Колко ще струва реакторът на "Уестингхаус"?

Шефът на компанията: Разбираме, че трябва да е безопасен и на ниска цена
Обновена: 13 дек 2013 14:08 | 13 дек 2013 10:56, Веселина Йорданова
23
Колко ще струва реакторът на "Уестингхаус"?
Дани Родерик. Снимка: БТА

Шефът на американската ядрена компания „Уестингхаус” Дани Родерик не се ангажира колко ще струва новият реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Условията за строежа на новата ядрена мощност ще бъдат уговорени до края на лятото на 2014 г.

Събитията около проекта се развиха буквално за два дни – в сряда правителството даде мандат за преговори на енергийния министър Драгомир Стойнев, в който се предвижда той да разреши на Българския енергиен холдинг да преговаря с японската „Тошиба Корпорейшън“ за стратегически инвеститор за изграждане на новата ядрена мощност.

Същевременно стана ясно, че технологията ще бъде на американската „Уестингхаус“ - реактор с вода под налягане АP 1000. Вчера БЕХ и „Уестингхаус“ сключиха споразумение за съгласуване на параметрите по 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Родерик заяви пред bTV, че „Уестингхаус“ разбира необходимостта блокът да бъде разходоефективен и на най-ниската цена. “Освен че трябва да е безопасен - бъдете сигурни, това е първият ни приоритет, реакторът, разбира се, ще трябва да произвежда електричество, което хората могат да си позволят да купуват. Първият ни такъв изцяло нов модел реактор ще бъде пуснат да работи догодина в Китай”, допълни той.

Според Родерик ядрената мощност ще служи на България и като преграда да ограничим поскъпването на тока в дългосрочен план от други централи като въглищните и газовите. “Ако гледате разходите за електричество, които ще имате 60 години, това ще е най-стабилната и предвидима цена на тока, която можете да имате”, изтъкна той.
По думите му има два елемента на диверсификация. Единият е, че „Уестингхаус” може да доставя горивото не само за бъдещия, а и за съществуващите ни руски реактори.

Още по темата

“Вторият елемент е, че ще имате повече от един вид атомен реактор като технология, което също си има своето голямо предимство. Защото при проблем с едната технология реактори например, няма да ви се налага да изключвате цялата си ядрена енергетика”, обясни той.

Според него тази диверсификация ще пасне идеално и на 60-годишната енергийна стратегия на България, защото този реактор ще работи толкова време.

Родерик уточни, че само до преди няколко години повечето централи бяха проектирани да работят по 40 години, но реакторът AP1000 е проектиран да работи 60 години.

“Надяваме се до средата на следващата година да приключим с всички преговори. Графикът ни е дотогава да сме подписали както акционерното споразумение, така и самия договор за проектиране и строителство на централата. Даваме си и сметка колко сложна е процедура по одобряването му от регулаторите. Така че да приемем предизвикателството да започнем строителството в началото на 2016 г.”, каза директорът на "Уестингхаус".

По думите му с напредналите методи на строителство такава централа може да бъде построена за пет години, а и по-малко, което дава основание да се заложи пускането й в експлоатация за 2020-2021 г.

Родерик заяви, че проектът за реактора AP 1000 е един от най-оценяваните и коментираните от регулаторите по целия свят.

“Преминали сме оценките през Съединените щати, Канада, през Китай, през Великобритания, дори и в Чехия вече сме минали първата фаза на оценка. И всичко това е изградило правдоспособността на реактора AP1000”, каза шефът на „Уестингхаус“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
benevolent преди 10 години
Zasto BNB, Bulbank, Raiffeizen ..., Government komunikaciite minavat prez spektrumnet na Telekom Austria? Ne e li o4evidno koi ima monopol v darjavate v tezi industrii, a i mind-controllvad dajavnoto upravlenie! Zasto Vienna iska da vzeme i fondovata borsa za palno robstvo! Ve4e dadoha pe4atnicata na banknoti. EC i ECB prevzema vsi4ko v BG do zemiata, USA energetikata. Napravo novo SSSR.
19
0
 
