Той е българин, но е шампион по щанги на Канада

14-годишният Ники е син на световния ни ас Александър Върбанов
Обновена: 3 фев 2014 17:37 | 3 фев 2014 17:02,
19
Той е българин, но е шампион по щанги на Канада
Щастливият Николай Александров. Снимка: БТА

14-годишен българин стана шампион на Канада по вдигане на тежести при юношите, съобщи вестник "Български хоризонти".

Николай Александров, син на трикратния световен и трикратен европейски шампион в този спорт и бронзов медалист от Олимпиадата в Сеул 1988 Александър Върбанов, грабна златния медал в категорията до 56 килограма.

Успехът на младия талант е двоен. Той не само спечели приза на национално ниво, но и успя да счупи провинциалните рекорди на Онтарио по вдигане на тежести. И то не при юношите, а при мъжете. А това са рекорди, които от 21 години не са били подобрявани.

Александров успя да изхвърли 87 кг и да изтласка 110 кг. Предишните рекорди на Онтарио бяга съответно 85 кг и 107 кг. С тези резултати той вече покрива нормативите за мъже, които са над 20-годишни.

Така българинът се класира за канадското първенство за мъже и жени, което ще се състои през май в Саскатуун. Преди това обачие младият талант трябва да влезе в мъжкия отбор на Онтарио, тъй като на този етап той се готви с юношеския.

Николай Александров тренира от около 3,5 години в школата на баща си "Varbanov School of Weghtlifting" в Торонто. Състезава се от около 18 месеца, като това е първият му национален турнир.

"Ники има основата, тя идва от баща му. А това, което баща му е постигнал, е благодарение на тренировките на Иван Абаджиев.

"Нямаше съмнения, че Ники ще се справи добре. В много отношения той е по-зрял от нас, възрастните. Има страхотна психика. Точно в моментите на най-голямо напрежение той успява да се мобилизира, да изключи всякакви външни дразнители и да вложи максималното в спорта. На всяко състезание от шест опита той прави шест сполучливи. И обикновено последните му опити във всяко движение са негови лични рекорди", казва с гордост майка му Ирина.

Тя признава, че спортът отнема част от детството на сина й, от времето за игри и забавления с приятели.

"Неговите връстници и съученици се събират в "Макдоналдс", ходят на кино, а той вдига железа в залата", обяснява майката. Но добавя, че в същото време синът й изпитва страхотно вътрешно удовлетворение от това, което прави.

"Родителите ми много ми помагат в живота. Особено много съм щастлив, че такъв човек като баща ми ми е треньор. Кое друго дете има баща, който три пъти да е световен шампион", казва не без гордост и самият Николай.

Макар и само на 14 години, той си дава сметка, че спортът е до време и не е приоритетът му за в бъдеще.

От миналата година Ники стои твърдо зад идеята да стане сърдечно-съдов хирург и заляга усилено над учебниците по обществени науки и математика.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Кибик преди 10 години
Напускането на родината е трудно решение. Никой не оставя току-така дом, семейство, приятели. Когато обаче новата му родина го приеме много по добре от старата и му даде възможност да се изяви професионално, да даде бъдеще на семейството си, да води почтен, достоен живот, с една дума да живее нормално - на кого да е благодарен?
15
1
 
6
 
! Отговори
Естествено преди 10 години
България ражда спортисти и учени които само в чужбина могат да се реализират маи си имаме проклятие умните да бягат от бг:Д
14
7
 
3
 
! Отговори
Нормален преди 10 години
Милиарди хора по света живеят с много по малко от нас българите радват се на парче хляб но не плюят родината си не се срамуват от нея и не ходят да лижат западни *** и да гледат с овче благоволение новите си господари защото имали пари. Тея продажници като тоя и Котуошо да върнат парите които българската държава е инвестирала в образованието им и тогава да ходят да правят ибрици на новите си господари за доларчета и йени.
13
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Агенцията за закрила на детето какво чака? Нима намирате за нормално едно дете да бъде съсипвано от тренировки, а нищо чудно и зобено? Или разбирането за тормоз върху децата е само побоя и изнасилването?
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, добра новина !
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гневен БългаринБългария му е дала точно едно голямо нищо и той за абсолютно, ама абсолютно нищо не трябва да й бъде благодарен... Аз лично съм роден през 90-та година и вече 5 години съм в чужбина. Държавата, в която живея ми даде финансова помощ за наема, студентска стипендия от 300 евро на месец макар таксата да ми е по-малка от тази на много от приятелите ми в България, висше образование и отлични възможности за работа след завършване. България ми е дала грабежи от ***...
10
1
 
24
 
! Отговори
Филип32 преди 10 години
Защо България преписва успеха на момчето върху себе си. Ако беше останал тук това хлапе щеше да е бъдеща мутра.
9
15
 
6
 
! Отговори
Petar, NY преди 10 години
Аз ли съм единствения, който ще отбележи, че това е абсолютно *** спорт? Нито е приятен за спортуване, нито за гледане. Надявам се един ден когато детето спре да търси одобрение от родителите си за начина по който живее и стане самостоятелен да се оправи.
8
2
 
34
 
! Отговори
друг българин преди 10 години
До 09Единствената ни гордост е,че е с българско потекло,но срам и позор е за държавата,че си е позволила да направи така,че да живее и състезава за друга държава.В историята ще пише канадец,както пише за Джон Атанасов и Дан Колов американци,както и за десетки видни учени с българско потекло.Всичките тези хора не прославят и не популяризират България по света,защото под имената им стоят други държави.Жалко е,държавата нехае за цвета на нацията,а си приписва чужди заслуги.
7
4
 
21
 
! Отговори
до Гневен Българин преди 10 години
Знаеш ли,когато си принуден,много е важна думата принуден да избереш или родителите ти да изберат друга държава да ти майка,значи първородната няма какво да ти даде.Стотици наши спортисти са изгубили това което господ им е дал само защото държавата не им е осигурила нормални,подчертавам нормални условия да тренират.Стотици наши учени не са постигнали значими световни открития в областта на науката само защото държавата не им е създала условията да го направят.Подобни новини са срам за България.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гневен българинможе да си гневен, ама ич не си прав българино, тук по-вероятно е да стане некое мамино-татино-чалга-гевезе ала перуци Jr и тн. Евала на момчето, има цел и посока в живота. Тва за което се опитваш да намелнеш е ген, качествата и характера се изграждат, като там огромно влияние оказва околната среда. А генът дали му е само български ... айде да не избиваме макендоснки комплекси.
5
1
 
24
 
! Отговори
Къде е драмата? преди 10 години
Е? Работата му са щанги..и я върши в Канада. Защото условията са много по-добри. Стотици хиляди българи обаче си вършат тяхната си работа в чужбина - също заради по-добрите условия. Така както България не му осигурява тези условия, така не ги осигурява и на тези други хиляди...
4
7
 
35
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Евалла българия. Спасявайте се от тука и се прославяйте. Тук най-много да ви плюят като Григор Димитров. За това като Котоошу Андо бягайте и не се обръщайте назад. Бареков, Сидер Ага и СерГей Злодей ще спясят Б-я.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До друг българине как, сега министърката Георгиева ще напише кратко литерно есе на тази тема и ... ако го прочетеш няколко пъти може и да разбереш :)
2
9
 
51
 
! Отговори
друг българин преди 10 години
Браво на канадчето.Живее в Канада,тренира в Канада,състезава се за Канада.Не разбрах какъв е приноса на държавата ни в спортните му постижения за да го нарича българин и да си приписва някакви заслуги.
1
2
 
47
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Браво, Ники !

Спонсорирани публикации