БАН: Българите стават кредитофоби

Пикът на необслужваните кредити обаче отминава
Обновена: 25 ное 2013 14:15 | 25 ное 2013 13:31, Екип на Dnes.bg
62
БАН: Българите стават кредитофоби
Снимка: ЕК

Желанието за вземане на кредит е силно намаляло, отчита проучване на Икономическия институт на БАН.

Над 58 процента от българите при никакви условия не биха взели кредит, сочи изследването.

Данните показват, че общата сума на кредитите от 2009 година насам остава относително същата – към 18 млрд. лева, но намалява броят на домакинствата, които ги обслужват.

По този начин тежестта се увеличава – от средно 14 хил. лева на домакинство през 2009 година до малко над 21 хил. лева днес. Притеснително е и увеличаването на лошите и необслужените кредити, отчитат още икономистите на БАН. По техни данни към края на 2008 година необслужените кредити са били в размер на 282 млн. лева, докато през 2013 година размерът им вече е 1,197 млрд. лева.

Според тях обаче пикът на необслужваните кредити е достигнат и банковата система се справя със ситуацията.
Сега един от сериозните проблеми е нежеланието на хората да теглят кредити, особено ясно изразено в София. В областните градове обаче домакинствата все още се престрашават да теглят кредити и всяко трето домакинство обслужва задължение към банкова институция.

Според данните от проучването на БАН през 2009 година над 1/3 от домакинствата в България са имали кредити. През 2013 година този процент намалява до 29%. В същото време кредитите са съставлявали около 80% от общия брой на депозитите през 2009 година, докато през тази година те вече са към 50 на сто.

Намаляващото желание за емитиране на кредити е лесно обяснимо, отчете проф. Гарабед Минасян. В първите години на 21 век имаше „кредитна еуфория“ и масово теглене на заеми. Тогава недобрата финансова култура на гражданите ги кара да теглят кредити на базата на получаваните доходи, без да се замислят как точно ще ги покриват, ако изгубят доходите си от заплата. Освен това примерът на безнаказаните „кредитни милионери“ също е основание за ръст на кредитирането в тези години.

Всъщност и сега основен източник на доходи за кредитополучателите са заплатите, а кредити се използват масово за ремонти и покупка на техника. Малко са кредитите на физическите лица, предназначени за образование или инвестиране в развитие на бизнес.

На второ място българите все по-рядко теглят кредити и заради високите разходи по обслужването им. Средно те са между 10 и 15% от размера на кредита, а по данни на Българската народна банка (БНБ) при едногодишните заеми разходите достигат и до 25-30%, при годишна инфлация от 1-2%, посочи още Минасян.

Според него намаляването на задлъжнялостта не винаги може да се приема като позитивно явление. Той посочи, че кредитът е „живот в бъдещето“ и стимулира хората да търсят начин за повишаване на доходите си и търсене на активност. По този начин „разумната задлъжнялост“ води до повишаване на динамиката на икономиката.
Разумни нива на задлъжнялост Минасян определи като съизмерими и леко изпреварващи темпа на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП).

В момента от около 3 млн. домакинства в България 700 хил. имат кредити. Изпаднали в неплатежоспособност и попаднали в съдебната система са към 6 хил. домакинства. При 50-60 хил. има риск от изпадане в неплатежоспособност (както обявяват самите домакинства) или забавят погасяването на задълженията си.

От БАН са изготвили и списък с мерки, които да подобрят ситуацията с лошите кредити, които са около 19-20% от всички теглени заеми в банковата сфера.

Едно от тях е създаването на банков омбудсман, който да консултира страните при възникване на спорове. Икономистите поискаха още и регулация на бързите кредити, единен стандарт за договорите за отпускане на кредити, както и прозрачна методология при образуването на лихвения процент.

Именно неяснотите с договорите и лихвите плашат хората да търсят кредитиране, посочи Борис Гюров от института. Сред предложенията са още и за максимален праг за частта от доходите, която отива за покриване на задълженията, както и поделянето на риска, което е от изключителна важност при срива на пазара за имоти.

От БАН се обявиха и за създаване на закон за фалитите на физическите лица, който да позволи най-тежките случаи да отпаднат от системата. Те трябва да бъдат ограничени 15-20 години да получават кредити, допълни още Гюров. Заплахата при тази възможност е недобросъвестни платци да се възползват от възможността за личен фалит.

