Хипермаркет с български стоки би фалирал бързо

Шефът на БАБХ: Създаването му е съмнително
Обновена: 10 дек 2013 14:16 | 10 дек 2013 10:10,
49
Хипермаркет с български стоки би фалирал бързо
Снимка: архив, Reuters

Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов е песимист по отношение на идеята за изграждането на голям хипермаркет, в който да има само български стоки. Според него подобен магазин бързо би фалирал, а и неговото създаване е “съмнително”, тъй като едва 25% от храните, произведени у нас, са направени изцяло само от български суровини, заяви той пред БНТ.

Припомняме, че идеята за създаването на подобен магазин бе представена в края на ноември от икономическия министър Драгомир Стойнев. Тогава той увери, че държавата ще даде подкрепата си за изграждането на такъв хипермаркет, който да служи за "витрина на българските производители".

“Такива магазини вероятно ще фалират. Българското селско стопанство е зле - то беше разбито през годините. Онова селско стопанство, което имаше преди години, вече не може да се върне”, категоричен бе той и допълни, че у нас би било трудно да се създадат дори малки магазини, в които да има само български продукти.

Още по темата
Моллов обясни, че все по-често установява, при проверки на границата, че наши търговци и производители изкупуват суровини от чужбина и то с много лошо качество или с почти изтекъл срок на годност. Същевременно суровините се изгубват в крайния продукт след преработката и трудно попадат под контрола на инспекторите от БАБХ, смята той.

Във връзка с така наречения “черен списък” на фирми със системни нарушения по законодателството на храните, Моллов бе категоричен, че той би имал морална санкция за всички нелоялни компании. “Ако се обявят системни нарушители, това ще има морална санкция за тях, която ще бъде много по-силна от каквито и да е било глоби”, допълни той.

Ръководителят на БАБХ коментира и Българския държавен стандарт (БДС) на храните. Според него въвеждането му е създало “едно свръхочакване” от страна на потребителите. Моллов нарече стандартите “една от най-големите заблуди, които агенцията успя да даде на хората”, и посочи, че те не са инструмент.

Целта на тези стандарти е да покрият колкото се може повече производители във всеки отделен сектор и да въведат минимални граници за качество. “Има водещи фирми, които нямат БДС, но са истински качествени”, допълни той.

А по отношение на предстоящите празници, Моллов заяви, че са организирани мобилни екипи, които в продължение на следващите 30 дни ще правят ежечасни проверки.

“Рискът по време на празници е по-голям и затова ние въведохме дежурство в продължение на 30 дни по 24 часа. Ефективността на агенцията обаче не би била достатъчна без гражданско съдействие. Имаме 2600 служители и въпреки това те са недостатъчни, за да извършват контрол. Много е важно гражданите да бъдат привлечени в тази наша дейност и по този начин работата би била по-ефективна”, обясни той.

Шефът на агенцията все пак препоръча потребителите да внимават за продукти, които са със съмнително ниска цена, тъй като вероятно ще са част от някаква търговска манипулация или са с ниско качество.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
gtf преди 10 години
опаа идеята за такъв магазин, настъпва яко по мазола монополите и управляващите - хипермаркетите плащащи здрави рушвети.
43
0
 
3
 
! Отговори
ганьо преди 10 години
ама все още търпите политиците - изнесете се извън БГ за две години и им гледайте сеира!
42
0
 
3
 
! Отговори
ДО ДИАНАБАД преди 10 години
тва е СВЕТОВНА НОВИНА НОМЕР ЕДНО ИЗЧЕЗНАЛОТО КРАВЕТО МЛЯКО В ДИАНАБАД...ПИШИ АКО ИЗЧЕЗНЕ ОЩЕ НЕЩО ПРИМЕРНО ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ТРИПЛАСТОВАТА ЗА ДА СМЕ ИНФОРМИРАНИ ...ДОЙДЕ КРАЯТ НА СВЕТА
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
emi mnogo prosto, vzemete edin shvejcarski shokolad i edin bulgarski, opitajte i ot dvata vida i posle si napravete smetka koj shokolad e naj hubav
40
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Да си говорим с факти. Тука в Дианабад стана вече 2-3 месеца изчезна кравето масло опаковка 250гр Верея опоковат го или произвеждат в Пловдив На рафта пробутват разни немски масла ама вкуса не е същия.. Та така де...
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този човек няма никакви доводи за твъртението си, че магазин, продаващ български стоки ще фалира. Дори ще просперира, защото българските стоки са търсени и много оборотни. Поръчков, или некомпетентен е и този "специалист", както повечето ни ръководители.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да разбера как извън българия работят подобни магазини ( с изцяло Български стоки) и не са фалирали, а в България щели да фалират. Според мен или тоя е *** или нас ни прави на ***. Като второто ми се струва по-вероятно. Остава да го попитаме ЗАЩО?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не им се занимава - затова няма да го правят, а и тук става въпрос за много силно лоби - пари, посланици, ЕС - един такъв хипермаркет би поставил началото на един вид протекционизъм, който няма да се хареса на ЕС, защото ние сме клоаката на европейските пазари - да си го кажем директно - европейските стоки, които продават в България са на доста по-ниско качество от тези в Германия, Франция, Дания, Холандия и т.н. ...
36
0
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До НЕМА ЛОШО ,БЕ..Те *** пак крадат от стопанствата и то с пълна пара ,колко разправии си имам с тях си нямаш на представа!
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бравооо!!! Не трябва да имаме стандарти, защото виждате ли, нищо не зависело от тях!!! Да се смееш ли, да плачеш ли!!! Че като няма норми и изисквания, и аз ще правя колбаси от суха кръв и ще изсушавам, а после оводнявам в перални месото за печалба и ще го предлагам като "охладено"!!! Ако някой знаеше от какво се правят колбасите тук, нямаше да посегне към тях! Кучетата и котките масово не ги ядат.....А "деликатесите", като ерзац сиренето "Булка"?
34
4
 
