.Те не гръмнаха даже тук. А на онези които разрушиха София и други градове им направихме даже паметник.И ние се обърнахме с/у немците. България винаги е била на страната на губещия. Сега пак сме така.
40
4
 
4
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До гай баньоГерманците водиха война и я изгубиха Нас ни нападнаха без да сме във война със СССР.Ти питай грманците дали паметниците на СА са "паметници на освободителя"Защо тогава не вдигнем и един паметник на султан Мурад.Само не излизай с лъжата за "загиналите съветски войници в България"
39
3
 
1
 
! Отговори
гай баньо преди 10 години
До pametПитай германците колко окупаторски паметника имат.
38
3
 
0
 
! Отговори
гай баньо преди 10 години
До ВасилевБолен ли си?
37
3
 
1
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Котето като не могло да стигне луканките казало че били солени.Това излиза от думите на този енергиен "експерт"
36
3
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Има няколко лица от управляващите ,които само да се появят в медиите започват едни вълни и сърбежи в областта на юмруците и неприлични желания да направя нещо гадно.Има ли хора с подобни симптоми и дали е заразно.
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен поток беше договорен от ГЕРБ! С настоящите условия и кретении. А беше започнато още по време на Царот и БСП. Всички са един дол дренки - лапат комисионни и са кръгли ***, некомпетентни, нахални, байганювци. Даже една Гана праща млади студенти да завършат на Запад и после ги назначава да следят за клаузите в подобни договори. С ритане на топка в Банкя и писане на курсови работи за комунистическите униформи в Украйна не става! Нито с гъзене пред джамията или с 'оправяне за 800 дни'.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ясно, че ще пренасят газ през нас безплатно. за да вземеш пари, трябва да инвестираш в инфраструктура и да изградиш тръба със собствени средства. нашите тикви (баш Тиквата) договориха Газпром да платят за нашия участък със заем. Естествено, че няма как да се вземат и такси и заем и печалба. А Хан Аспарух - изгониха ОМВ, Шел и дадоха 50 годишна концесия на 'ирландска' фирма с 40 души персонал из целия свят, които не са платили 1 стотинка данък. То ТКЗС-то в Сусурлево има повече работници :)
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нали щяхме да вадим газ от парцела хан аспарух !!защо ни е южен поток?
32
5
 
8
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
"Газпром" се включи в спасяването на кабинета на троянските коне, които трабва спешно да отчетат "голям проект" , като излъчи отново филмчето с "първа заварка" на южен поток ! Ако не хване декиш наивниците да очакват повторението му !
31
2
 
9
 
! Отговори
opetkov преди 10 години
Търся отговор на следните въпроси: 1. Някой знае ли точното трасе на газопровода? 2. Извършен ли е ОВОС за територията на България и ако да къде може да се види? 3. Кой ще плаща т.н. сервитутни такси и пропуснати ползина собствениците на земите през които ще минава газопровода( земите няма да се отчуждават)? 4. Някой вижда ли връзка с промените в закона за отчуждаване на земи със предстоящия строеж?5. Ще има ли компенсация за разрушаването и на инфраструктурата през която ще преминава трасето
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХОРА, НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА НИЩО ДАРОМ,САМО СИРЕНЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ Е БЕЗПЛАТНО! ЖАЛКО Е ЧЕ СЕГАШНИТЕ ПОЛИТИЦИ МИСЛЯТ САМО КАК ДА ЗАПАЗЯТ ВЛАСТТА СИ,ИЛИ СМЯТАТ ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА ГЛУПАВИ И ЩЕ ИМ ПРАВЯТ ПОДАРЪЦИ.
29
5
 
17
 
! Отговори
pamet преди 10 години
Побесняха червените *** Истерияти им е най-необоримото доказателство че съм прав.За комуниста истината е като светлината за вампира
28
4
 
13
 
! Отговори
Az преди 10 години
Защо тези минуси ? Точно така си е. 22 години всички печалби ще отиват за погасяване на кредита. Демек няма да печелим нищо. Демек те си пренасят газа безплатно. Все едно някой да ти кажа ставаме бизнес партьори ама ти ще взимаш печалба след 22 години
27
8
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Даа, лихвата е по-ниска отколкото получавам за депозита си. Това явно ги изненада така наречените "експерти", които се готвеха да пищят за "заробващата лихва", та започнаха да приказват и пълни глупости. Получаваш нещо без да си инвестирал и 1 лев, ама видите ли нямало да прибираме печалба! Хайде, като е такъв експерт да ми каже, къде мога да прибирам печалба и без инвестиция? Не било "диверсификация на енергийните източници в страната" - да, ама е диверсификация на достъпа...Какво повече иска?
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С други думи казано руснаците ще си пренасят газта през наша земя безплатно 22 години. После евентуално може и нещо да спечелим ... 22 ГОДИНИ !!!
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досега не е имало нито един проект, който на по-късен етап да не се е оказал прогнил, че чак червясал от корупция. Руснаците са започнали мерската част от проекта. Как така без да са сигурни в резултата от "преговорите" у нас. Другарят Милер дойде тук не да преговаря, а да нареди на червените *** какво иска Русия и какви са нейните интереси. И те се втурнаха с превити гръбнаци да изпълняват. От нашите политици в последните десетилетия няма нито един с топки!

Спонсорирани публикации