Още финансови новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като си помисля, че преди пет години хората черпиха, когато им отпуснат ипотечен заем и направо ми настръхват косите.... :((((
35
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвсем нормално, аз имах кредит в Пощенска Банка, съсипаха ми здравето през 2009 за няколко жалки сребърника. Добре, че съм в бизнес където за ден може да се изкара годишната заплата на средностатистически българин та им върнах всичко накуп до последната стотинка. В момента искам нова кола, но тъй като съм им сърбал попарата, трупам под дюшека, когато събера, тогава ще купя а до тогава ще си карам старата количка. Лизинги и кредити от тези пладнешки разбойници и мошеници - НИКОГА!
34
2
 
8
 
! Отговори
е така се прави преди 10 години
Българската национална телевизия е притискана да прави интервюта с лидера на движението България без цензура Николай Бареков и с хоро, близки до политическия му проект. Това съобщава сайтът Жилото, като твърди, че се позовава на три независими източника.Срещу това си съдействие БНТ щяла да получи подкрепа от ДПС за увеличение на орязания й бюджет за догодина.За 2013 г. заложената за БНТ държавна субсидия бе 70,1 млн. лв. В проекта на бюджет 2014 обаче парите за телевизията са сериозно орязани. Предвидено е да получи с 5 млн. лв. по-малко или общо 65,1 млн. лв. Бюджетът бе приет на
33
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Сега един от сериозните проблеми е нежеланието на хората да теглят кредити,..."Аз не мисля, че това е сериозен проблем. Банките да го ... Друг е въпроса защо хората не искат да теглят...
32
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямали желание..Как да нямат желание да си теглят кредитчето и да си купят нещо хубаво или пък да пробват някакво бизнесче.. Имат разбира се.Това което ги спира е ,че банките не им дават кредити с поносими лихви защото имат прекалено високи изисквания за доходи ,обезпеченост и тн.Отделно поръчители ,служебни бележки и какво ли още не.. А после идват скритите таксички,застраховки и какво ли още не които повишават ГПР до над 30% годишно.Що ли не теглят кредити?Ми щот няма да могат да ги върнат.
31
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези да не искат да ни втълпят, че щом нямаме кредити сме без всякакво чувство на иновация, безмозъчни и *** селяци, които не могат да правят бизнес?
30
1
 
52
 
! Отговори
aa преди 10 години
защото кредитите при условията на родните банки са българофобски...
29
1
 
21
 
! Отговори
Кинтонемия преди 10 години
Не кредитофоби, а кредитоНЕСПОСОБИ, уважаеми особи
28
7
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
До extremistн е си кредитофоб, просто не си внимавал в час по математика, затова сега ще плащаш на тези дето са внимавали.
27
0
 
38
 
! Отговори
лекия преди 10 години
нямам кредит=спя спокойно вземам кредит= купувам здраво въже
26
3
 
34
 
! Отговори
Mr. Jack преди 10 години
Търся си жена. Нямам кредити.
25
5
 
55
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Като вземе някой да ми се тюхка, че видиш ли българите не взимали кредити, имало голям процент със собствено жилище, били ксенофоби, не си падат по инвестициите, не вярват на политиците, нямат доверие в съдебната система, направо ми иде да го наритам. Защо непрекъснато се опитвате да ни вкарате в тъпите рамки, в които са гражданите от ЕС и от разни други "бели, развити" страни. Ние сме си ние, ако на някой не му харесва да лови пътя, границата е отворена.
24
2
 
42
 
! Отговори
Ч преди 10 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ КРЕДИТ НА ТЕЯ *** !!!
23
1
 
4
 
! Отговори
От 20 преди 10 години
Само да уточня: НАРОЧНО съм се кръстил "Балгарин" - от филмите за Балгар.Пиша го за всеки случай.
22
1
 
33
 
! Отговори
дон балон преди 10 години
Нека му замръзне усмивката на наглеца химик-банкер Хампарцумян- банкера образовал се на семинари -смяяяях
21
1
 
42
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
...констатацията е неточна. Просто банките станаха много алчни. Колкото и да иска човек да вземе кредит, един ГПР над 10% е просто безумие. Ползата трябва да е за двете страни, не само за банката. И на мен ми трябва кредит, но не ме е хапал лудият кон.
20
2
 
75
 
! Отговори
extremist преди 10 години
Действителността в БГ :Изтегляте 50 000След 20-25 години връщате 102 000Това банките го наричат 7% лихва,а в статията ме наричат "кредитофоб":-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
19
2
 
44
 
! Отговори
Балгарин преди 10 години
Тук е България! Банките сами си отрязаха главите - ще видите в дългосрочен план как кредитите ще отидат в червената книга на изчезващите видове. Пак казвам - ние сме българи, което означава, че сме особен вид народ, който не се вписва в общоприетите представи.
18
29
 
6
 
! Отговори
До номер 17 преди 10 години
И като нямам кола и не ми се чака две години за да събера парите защо да не използвам кредит.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре... простирай се според чергата си!Напълно подкрепям 8-ми коментар!

Спонсорирани публикации