7
 
! Отговори
НЕМА ЛОШО ,БЕ.. преди 10 години
АЙДЕ ПАК НАПРАВЕТЕ ТКЗС И АПК ...ТА ДА ИМА ОТ КЪДЕ ДА КРАДНАТ *** НА СЕЛО..ХА,ХА,ХФААААААА...НА ТИЯ НОВИТЕ СОЦ-ФОРМИ --НЕ ИМ ДАВАМ И 2-М. ЖИВОТ!ДРУГ Е ВЪПРОСА ,ЧЕ НЕМА И ХОРА ЗА РАБОТА....!!!това са комунистически мечти ....на откровенни ***!!
33
8
 
5
 
! Отговори
Паисий преди 10 години
А най-добре да върнат Кореком и опашките за банани по Нова година и да почнат да събират вноски за нови Лади...Идеите на новите управляващи са супер *** от българския хипермаркет до Химко и Кремиковци...
32
0
 
3
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ЗА Бат Коля....Даже не бих си направил труда да ти отговарям!Личи си че си един смазан нещастен Българофоб ,явно или си някой *** ,или си емигрант безродник с фетиш към запада .
31
0
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Добавям ,че не ми стигнаха символите и щяха да са естествено окрупнени.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Такива магазини вероятно ще фалират. Българското селско стопанство е зле - то беше разбито през годините. Онова селско стопанство, което имаше преди години, вече не може да се върне, категоричен бе той ..."Голям оптимист, няма що. И защо да не може да се върне, защо да не може да се изгради наново българското селско стопанство?
29
3
 
5
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Няма да се съглася с теб ,как преди 2007 ,когато нямаше и стотинка дотации земеделието си вървеше .Освен това ,по времето на социализъма се произвеждаше с десетки пъти повече продукция ,на скоро имаше изследване - ако се върне Българското земеделие на нивото преди 1989 ,износа ни ще се увеличи (подчертавам ЦЕЛИЯ износ не селскостопанския )с 50% ,а по точно с 10 млрд лева.Друг е въпроса, че ако 1944 не ни беше връхлетяла тая чума СОЦ ,сега стопанствата щяха да имат 100 годишна традиция .
28
4
 
6
 
! Отговори
ЗА Бат Коля.... преди 10 години
Абе , *** ...като сте толкова умни това българите ,затова ли всичко ви е внос...от лука ичесъна --до саламите и хладилниците ...ха,ха,хааааааааа....Що институти от халгъзници и лапачи имаше при СОЦА:И-тут по растениевъдство , животновъдство , миещи препарати , хл.техника ,заварочна техника , асансьр.тех-ка, месопреработка И ПР.---ВСЕ МЕСТА ЗА КЛАТЕНЕ НА КРАКА, ПИЯЧКА , РАЗВРАТ ,ДАЛАВЕРИ И ПРОСТОТИЙ....и нищо РЕАЛНО СВЪРШЕНО!ЗАТОВА И ТАКАВА НИ Е ИКОНОМИКАТА....!НИ-КА-КВА/соц, батка.../
27
1
 
8
 
! Отговори
саша преди 10 години
Ха ха ха, скъсахт еме от смях.Единстевното хубаво нещо на земеделието преди 10-ти ноември беше, че земята беше окрупнена. За колосалните кражби, ниското качество, бригадите и прочие простотии няма да говоря. Лошото е, че другарите я окрупниха насилствено колхознически, а не доброволно както стана в западните държави. Така те убиха българското село, ама то само това да е...Ако не беше на дотации, земеделието ни нямаше да изкара и 2-3г
26
5
 
10
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До From GermanyЕй германеца ,я не се изказвай по нашите си въпроси седи си в германия и си гледай старците !Главата ти не отбира от земеделие ,от политика и от каквото и да е било ,то ако беше кадърен нямаше да заминеш!
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЪС ТОВА БДС КАКВО бЪЛГАРСКО ОСТАНА БЕ, ДА ВИ *** ДЪРЖАВНИТЕ СТАНДАРТИ ДЕТО НИКОЙ НЕ СПАЗВА!

Спонсорирани публикации