Цигулка "Страдивариус" бе открадната в град Милуоки

Ценният инструмент е изработен през 1715 г.
29 яну 2014 10:45, Елка Василева
1
Цигулка "Страдивариус" бе открадната в град Милуоки
Снимка: архив, Reuters

Цигулка "Страдивариус", използвана от концертмайстора на местния симфоничен оркестър Франк Алмънд, бе открадната в американския град Милуоки, щата Уисконсин, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Ценният инструмент е изработен през 1715 г. Кражбата е станала късно вечерта на паркинг на лутериански колеж, където оркестърът е изнесъл концерт. Крадецът нападнал Алмънд с електрошоково оръжие, измъкнал от него цигулката, след което избягал с миниван, шофиран от негов съучастник. Полицията засега не е попаднала на дирите на престъпниците.

Откраднатият инструмент е известен в музикалните среди като "Страдивариусът на Липински". Неговият предишен притежател бил полският виртуозен музикант и композитор Карол Липински /1790-1861/. Преди него на този "Страдивариус" е свирил
италианският цигулар Джузепе Тарантини /1692-1770/, автор на знаменитите "Дяволски трели", считани за едно от най-трудните цигулкови произведения в света.

"Цигулката на Липински" е дадена на Алмънд за "безсрочно ползване" от лица, които имали "тесни връзки с Милуоки". Според американските медии цената на инструмента е съпоставима с тази на друг "Страдивариус", продаден през 2006 г. за 3,5 милиона долара, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
струва ми се че крадците са се вдъхновили от "НАДПРЕВАРА ЗА НАХОДКИ" по History channel:)

Спонсорирани публикации