Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години

БСК: Наблюдава се срутване на данъчните приходи
Обновена: 20 фев 2014 16:34 | 20 фев 2014 14:22, Миглена Иванова
64
Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години
Божидар Данев. Снимка: БСК

Делът на сивата икономика в България нараства - това отчита изследване на Българската стопанска камара (БСК) за сенчестия сектор.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 29% от 2007 до 2012 г. - от близо 65,2 млн. лева до 77,5 млн. лева. В същото време ръстът на данъчните приходи е само с 11%, аргументира се изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, който представи анализа.

Ръстът на неформалната икономика е средно 3,4% годишно, като най-драматично е увеличението през 2010 г. - с 5,1%, а най-малко е през 2008 г. - 0,1%. За периода 2008 - 2012 г. щетите, нанесени от сивата икономика, са повече от 12,4 млрд. лева.

Според Данев парите отиват за „създаване на нови мощности, търговия с влияние и социално благополучие по некоректен начин“.

Най-голям е делът на сивата икономика в строителството, търговията и туризма, отчита изследването. Данев отбеляза тревожната тенденция чистите компании да аутсорсват дейността си към фирми, които са потопени в сивия сектор.

Ръстът на средната работна заплата за периода 2007 - 2012 г. е 80%, на минималната – 61%, на минималния осигурителен доход – 81%, на осигурителната ставка – с 25%. „Има гигантско увеличение в параметрите, които образуват приходната част на бюджета“, отчете Данев.

В същото време се наблюдава срутване на данъчните приходи при данък печалба, ДДС и осигурителните вноски. „Няма ръст в нито един от данъчните приходи, което е точен индикатор за сива икономика“, категоричен беше Данев.

Намалението на данъчните приходи не е заради кризата, а заради недалновидните промени в данъчните и осигурителните системи и невъзможността държавата да се справи със събираемостта, отчитат от БСК. "Все по-неефективната администрация все повече тласка бизнеса към сивата икономика", твърди Данев.

Той припомни, че преди две години Националната агенция за приходите (НАП) е инсталирала софтуер за данъчни нарушения, но ефектът от него не е ясен.

България е първа в Европа по обем на недекларирана заетост (22-30%), която е част от сивата икономика. Това се посочва в доклад на Главна дирекция "Заетост" на ЕК, посочи зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Според Европейската комисия сенчестият сектор у нас е 31,9% от БВП през 2012 г. спрямо 32,7% през 2007 г. Подобни са и данните на Световната банка за неформалната икономика в България – 33% от БВП през 2007 г., без съществена промяна в следващите години.

Какви мерки предлага БСК за намаляване на сивата икономика – четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
21
 
! Отговори
жорето преди 10 години
Какъв е смисълът да плащаш всичко по закон,като знаеш че всичко което платиш на държавата ще бъде разграбено ,окрадено и ошушкано до кокъл от типове като Сидеров ,Станишев и т.н.
41
0
 
19
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 10 години
САМО 33% ЛИ СА В СИВАТА ИКОНОМИКА ???АБЕ, Я ГИ ВЪРНЕТЕ ТЕЗИ В ПЪРВИ КЛАС ЗА ДА СЕ НАУЧАТ НА СМЯТАНЕ...НЕ 33% АМИ 95% Е СИВА ИКОНОМИКА. АМА ТАКАВА НИ Е ДЪРЖАВАТА И ТАКИВА СА НИ ЗАКОНИТЕ - НАПРАВЕНИ СА ТАКА, ЧЕ ДА ГИ ЗАОБИКАЛЯМЕ. И НАЙ-НАПРЕД ГИ ЗАОБИКАЛЯТ ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЪРХА. ТЕ СЪЗДАВАТ ЗАКОНИТЕ ЗА ТЯХНОТО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ (КРАЖБИ, ЗЛОУПОТРЕБИ ...)
40
3
 
10
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До Анонимен (12)Когато се изпразни хазната приятелю, идвам и те обирам по особенно брутален начин. Смазвам те от бой, гавря се с роднините ти, присвоявам си всяка твоя придобивка ... а ти пиленце, ще идеш да се жалваш на кого точно ? На полицаите които чакат от теб пари на ръка (нали хазна няма), съдиите които чакат от теб пари на ръка (хазна няма), после от теб ще искат и да ми платиш престоя в затвора (хазна няма). Мисленето ти е като на 5 годишен около Нова Година !!!
39
3
 
12
 
! Отговори
мими преди 10 години
АНАРХИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е СТРАШНА!!!!!
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 34 Ами нали за да го глобят или опандизят тоя дето скатава по тоя начин - трябва 3ма бачкатора да свидетелстват че им дава по 1000 а ги осигурява на 350... ама и бачкаторите сте *** и не ви стиска, и за това ги ***. Обаче псувате държавата че няма пари за здраве и пенсии... само че докато си траете сте съучастници. слагай сега минуси Бай ***... *** НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА!
37
0
 
