Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години

БСК: Наблюдава се срутване на данъчните приходи
Обновена: 20 фев 2014 16:34 | 20 фев 2014 14:22, Миглена Иванова
64
Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години
Божидар Данев. Снимка: БСК

Делът на сивата икономика в България нараства - това отчита изследване на Българската стопанска камара (БСК) за сенчестия сектор.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 29% от 2007 до 2012 г. - от близо 65,2 млн. лева до 77,5 млн. лева. В същото време ръстът на данъчните приходи е само с 11%, аргументира се изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, който представи анализа.

Ръстът на неформалната икономика е средно 3,4% годишно, като най-драматично е увеличението през 2010 г. - с 5,1%, а най-малко е през 2008 г. - 0,1%. За периода 2008 - 2012 г. щетите, нанесени от сивата икономика, са повече от 12,4 млрд. лева.

Според Данев парите отиват за „създаване на нови мощности, търговия с влияние и социално благополучие по некоректен начин“.

Най-голям е делът на сивата икономика в строителството, търговията и туризма, отчита изследването. Данев отбеляза тревожната тенденция чистите компании да аутсорсват дейността си към фирми, които са потопени в сивия сектор.

Ръстът на средната работна заплата за периода 2007 - 2012 г. е 80%, на минималната – 61%, на минималния осигурителен доход – 81%, на осигурителната ставка – с 25%. „Има гигантско увеличение в параметрите, които образуват приходната част на бюджета“, отчете Данев.

В същото време се наблюдава срутване на данъчните приходи при данък печалба, ДДС и осигурителните вноски. „Няма ръст в нито един от данъчните приходи, което е точен индикатор за сива икономика“, категоричен беше Данев.

Намалението на данъчните приходи не е заради кризата, а заради недалновидните промени в данъчните и осигурителните системи и невъзможността държавата да се справи със събираемостта, отчитат от БСК. "Все по-неефективната администрация все повече тласка бизнеса към сивата икономика", твърди Данев.

Той припомни, че преди две години Националната агенция за приходите (НАП) е инсталирала софтуер за данъчни нарушения, но ефектът от него не е ясен.

България е първа в Европа по обем на недекларирана заетост (22-30%), която е част от сивата икономика. Това се посочва в доклад на Главна дирекция "Заетост" на ЕК, посочи зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Според Европейската комисия сенчестият сектор у нас е 31,9% от БВП през 2012 г. спрямо 32,7% през 2007 г. Подобни са и данните на Световната банка за неформалната икономика в България – 33% от БВП през 2007 г., без съществена промяна в следващите години.

Какви мерки предлага БСК за намаляване на сивата икономика – четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спасението е национализация на всички фирми, банки и имоти, за да може държавата да си върне заграбеното,
1
2
 
26
 
! Отговори
az- преди 10 години
Сивата икономика пък му виновна на тоя :). Странно фирмите на спонсора му Златев сиви или бели са?

Спонсорирани публикации