Почитат Мандела с песни, сълзи и молитви

Опечалени се събират пред дома му в Йоханесбург
Обновена: 6 дек 2013 14:33 | 6 дек 2013 14:15, Елка Василева
12

Снимка: Reuters

Виж други галерии »

Южноафриканците почитат починалия Нелсън Мандела с песни, сълзи и молитви, докато правителството подготвя погребалната церемония, на която се очаква да пристигнат лидери и личности от целия свят, съобщава Асошиейтед прес.

Предстои правителството да обяви подробен график за периода на траура, който се очаква да продължи повече от една седмица. На църковна служба тази сутрин оттеглилият се архиепископ Дезмънд Туту заяви, че борецът срещу апартейд и първият чернокож президент на Южноафриканската република би желал сънародниците му да служат като негов паметник, като прегърнат ценностите на единството и демокрацията, които той олицетворяваше.

Опечалени се събират пред дома на Мандела в Йоханесбург, както и пред старата му къща в предградието Совето, макар че тялото му бе откарано сутринта във военната болница в Претория.

Още по темата
Жени танцуват и изпълняват стари напеви от епохата на борбата срещу апартейд заедно с импровизирани хорове, облечени в жълто и зелено - цветовете на управляващия Африкански национален конгрес.

Бившият му надзирател в затвора на остров Робен Кристо Бранд заяви за ДПА, че Мандела е бил негов "затворник, но и приятел, президент и баща". Бранд остава надзирател на Мандела и след преместването му в други два затвора.

"Когато го освободиха, за мен затворът осиротя. Но ние продължихме да поддържаме връзка. Той ми беше като баща. Беше земен човек. Когато имах проблеми, ме съветваше. Беше мой затворник, но и мой баща. Между нас нямаше бариера заради разликата в цвета на кожата", допълни Бранд.

Внукът на Мандела, Мандла, благодари от свое име и от името на семейството на южноафриканците и на целия свят за съболезнованията и посланията на подкрепа, получавани след вестта за кончината на дядо му, съобщи АФП.
 

(БТА)

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Определено има медийна атака заради умрелия чернокож престъпник. Снощи в 9гаг за половин час цъфнаха към 100 поста. Медиите са манипулирани, това е извода който си правя.
5
1
 
2
 
! Отговори
нямам преди 10 години
Не ме интересува! Повод да праазненства в ЮАР! Беше хубава държава....
4
3
 
6
 
! Отговори
Сбогом, бяла раса! преди 10 години
Този *** Мандела яко е човек на глобалистите, иначе нямаше да го издигнат в такъв огромен култ.Както у нас, така и по целия свят, където глобалистите дадат права на черните(у нас на ***) държавата, съградена от белите, загива.Амин
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ни занимавате с тези първобитни племена и техните вождове, които съсипаха една процъфтяваща държава и я превърнаха в гето за около 20 г.?
2
8
 
8
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Тоя е виновен за геноцида и престъпления срещу човечеството.
1
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е 7-мата статия за племенния вожд мандела от сутринта!!! Нарочно го пиша с малка буква.

Спонсорирани публикации