1
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
...комунистите много хуманно избиваха своите противници преди 9-ти септември...Две национални катастрофи(на практика три), пет войни - три загубени, три въстания, десетина преврата, терор, ЗЗД, ЗЗН...Естествено е че историята на България ще е жестока и кървава. вината не е на народа, а на върхушката. Така е и днес - от близо 9 млн българи 1989, сега са под 7 млн. 2 млн. в пълна мизерия. Елементарната логика води до заключението, че предстоят нови жестоки и кървави събития-независимо от волята ни
18
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Повече ме вълнува цената на сиренето ,че това искам да си купя,пък "Уестингхауз"може да почака.
17
2
 
0
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
До Muntcho Demokrata 13 Защото *** комунистите много хуманно избиваха своите противници преди 9-ти септември. С пистолети и пушки. А след 9-ти имаше доста убити с колове и лопати, но все пак власт така се държи. Като цяло комунистите изтребиха поне 2 пъти повече хора от фашистите. Просто забравете това кърваво селско минало на страната, защото обвинявайки едните вие оправдавате другите.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо търсят будали като българите за да им строят ядрени мощности? Самите американци скоро ще запечатат своите ядрени централи, но защо да не оберат парите на някого дето сам се натиска да ги дава като нас. В момента в САЩ строят само газови централи със себестойност на произвежданата енергия 1 цент на киловат час, нещо непостижимо за ядрена електроцентрала. Аналогична е нашата енергийна политика и с Русия и както е казал касапина "Докато има телета ще има и касапи"
15
2
 
6
 
! Отговори
Stealth преди 10 години
Винаги съм се чудел защо държавата не инвестира в зелена енергия като фотоволтаици. Ама не частни, а държавни фотоволтаични комплекси, за не лапат всякакви Цветелинки, Сергейчовци, Кутевци и т.н. Имаме 2 ГВт базови мощности до 2035 година в лицето на блок 5 и 6 на Козлодуй. Теоретично можем да пуснем и блок 3-4, защото те са технически годни, но бяха затворени по политически причини. Плюсът е, че ще си развиваме енергетиката паралелно с индустрията, а не да имаме 3.6 ГВт, дето работят на 30%.
14
1
 
3
 
! Отговори
вергил преди 10 години
До 2035г нямаме нужда от нови мощности.А и тогава населението ще е с 1 милион и половина по-малко-т.е 1,5 милиона по-малко ще потребяват ток.Отделно харчим 4-5 пъти повече ток на човек от населението от развитите държави в ЕС.И могат да се приложат мерки за енергийна ефективност.Така че нямаме нужда от нови мощности.
13
1
 
2
 
! Отговори
РублъченаОвца преди 10 години
От 5 до 500 милиарда според аварията, на света няма застрахован реактор.При производството на плутоний за бомби се получава отпадна топлина от охлаждането на реактора. Нея получавате като електричество от турбини. В процеса се пръкват на бял свят и още 1300 радиоактивни изотопи сред тях и такива които се разпознават от организма като калий и калций и се закачат за ДНК където бомбардират с радиация докато се разболеете от рак и като лечение ви вливат изотопите венозно но това е малка подробност.
12
0
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
До Muntcho DemokrataТочно щото купуваш от големия ти брат бензина ти е на двойна цена. Аман от такива "разбирачи"
11
4
 
5
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
...избива цялата интелигенция...Проф.Богдан Филов ли е интелигент? Въвежда ЗЗН и "реформира" ЗЗД. Например въвежда смъртна присъда за малолетни - защото много ученици са били ремсисти.Що за *** е това? Разстрелват Вапцаров по лъжливи обвинения в тероризъм, като преди това му изтръгват ноктите и пускат ток по гениталите. На разстрела на Вапцаров присъства немски офицер-защото вината на поета е събиране информация за немските войски в България.
10
0
 
6
 
! Отговори
Бай Гроздане, .. преди 10 години
До Бай Гроздан - Няма смисъл да му обясняваш - не знае максимата на Чърчил, че Велокобритания няма врагове и приятели, а има интереси! Ясно е, че нито едните, нито другите ни мислят доброто. Проблемът е, че нямаме политици, които да защитят националният интерес. За това все ще сме на този хал, а и по-зле ще става.Шефа на въпросната фирма го боли фара какво ще стане ако възникне авария ...Интересно, е че с руския реактор направо ще станем ядреният център на балканите, а турците и те като постр
9
1
 