18
 
! Отговори
Гошето преди 10 години
Ако не е сивата икономика да осигурява заетост до сега щеше да има революция .
36
0
 
13
 
! Отговори
Ягодоберач на село преди 10 години
Кой ще иска да плаща данъци, като гледа как се шири корупция на всичките етажи на властта. Вижте митниците - и те са с рекордно ниска приходност. А за нея отговарят само държавниците от най-високо ниво. Каквото от народната пара не се окраде, се пуска като милостиня на електората, за да може пак да се запази статуквото.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 29 Частна фирма съм драги, и всичко ми е легално.... само че ми писна от "пишман бизнесмени" дето работят с краден софтуер, не плащат осигуровки, нито дават пари за транспорт, нито купуват фирмено облекло (за разлика от мен) - да ми подбиват пазара и цените!
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Частника не плаща. Всички лъжат и работници и държава. Ако имаше държава на място, това нямаше да се случи. Не може заплатите при всички частници да са по 300-400 лв., на всеки е ясно че това е с цел да не се вкарват пари в държавата. Частника лъже работника, че ще му дава 1000 лв., но по договор ще го води на 350, но после с триста зора му дава и тези пари. Докато не влязат в затвора всичките тези мошенници няма да се оправи държавата. Трябват реални договори с реални пари.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Човек предизборни обещания няма как да се изпълнят от днес за утре... Впрочем - навремето крадлив Моньо го каза най точно - "Аз ви обещах че с общи услия за 800 дни може да усетим коренна промяна.... вие какво направихте за тези 800 дни"?
32
2
 
4
 
! Отговори
До № 29 преди 10 години
Осигуровките са право, по Конституция, а не задължение. Абсурдно е, да вкарват хора, в затвора, защото не са си консумирали правото. Дали не се иска на властниците, да вкарват, по същата логике, и негласувалите, за тях, в затвора? Уважаеми, нали си много оправен, стани частна фирма, за да се видиш, колко струваш. Ама те е страх.
31
1
 
19
 
! Отговори
Народен съд преди 10 години
За 25 години този мушморок не е забил и един пирон, някой да си окачи дрехата на него. Един от идеолозите за закриване на "губещите" държавни предприятия - като "Кремиковци", АЕЦ"Козлодуй" и на тяхно място да се развихри високоефективния частник. Такова развихряне настъпи, че 3 000 000 българи изчезнаха от картата, а по улиците половината хора са просяци, клошари или ненормални. За последната седмица видях два трупа в центъра на София - единия по "Пиротска, другия на спирка "журналист".
30
0
 
20
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Къде са ви пред изборните обещания,къде е ръста в икономиката,милиардите приходите от митници,работните места?Къде е всичко обещано,трябва с пепел да си посипете главите долни комунисти и да се заровите в царичинската дупка.Къде ви е високия социален статус,дадохте мижавите 5 лв.на пенсионерите и 40 лв.на майките,а загробихте цял народ за десетилетия.Половината от власт имащите нямат и ден работа,но са дейни партийни функционери,продадохте за влияние на ДПС цели сфери на бизнеса,долни предатели
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kрадеца вика "тука много се краде".... Абе пишман-бизнесменчета - почти никой от вас не осигурява работниците си на реалните заплати, какво рИвете? Като сте против "сивата икономика" - защо се посрахте и не искахте пандиз за неплащане на осигуровки, а?
28
0
 
13
 
! Отговори
До № 18 преди 10 години
Размерът, на осигурителната тежест, е огромен. Парите са осигуровки, отиват не по предназначение, както сам Данов признава. Данъчната система е сбъркана, обърната наопъки. Би трябвало корпоративният данък да е по-големи в пъти, както е в "белите" страни, за да имат интерес фирмите, да намаляват данъка си, като увеличават разхода за заплати, но осигуровките, трябва да станат в пъти по-ниски.
27
0
 
20
 
! Отговори
Бачкатор преди 10 години
Тоя агент с доноси си изкара целия животец?
26
1
 
13
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
Споделям мнението, че сивата икономика спасява малките фирми от банкрут. Ами то като сметнеш колко много правила и разрешителни има - да полудееш. Давам пример- за съвсем обикновен офис трябва всяка година да викаш лицензирана фирма, която да ти замерва осветеността на работното място. Срещу заплащане, разбира се. Защо е нужно това? Да го направят само след извършване на някаква ремонтна дейност или при преустройство на помещението.Ама само това ли е?Има десетки такива примери за пари на вятъра.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още повече са!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Конфискация и национализация.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Serj obeshta da uvelichi subiraemosta na danucite.

Спонсорирани публикации