Прогноза: Банките ще дават по-малко от цената на имота

Хърсев: При цена от 100 хил. досега са отпускали 70 хил., вече до 50%
Обновена: 10 мар 2014 14:42 | 10 мар 2014 09:38,
23
Прогноза: Банките ще дават по-малко от цената на имота
Снимка: архив, Dnes.bg

Не само промени в законодателството са нужни, а и контрол как се спазват. Този коментар направи Богомил Николов от „Активни потребители”, който участва в дискусия, посветена на новите правила в банковата сфера, в предаването "Денят започва" по БНТ.

Неговата организацията предлага нов регулатор, който да следи за спазването на правилата. „Не можем да очакваме, че всички ще спазват закона, защото той е много добър”, допълни още той.

Николов посочи, че бързите кредити до 400 лева в момента се контролират от Комисията за защита на потребителите, която обаче няма нужния капацитет. Според него в момента институциите, които отпускат бързи кредити, не спазват изискването да предоставят преддоговорна информация, каквото е изискването на сегашното законодателство.

Припомняме, че в петък на първо четене бяха приети промените в Закона за потребителския кредит. С тях се премахват някои такси при обслужването на кредити и се разширява обхватът на нормативния акт и предписанията вече обхващат и т.нар. бързи кредити на стойност до 400 лева.

Новите правила ще доведат до ограничаване на кредитирането и по-точно на дела, който поемат банките при финансиране на покупката на жилище, прогнозира икономистът Емил Хърсев.

„Ако едно жилище струва 100 хил. лева, ако досега банките са финансирали 70 хил. лева, при новия регламент банките ще отпуснат кредит до 50% от цената на жилището”, обясни още той.

Според него новите правила ще доведат и до първоначален ръст на лихвите, но постепенно „нещата ще се нормализират”.

Предвиденото отпадане на такси при управлението на кредита едва ли ще има някакъв ефект, защото разходите така или иначе ще бъдат прехвърлени на кредитополучателите и ще се отрази върху лихвите, категоричен беше Хърсев.

За него отпадането на наказателните лихви по начина, по който е предвидено в закона, е „разумно”. Икономистът обаче прогнозира, че при ръст на икономиката, „с темпове на оживление” 4-5%, лихвите по кредитите ще растат, което ще ограничи интереса към погасяване на задълженията с теглене на друг кредит с по-ниска лихва.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bankite sa obirdjii,zatova i gi obirat tezi koito gi darjat tr.da badat odrani jivi za nazidanie.
21
0
 
3
 
! Отговори
До неграмотните преди 10 години
Моля, нека знаете, че недвижимият имот, който служи за обезпечение по кредит, не се "взима" от банката под мишница и задължението на всеки кредитополучател е до размера на вземанете, заедно с лихви и разноски.
20
1
 
3
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
СЕГА ПАК ПРОПАГАНДИ,ЦЕЛЯЩИ СКОК В ЦЕНАТА НА ИМОТИТЕ,НО ПО МАНИПУЛАТИВЕН НАЧИН ДА НАКАРАТ ХОРАТА ДА ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ И ДА КОПУВАТ ИМОТИ! нЯМА КАК ДА СТАНЕ ЩОТО ЖИВОТА ОСОБЕНО ТУК В БГ Е НЕСИГУРЕН,НЕСТАБИЛЕН,ИМА ГОЛЯМА БЕЗРАБОТИЦА,КОРУПЦИЯ,ЛОШО УПРАВЛЕНИЕ ПРОСТО НЕЩАТА КУЦАТ! В АМЕРИКА ЦЕНАТА НА ЕДНА КЪЩА Е КОЛКОТО ТУК ЕДИН ДВУСТАЕН В ПАНЕЛКА!!!!!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А после (ако недай си боже) трябва да го вземат - пак ли само 50% от апартамента ще вземат?
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прогноза: Банките ще дават по-малко от цената на имота..Ако има лесно, даже въобще няма да отпускат никакви кредити. Само ще ви вземат 10% лихва, още 5-6% такси и няма да дадат нищо. Те от това живеят - комисионни и таксички. В нормалните държави събраният банкови ресурс се инвестира умно и носи печалби. Тук, понеже този ум отсъства, се вземат 100 лв депозит, начисляват се 20 лв. такси и понякога дори не се връщат тези 100 лв. Нещо като чужд буркан, който не стои в теб, но си плащаш :)
17
2
 
4
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До 14 АнонименНапълно съм съгласен с теб, само ще добавя, че имам фирмена сметка и когато клиенти ми плащат от чужбина - банката тук си удържа комисонна от пет евро (ако превода е в евро) или пет долара (ако преводът е в долари). Веднъж е платена такса от изпращача и тук българската банка си начислява някаква си нейна комисонна. Превеждали са ми пари от Франция там от банката са заявили категорично, че не се взимат пари тук. Превеждащият отиде във френската банка и те му възстановили комисонн
16
0
 