6
 
! Отговори
хахах преди 10 години
" ... Шефът на компанията: Разбираме, че трябва да е безопасен и на ниска цена ... " - е няма такова животно - хем евтино, хем качествено! Видяхме евтините решения до какво доведоха във Фукушима и в Мексиканският залив (разлива на Бритиш Петролеум). Тези господа не само ще докарат държавата до просешка тояга, но и някоя ядрена катастрофа ще ни докарат!!
8
4
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 10 години
До Muntcho DemokrataЕй заради такива като тебе сме на това положение! Никой не ти мисли доброто и всеки иска да печели от теб. В исторически план обаче твоя "голям брат" повече ни е вредил, отколкото да ни помага (прочети малко история и виж, че ни освобождава от турско робство не от добро сърце, а от имперски апетити към топлите протоци). Да не говорим след втортата световна война като ни окупира и избива цялата интелигенция.
7
5
 
13
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Колко ще струва реакторът на "Уестингхаус"? Колкото и да струва, бай *** ще плати двойно и тройно. САЩ не е СССР, не е голям брат. САЩ е голям господар, а българските индианци ше трябва скоро да се събудят. Иначе ги чака мизерен живот в резервати. Хубавото е че Русия се събужда. Мамо, мамо, я ги виж! Що е? Идат, погледни ги.С пушки, с саби... Що стоиш?Скоро, чедо, поздрави ги!Тях ги бог прати насам,да помагат, чедо, нам. И детето дава крушкина солдатите без страх
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво става,другари,нали ревяхте много ожесточено срещу капиталистическите колонизатори до скоро,а сега мълчите като г*зове?Или когато Бойко ходи в щатите е проблем,но когато Стойнев го привикат там и се завърне грейнал каква "далавера" ни е уредил-няма проблем.Нещо много са се разбързали другарите,няма време,трябва да се усвояват комисионни.И какво става с руския реактор,който вече сме платили?
5
7
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 10 години
Най-важното е друго... До 2030 година ние нямаме нужда от нови мощности! Преди само половин година се оказа, че трябва да спираме мощности на пожар, защото няма консумация и мрежата не може да издържи натоварването.. Хубаво ще откраднат някакви пари, хубаво евентуално ще го построят, но тея 10 години какво ще го правим тоя ток след като няма и на кого да го продаваме?!?
4
3
 
8
 
! Отговори
българина преди 10 години
Много съмнителна сделка се задава,толкова голяма инвестиция без ангажимент за изкупуване е много странна или американците са станали самаряни или нашето правитество ни лъже.Аз залагам на второто!А как би отговорил на въпроса може ли друга фирма да доставя гориво за новият реактор за да имаме диверсификация?защо те могат за старите реактори а за новият не може?Колко ще бъде цената и какъв % лихва за изплащане?
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Деформатори и прости гербери да купуват ток от слънчевите си централи.
2
0
 
10
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Над 90% от управляващите автомобили ще ви кажат ,че примерно Мерцедес са най-добрите автомобили.Но статистиката показва ,че примерно 90% от продадените автомобили не са Мерцедес а примерно Форд и разни други японски и всякакви автомобили.Защото съотношението цена/качество е по-добро. Този реактов няма какво да ми го хвалят докато не чуем две неща. Цена на строителството и цена на произвежданата електлоенергия. Поне прогнозни цени. Другото е бош лаф казано на коалиционен език.
1
2
 
7
 
! Отговори
гдфг преди 10 години
Някак много бързо се случи всичко... Майната им на откраднатите пари, но до този момент НЯМА ТАКЪВ ДЕЙСТВАЩ РЕАКТОР! Не защитавам и руската технология, но сякаш някой прекалено много избърза и дано това не е за сметка на ЗДРАВЕТО - нашето и на идните поколения!

Спонсорирани публикации