Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години

БСК: Наблюдава се срутване на данъчните приходи
Обновена: 20 фев 2014 16:34 | 20 фев 2014 14:22, Миглена Иванова
64
Щетите от сивата икономика - над 12,4 млрд. лева за 5 години
Божидар Данев. Снимка: БСК

Делът на сивата икономика в България нараства - това отчита изследване на Българската стопанска камара (БСК) за сенчестия сектор.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 29% от 2007 до 2012 г. - от близо 65,2 млн. лева до 77,5 млн. лева. В същото време ръстът на данъчните приходи е само с 11%, аргументира се изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, който представи анализа.

Ръстът на неформалната икономика е средно 3,4% годишно, като най-драматично е увеличението през 2010 г. - с 5,1%, а най-малко е през 2008 г. - 0,1%. За периода 2008 - 2012 г. щетите, нанесени от сивата икономика, са повече от 12,4 млрд. лева.

Според Данев парите отиват за „създаване на нови мощности, търговия с влияние и социално благополучие по некоректен начин“.

Най-голям е делът на сивата икономика в строителството, търговията и туризма, отчита изследването. Данев отбеляза тревожната тенденция чистите компании да аутсорсват дейността си към фирми, които са потопени в сивия сектор.

Ръстът на средната работна заплата за периода 2007 - 2012 г. е 80%, на минималната – 61%, на минималния осигурителен доход – 81%, на осигурителната ставка – с 25%. „Има гигантско увеличение в параметрите, които образуват приходната част на бюджета“, отчете Данев.

В същото време се наблюдава срутване на данъчните приходи при данък печалба, ДДС и осигурителните вноски. „Няма ръст в нито един от данъчните приходи, което е точен индикатор за сива икономика“, категоричен беше Данев.

Намалението на данъчните приходи не е заради кризата, а заради недалновидните промени в данъчните и осигурителните системи и невъзможността държавата да се справи със събираемостта, отчитат от БСК. "Все по-неефективната администрация все повече тласка бизнеса към сивата икономика", твърди Данев.

Той припомни, че преди две години Националната агенция за приходите (НАП) е инсталирала софтуер за данъчни нарушения, но ефектът от него не е ясен.

България е първа в Европа по обем на недекларирана заетост (22-30%), която е част от сивата икономика. Това се посочва в доклад на Главна дирекция "Заетост" на ЕК, посочи зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Според Европейската комисия сенчестият сектор у нас е 31,9% от БВП през 2012 г. спрямо 32,7% през 2007 г. Подобни са и данните на Световната банка за неформалната икономика в България – 33% от БВП през 2007 г., без съществена промяна в следващите години.

Какви мерки предлага БСК за намаляване на сивата икономика – четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
софтуер за данъчни нарушения Ето кое му бърка в очите на тоя подкупен чиновникЕдно нещо да е направено за регулиране на отношенията на бизнеса с държавата и вече се изливат хиляди лева за медиен натиск срещу негоДаневците са проблема, а не мажоритарните избориДаневците са във всяка властЩом могат да натискат цели партии, бизнесмените ще натискат много по-лесно всеки депутат поотделно
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kakvi sa stetite ot korupcia?kakvi sa stetite ot kontrabanda?
60
0
 
5
 
! Отговори
хлъц преди 10 години
А щетите от данъците върху мен са в пъти по жестоки ! На всичко отгоре и богатите/властимащите/ не само,че не плащат данъци ами и крадат нашите ! Например ДДС измамите !
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми е ясно Божидар Данев от кой отбор играе след като е председател на т.н. БСК. Би трябвало да защитава интересите на стопанските единици, вместо това го виждаме винаги в отбора на управляващите готов, винаги да забие шута на българската икономика с някакви изказвания не почиващи на никакви задълбочени анализи. Всички виждат колко ограничено е търсенето, всеки ден затварят магазини и фирми, а той супер специалиста очаква увеличение на приходи от ДДС. С такива експерти винаги ще сме последни.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срутването е в държавата. Не може при срутена държава управлявана от некадърници и аутсайдери от рода на станишевци, догановци, сидеровци и ореховци да се очаква подобрение на доходите и данъчните постъпления. Икономиката е пренатоварена със свръх социални разходи щедро раздавани от управляващите и единственият начин за стопанските субекти да оцелеят е да се скрият в сивия сектор.
57
1
 
7
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
ако не е сивата икономика при малкия и семеен бизнес,всичко да е затворило и минало на социални помощи и емиграция.хората работят и гладуват.бедата е корупцията във високите етажи на властта,разпродаването на всичко което носи сигурни доходи,енергото,бтк,магазинните вериги,банките,джиессем орераторите,концесиите,всичко е раздадено срещу тлъсти комисионни.всички правителства до сега ни крадат най безогледно
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данев,ти самият си щета за икономиката ни
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този Данев,кога стана бизнесмен,кога стана икономист,кога стана капацитет в тази област,та и акъл взе да дава на другите.От такива ,,експерти'' като този вече нямаме нито индустрия нито икономика като цяло....
54
1
 
12
 
! Отговори
Нещо бъркат? преди 10 години
Загубите от корупцията са около 30 милиарда годишно, а от сивата икономика няколко милиона - безмислено е да се занимава някой със сивата икономика...
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България се развива като дивия запад на САЩ през XIX век.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 52 Teзи кражби са невъзможни без съдействието на простия народ населяващ територията
51
1
 
11
 
! Отговори
51 преди 10 години
щетите от крадливите *** управляващи БГ 25 години - 150 милиарда +
50
0
 
11
 
! Отговори
Счетоводител преди 10 години
сива икономика ли - нееее , направо е черна - на 99%. От всеки 10 лева - 9 се укриват - било като доход , било като оборот... колегите само с това се занимават - укриване на доходи и обороти... от това маса народ направи кинти - адвокати , счетоводители ....
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българите постоянно вдигат цените и ромите не могат да плащат
48
0
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Как агенти на ДС забогатяха(като Данев) и станаха бизнесмени без един ден работа след 89г?
47
2
 
11
 
! Отговори
акуд преди 10 години
ромите не плащат никакви данъци, вкарват цитроси от гърция и зеленчуци от турция с бусове които не се обмитяват, не плащат и никакви данъци защото продават без касови апарати, не плащат здравни и пенсионни осигуровки защото нямат фирми, а всъщото време взимат помощи за социално слаби защото фактически нямат доходи, към това се добавя ,че не плащат ток, вода и какво ли не още
46
1
 
11
 
! Отговори
селкор преди 10 години
ако им вземат на работниците тези пари нали се сещате че те просто ще излезат на улицата.Защото точно сивата икономика държи работниците да не излязат на площадите
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ама че народМай ти си 5 годишен , на кого са помогнали всички изброени от теб ???????????????????За това пък си крадат на воля от хазната / нашите пари /
44
0
 
11
 
! Отговори
До "ама че наро преди 10 години
Прекрасен стил, неотразима справедливост, лъха от писанието ти. Но всичкото, което си описал , е миналото, настоящето и бъдещето ни. Последното дано не се сбъдне. Заради такива, като теб, самоубийците се увеличават, земите ни опостяват, жените ни не искат да раждат, защото няма с какво да хранят децата си, след като си платят тока, парното и данъците, за да има за дановците.
43
0
 
14
 
! Отговори
zzz преди 10 години
Щети за кого !!?? За тези които не работят и чакат само на данъци , такси , глоби , акцизи и др.Да..... големи щети , няма да има как да ги откраднете тези пари !!!

Спонсорирани публикации