Идеята за "данък богатство" отблъсква инвеститорите!

Лъчезар Богданов: Социална политика, насочена към бедните, не се прави чрез данъците
Обновена: 7 яну 2014 14:09 | 7 яну 2014 14:00, Екип на Bulgaria On Air
14
Идеята за "данък богатство" отблъсква инвеститорите!
снимка: Bulgaria On Air

„Странно е защо сега управляващите искат увеличение на подоходното облагане. През последните години имаше няколко ключови реформи и те работеха добре. Става дума за ниското облагане на доходите от инвестиции и доходите от труд“. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Той допълни, че терминът „данък богатство“ е изключително неправилен. „В повечето страни, когато се говори за такъв налог, се има предвид имуществен данък за изключително големи имоти. Такъв тип облагане обикновено засяга изключително богати хора, с милиони в банковите си сметки, големи и скъпи имоти и яхти. Тук в България обаче това ще засегне работещи хора, но едва ли може да се каже, че те са богати“, посочи Богданов.

Ключовият въпрос към политиците, които искат да направят тази стъпка, е как очакват тя да промени пазара на труда или как това ще доведе до повече инвестиции в Северозападна България, добави още експертът.

Според него, ако има голяма разлика между подоходния данък и корпоративния, много хора, които са на свободни професии, ще регистрират фирми и ще започнат да издават фактури.

„Йордан Цонев прогнозира, че повишението ще влее в хазната около 37 млн. лева допълнителни приходи. Дори да предположим, че може да са повече, как тази сума ще помогне на социалната политика на държавата, при положение че в бюджета са записани 32 млрд. лева разходи. С това предложение отблъскваме всички инвеститори, които искат да дойдат в България, защото данъците у нас са ниски. Кой би наел високоплатени IT специалисти при това положение“, заяви Лъчезар Богданов.

По думите му страна, която иска да има икономически растеж и трябва да догонва останалите по-развити държави, не бива да въвежда „наказателни“ данъци за труда и инвестициите. По-обосновано е да се набляга на облагане на потреблението и да се разчита повече на приходите от ДДС и акцизи.

Социална политика, насочена към бедните, не се прави чрез данъците. Тя се провежда по два начина – през пазара на труда и откриване на повече работни места или чрез подобряване на квалификацията на безработните“, обясни експертът.

Вижте целия разговор във видео файла.

7189 гледания   |  Още видео


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Ne go e sram! преди 5 години
A bednostta i lipsata na zakoni ne otblaskva li investitorite? Zashto im davate dumata na takiva da drazniat naroda?
12
1
 
3
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 5 години
Този *** шмекер само Белене ще го превъзпита. Къде си тръгнал, ц... ***, акъл да даваш?
11
2
 
7
 
! Отговори
онеправдан преди 5 години
Аман от книжни експерти. В България цари безнаказано погазване на правата на работещите, независимо от квалификацията им. Разни ***, и чужденци, и българи, наричащи себе си работодатели, се държат като феодали и робовладелци, унижаващи наетите от тях хора, както чрез мизерното заплащане, което им дават едва ли не като подарък свише, така и психологически. НУЖНО Е СПЕШНО СЪЗДАВАНЕ НА НОВ СИНДИКАТ!
10
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Е, какво искате да каже.?
Това , тази Телевизия ,тази Авиокомпания , да не са на Пешо Клошарът?
9
4
 
11
 
! Отговори
Неееееее преди 5 години
Не се сдържам от този ***.Отворете сайта индъстри уотч и ще паднете.Семейното богатство на българина през 2012 се е увеличило почти 2 пъти спрямо 2009г.При вас така ли е?При мен не е.
8
8
 
10
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 5 години
Пълно е с луди шмекер-икономисти в ***, колкото повече се множат толкова по-бързо изчезва икономиката. *** "учени" зазубрят две-три брошурки от рода на "Държавата е лош стопанин", "Няма безплатен обяд" и ръгват по телевизиите да каканижат чутовните си глупости. Как АЕЦ бе построен без чужди инвеститори? ...последните години имаше няколко ключови реформи и те работеха добре...?!?
7
8
 
10
 
! Отговори
Стига преди 5 години
Стига лъжи.Какъв икономист е тоз соросоиден ***.Не е работил нищо,никога през живота си.От ученик се води - анализатор!Колкото до данъка,най зъл е във Франция - 70%,по малък е в Англия,Германия,Швеция.Защо там е добър,а у нас лош??????
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"управляващите искат увеличение на подоходното облагане" от кого, може би от Бойко Борисов.
5
5
 
4
 
! Отговори
тиква преди 5 години
чух първите две минути и констатирам ,че плужека много добре анализира.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много тъпи парчета. За сведения има и друг начин - конфискация, и тез двамата влизат на челни места в списъка.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекламирахте и рекламирате по цял свят,че в България се намират най-големите ЕВРО *** работещи по 10-12 часа като роби за африкански заплати и влязоха да инвестират тук най-големите *** от цял свят,защото свестният инвеститор ЗНАЕ,че качествената инвестиция струва ПАРИ,пък било то ЗА КАПИТАЛНО СТРОИТЕЛСТВО,СТРУКТУРА ИЛИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИНа тоталитарния режим паметник трябва да му вдигнете,че на тепсия структура за бизнес Ви поднесе без евро или долар инвестиция!!Балъците останаха без ГАЩИ !
2
5
 
10
 
! Отговори
Отблъсква ги преди 5 години
корупцията! Другото си е чесане на езици.
1
12
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Тоя помяр защо го лансирате ??? Или и вие сте платени продажници?

Спонсорирани публикации