Да изкопаеш монети за 10 млн. долара в задния си двор

Семейство в Калифорния открили 8 кутии, заровени в земята
Обновена: 26 фев 2014 14:03 | 26 фев 2014 09:47, Елка Василева
22

Снимка: Reuters

Семейна двойка от Калифорния е открила съкровище от златни монети на стойност над 10 милиона долара, заровено в задния двор на дома им, писа вчера в. "Сан Франциско кроникъл", цитиран от ДПА.

През миналата година съпрузите, пожелали анонимност, разхождали кучето си из своя имот, когато забелязали ръждива метална кутия, подаваща се от земята. Извадили я и я отнесли в къщата. Когато разбрали какво има вътре, се върнали на мястото и изкопали още седем кутии. Осемте ламаринени кутии съдържали 1427 златни монети от XIX век.

Опитите да се установи кой е заровил съкровището били неуспешни, но вероятно това е човек, свързан със златната треска в Калифорния, започнала през 40-те години на по-миналия век, съобщава вестникът.

Монетите датират от 1847 до 1894 г., като голяма част от тях не са били в обращение, защото са добре запазени. Номиналната им стойност е 27 980 долара, но според експерти по нумизматика цената им би била над 10 млн. долара, когато бъдат изложени на търг през май, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
Информирай се първо преди да говориш.Изплаща се процент.Изобщо адски зле сте, пак да ви го напомня.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен че са на държавата..ще ти исакт да си платиш и данаците за тях, за това че са стари и нумизматични по новите закони..
17
0
 
23
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
В България и в задния си джоб да намериш стари монети по закон са собственост на държавата...
16
14
 
4
 
! Отговори
* преди 10 години
Когато се "намерят" златни монети , които не са били в обращение да си знаете , че са 100% фалшиви . "Намерилият" ги е човек на някой фалшификатор . Пример : златото е истинско и на стойност 27 980 $ като го състарят с 200 г. става 10 милиона . Златото е метал и чрез въглероден анализ няма как да разберем кога е правено ... Излиза че 7 ръждиви кутии струват 9 9720 020 $ - Това наистина само хамериканците го могат
15
0
 
34
 
! Отговори
Един преди 10 години
На държавата се предава нещо, което е историческа ценност. Това дето са го намерили са си обикновени пари от онова време. В Щатите парите никога не излизат от обръщение, така че ако идат с тези пари в магазина, могат да си напазарят за 27000. Все едно са намерили пари на улицата. Като намериш пари, не ги даваш на държавата, а си остават за тебе. Същото е и в случая, още повече че са в собствеността им. Никой не може да им ги вземе на хората, да им е честито.
14
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие не сте добре. Нормално е по закон подобни предмети да трябва да се предадат на държавата, а не някой едноклетъчен, ако ги намери да ги пласира и да си купи черен Жип. Специално за разбирача, който сравнява тези монети с Панагюрското съкровище става дума, а и да не говорим, че тогава хората, открили го веднага са го предали на държавата..
13
2
 
23
 
! Отговори
Да бе преди 10 години
До Иво:Обръщение и обращение са две напълно различни думи, като второто се използва, когато се говори за пари. Хайде да се понаучим малко, преди да се изказваме неподготвени, а?
12
0
 
6
 
! Отговори
пират преди 10 години
хахах, дали са си оставили някоя монетка?:)
11
21
 
7
 
! Отговори
Иво преди 10 години
г-це журналист, обръщение се пише с Ъ, очакваме от вас да сте поне малко грамотни
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами,да им имамам късмета.........!
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каквото намериш в двора ти е твое. Съответно един беше намерил скелет на няколко века и по закон трябваше да викне патоанатом и други специалисти, които му стрували 5 хиляди долара. Човека беше казал ако пак намеря скелет, една торбичка и в кофата.
8
0
 
2
 
! Отговори
Ами БРАВО преди 10 години
RE numizmat?? :) Ко каза?
7
1
 
60
 
! Отговори
Гнафт преди 10 години
Ако беше в Бг щяха да ги окошарят за иманярство
6
0
 
68
 
! Отговори
st преди 10 години
Във северна америка намереното си остава за откривателя закон от 1799 година още.
5
4
 
25
 
! Отговори
numizmat преди 10 години
v komunisticeska bg ------ tova e darjavna sobstvennost !!!!!!?????? ne mectaite !!!!
4
30
 
10
 
! Отговори
Ами БРАВО преди 10 години
Коментарите по-долу илюстрират самосъзнанието и качеството на материала с който разполага нашата клета държавица!Това дава и обяснението за поведение на българите при черезвичайни ситуации!Хвала простого человека!
3
1
 
108
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
У нас първо щяха да ги глобят тъй като са над 50 год. и не са ги регистрирали в близкия музей.След това НАП щеше да им вземе данък, а ДАНС да им отнеме монетите, тъй като са намерени под земята.Божо Димитров щеше да напише научен труд за откритието (двутомен) и да стане академик.За проверка мутрето *** бригада щеше да им провери основно къщата, а скромни труженици в продължение на 5 години ще им разорават двора !
2
4
 
79
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Ако аз намеря подобни монети в моя двор дали ще мога да ги пусна на търг ???Или държавата ще ги присвои както стана с Панагюрското съкровище???
1
1
 
69
 
! Отговори
ааааааа преди 10 години
ако е в нашата праста държавица, веднага ще им ги отнемат уж властите, ще ги съдят и олигарсите ще си ги поделят--

Спонсорирани публикации