2
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
Balgarskite banki davat sravnitelno visoki lihvi samo i samo da mogat da sashtestvuvat.Koi banki jiveiat dobre? Tezi koito rabotiat s hklienti sviknali da jiveiat s chujdi pari.Tova e vazmojno na miasto s dobri dohodi. Naprimer izraelskata banka na dava pochti nikakva lihva no na jelaeshtite da jiveiat na kredit im derat kojite. Tai kato evreiskite koji sa niakolko plasta na tiah ne im puka che bankata shte im dere edin plsast ot kojataVSICHO ZAVISI OT DOHODITE I PRCENT GRAMOTNOST NA NASELENIE
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
предполагам на всеки му се е налагало да плати 1 лв държавна такса за нещо си в банка. същата банка ти взима 5-6 лв. комисион, затова че вкарваш пари при тях ?!?, а вероятно и пари на получателя. Какъв е смисълът от банки тогава? И някой може ли да ми обясни как точно се 'управлява' кредит, който вече е отпуснат и платен на получателя, а оттам - на продавача? Кой какво управлява и как? Тогава защо са таксите отпускане и погасяване на кредит, след като уж някой нещо управлява? Пълни мошеници!
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работих малко в Зап. Европа и повярвайте ми, в момента ми излиза по-евтино да поддържам сметка там и да тегля от карта (2 евро на транзакция), отколкото да ползвам бг банка. Никога не са ми вземали пари за проверка на сметка или теглене на банкомат, за депозиране на суми, за броене на пари, прехвърляне в друга банка и т.н. Никога не са ми казвали 'системата ни блокира', 'нямаме достъп до досието ви', 'момент, да звъннем до София','попълнете 70 страници' и не са ми пробутвали листче с комисионна.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Начинът, по който работят в момента т.нар 'банки' в България, ги прави 100% излишни и ненужни. Пишман 'кредитите', които уж 'отпускат', изцяло може да са към строител с разсрочено плащане и ипотека; между-фирменото плащане може да се извършва само чрез една -единствена банка по електронен път, а за плащането на държ., общ. и въобще адм. такси не трябва да се дължи никаква комисионна никому. Не ме разбирайте погрешно - аз съм за конкуренцията, но при липсата на такава, по-добре да се закрият.
12
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
докато в България не навлязат френски, английски, британски и въобще цивилизовани банки с техните правила, нашите нови капиталисти ще дерат кожи и ще колят и бесят. Не може там 6-7 банки да се убиват да ти предлагат все по-добри условия, само за да им станеш клиент, а нашите 'дюкяни' тук да ти вземат комисионна, че местиш 5 лв. от един техен клон в друг. Навсякъде една нормална банка ПЛАЩА за това, че вкарваш пари в нея, а тук ти вземат пари, когато депозираш в брой?? Абсурдна система и държава.
11
1
 
14
 
! Отговори
ммм преди 10 години
нищо ново.... то и преди банките даваха по 70 % от стойността на имота... последната година и нещо дават 50-60 % макс. и тоя процент ще пада все повече....никой не купува вече,а някой продължават да строят... все още умишлено се държат цените на имотите високи... но и те ще изгладнеят и ще клекнат
10
5
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
До Салахадинверно че беше богат народа, всяко семейство беше с поне две коли, във всяка стая имаше телевизор и видео, а горките германчета и холандчета имали нещастието да се родят в царството на банките, колекционираха опаковки от български и съветски шоколади, защото не можеха да си позволят всеки ден такъв лукс.
9
2
 
17
 
! Отговори
Вярващ преди 10 години
Банките докараха тази криза! Това е криза на духа и победа на парите!Който се кланя на Златния телец е обречен!
8
2
 
19
 
! Отговори
пена преди 10 години
Направо да спрът да дават кредити. Така и цените на имотите ще си дойдат на мястото и ще е възможно да си ги купуваме без кредит!
7
1
 
4
 
! Отговори
ASI преди 10 години
Банките ще дават по-малко от цената на имота do-sega danabi dasa davali po-veche ?
6
6
 
17
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Когато беше само ДСК и БНБ народа беше богат!!Говоря изцяло от икономическа гледна точка,не от сантименти!!Приказките за конкуренция просто са удавени в банковия монопол на кредитите!!!
5
4
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Тогава се питам "За какво са ми банките?" Ще спестявам 10 години и ще спестя и другите 50% без лихви и без такси. Накрая ще си купя имота като за тези 10 години не само, че няма да тегля кредит и да плащам лихви, а ще получавам и пари от депозити, които ще се натрупват.
4
6
 
16
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
В този сайт се подвизавам като критик на световната система.Но сега подкрепям решението на банките да дават най-много 50% от капитала. Първо, така ще се отсеят неплатежоспособните клиенти. Ама къде си тръгнал да си купуваш жилище без да си събрал нито стотинка? Второ, така се намалява риска за кредитополучателя, за банката и за цялата банкова система. Трето, по-ниския риск води да по-малки лихви по кредита и изобщо за кредитирането.Имам и кредит и знам какво е.А сега ме плюйте на воля. Аз казах!
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еми направо да спрът с кредитите. Какво е това 50%? Значи ако човек заложи нещо за 100 хиляди срещу 50000, но както знаем с лихвите и банковите такси след 10г. ще трябва да е върнал 100 хиляди и ако след 5 години плащане примерно е фалирал и не може да плаща повече, ще се окаже, че не стига че вече е платил 50000лв. ами ще му вземат и жилището за 100 хиляди лева. Излиза така, че е взел едни 50 хиляди лева а банката му е прибрала едни 150хиляди лева. Що за алчност в банковия сектор? Що за лакомия

Спонсорирани публикации