Васил Велев: Сивата икономика в България намалява

Да бъде премахнато ранното пенсиониране, настоява той
Обновена: 24 фев 2014 14:07 | 24 фев 2014 10:57,
19
Васил Велев: Сивата икономика в България намалява
снимка: Bulgaria On Air

„Няма сериозно изследване, което да твърди, че сивата икономика нараства, напротив тя намалява“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му сивият сектор у нас действително е с големи размери, но България вече не е на първо място по този критерий. „Палмата може да отиде съвсем спокойно в Гърция, Румъния, Южна Италия или в някоя от Прибалтийските страни“, посочи Велев.

Според него сивата икономика се е свила с 3 пункта през 2011 г. и с още един пункт през 2012 г. „Сходни са и данните на Световната банка. Считам, че има начин нелегалният сектор да започне да се свива с още по-бързи темпове. Например, ако се легализира сезонният труд, много хора биха се възползвали. Много хора работят кампанийно по събирането на реколтата, но не искат да се подписват под каквито и да е договори от страх да не си загубят социалните помощи. Би било добра практика да се въведе възможност за временно прекъсване на социалните плащания, а след това да могат да бъдат подновени отново“, посочи Велев.

По думите му намаляването на плащанията в брой също би спомогнало за редуциране на сивия сектор.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал допълни, че работодатели и синдикати имат принципно съгласие относно повишаването на възрастта за пенсиониране, но различията в позициите са кога и с колко да бъде вдигната възрастта.

„Ние също така сме против повишението на осигуровките, те просто трябва да се събират и да бъдат намалени течовете в системата. Друго, за което ще настояваме на предстоящия Тристранен съвет, е да бъде премахнато ранното пенсиониране, особено в системата на сигурността. При инвалидните пенсии също има много системни грешки, които трябва да бъдат изчистени, за да се намали огромният брой на злоупотребите“, допълни Васил Велев.

Миналата седмица БСК представи изследване, според което делът на сивата икономика в България нараства. За периода 2008 - 2012 г. щетите, нанесени от сивата икономика, са повече от 12,4 млрд. лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Васил ВелевBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Некъф Човечец преди 10 години
Калко хубаво чувство за хумор! Браво г-н Велев!
16
0
 
7
 
! Отговори
Ников преди 10 години
Огромния проблем на България е липсата на печеливша икономика, икономика голяма по обем и с добра добавена стойност.Просто няма и толкоз.Ако имахме работеща и добре печелеща икономика,в какъвто и да е сив или тъмен сектор хората биха имали добри доходи и приличен живот.А с тази мижава промишленост и умряло селско стопанство ще си мизерстваме ,пък дори и на 100% да е на светло , а пък данъците и осигуровките могат да бъдат плоски,стръмни и пр. но първо трябва да има пари, другото е празни приказк
15
2
 
0
 
! Отговори
AAAA преди 10 години
AMI ZATOVA PENSIONERITE 6TE SI SEDAT NA MESTATA I NQMA DA GI OSVOBODQT ZA DRUGI PO MLADI OT TQH 6TE PASHKAME 6TE OHKAME TVA NA BOLI ONOVA 6TE UMIRANE AMA NA RABOTA S6TE SEDIM MQSTO NA NIKOI NQMA DA OSVOBODIM TOVA E DEVIZ NA VSEKI PENSIONER TOVA DA ZNAETE 4E POSLE VIKAME MLADITE NE RABOTQT KAJETE KADE
14
0
 
8
 
! Отговори
Диди преди 10 години
Този *** Васил Велев , като седи на стола и си търка кълките може да работи и до 100 години. А защо не си отворят очите , че повечето работодатели осигуряват на 4 часа , а се работи на 8 и по 10 часа това няма ли кой да го види и премахне.
13
0
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 10 години
До любознателенМалко са 60г. 65 - 68 ми звучат съвсем в рамките на нормалното. По-големите вече няма да могат да се разтягат нормално.
12
0
 
17
 
! Отговори
любознателен преди 10 години
Другарю Василев,според теб може ли една балерина да речем да скача по сцената до 60 г ?
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изобщо България има ли икономика?
10
0
 
15
 
! Отговори
дълбок сън преди 10 години
Намаляват невроните в надрамието ти! Хората многократно ви го набиха в кратуните,ЧЕ ЕДНА, ОТ ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИ, ЗА НАЛИЧИЕТО НА "СИВА" ИКОНОМИКА, Е МИЗЕРНОТО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА АКО ВЪОБЩЕ ИМА ТАКОВА!Много ви се иска, "вашата държава",да вземе след толкова теманета по отношение на вас,"работодателите"(сякаш "давате" милостиня,а не ви работят),да се въведе задължителна ангария 365 дни в годината и да ви се плаща за това от държавния бюджет.За съжаление,както върви и това може да стане.
9
0
 
13
 
! Отговори
tuuutt преди 10 години
дрън-дрън
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сивата намалява, друга няма ... значи се движим добре, Европа ще ни похвали
7
0
 
18
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
И този вероятно е бил член на БКП. Или все още е?
6
0
 
26
 
! Отговори
БЯГАЙТЕ, НЕ СЕ... преди 10 години
обръщайте назад- тези, които убиха три поколения напред, няма да се поколебаят да ви затрият окончателно ! " Да се премахне ранното пенсиониране "- комунокапиталистите премахват вече всичко, защото те се награбиха за хилядолетия напред ! Те се осигуриха до девето коляно- мислете му вие, които оставате тук !!!
5
0
 
4
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Не може! Станишев обеща!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Фактурите , които продават на пазара вече 15 години ?
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не сива ,просто няма никаква икономика!
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сивата икономика намалява ,защото намалява и икономиката на България .
1
0
 
14
 
! Отговори
5kov преди 10 години
Съжалявам но аз не мога да си позволя да плащам данъци. Вместо 150лв осигуровки плащам само 40лв. останалите отиват за да глезя детето с дребни подаръчета.

Спонсорирани публикации