Бизнесът разкрива все повече работни места

Ангелов: Младежката безработица - основен проблем
Обновена: 13 мар 2014 14:04 | 13 мар 2014 09:45,
40
Бизнесът разкрива все повече работни места
снимка: Bulgaria On Air

„Бизнесът започва да наема все повече работници. Безработицата през февруари се запазва на нивото от януари - 12.2%, но фирмите от реалната икономика стават все по-активни в търсенето на нови служители“, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air Асен Ангелов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

По данни на оглавяваното от него ведомство през миналия месец в бюрата по труда са заявени 13 136 свободни работни места, което е с 1500 повече от януари и с 1720 повече от февруари 2013 г.

Според статистиката броят на регистрираните безработни у нас през февруари са 400 943 души. Намалението е само с 290 души спрямо януари, но по думите на Ангелов трендът от 6-месечен непрекъснат ръст на безработицата започва да се обръща.

„Ако се стабилизира пазарът на труда в България, ще се стабилизира и икономиката“, категоричен е шефът на Агенцията по заетостта.

Младежката безработица остава сред един от основните проблеми, уточни още той. Именно по това перо през тази година ще бъдат осигурени допълнително 100 млн. лева. Националният план по заетостта предвижда предоставяне на пари за работодатели, които разкриват работни места за младежи до 29 години.

„Младите хора са сред най-уязвимите групи на пазара на труда и срещат най-много трудности при намиране на работа. В България повечето хора до 24 години, които са регистрирани в бюрата по труда, са без квалификация, но има и много безработни висшисти“, обясни Ангелов. Той уточни, че в агенцията тече и подготовка на служителите, които ще работят с младежите, тъй като хората до 29-годишна възраст не са „стандартна целева група“ и с тях се работи по-специфично.

Относно субсидираната заетост Ангелов беше категоричен, че това не е ефективен метод за справяне с безработицата. „Това е краткосрочна мярка и не води до устойчиви резултати. В момента от всички 2.2 млн. наети на трудови договори българи само 42 000 са със субсидии от бюджета или Брюксел. Броят им е с 30 000 по-малко отпреди година“, посочи шефът на Агенцията по заетостта. Според него причините за намалението са две. От една страна, това се дължи на по-малкото средства, отпуснати от хазната, а от друга – реалната икономика е успяла да осигури повече работни места.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
SARAH WILLIAMS преди 5 години
Sky World заем Firm, ние даваме заеми при лихвен процент 0f 3%. skyworldloanfirm***gmailДобър ден, сър.Ние сме частна компания и предлагаме заеми при ниски лихвени проценти при определянето на размера на заема между 100 милиона заемни заеми от $ 1,000 долара за развитие на бизнеса: ръст / конкурентноспособност на бизнеса.Ние предлагаме разнообразие от заем* Лични заеми (обезпечени и необезпечени)* Бизнес кредити (обезпечени и необезпечени)* Консолидационен заемБез предварителни
34
0
 
3
 
! Отговори
аре бе преди 10 години
ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ В КАТОРАГАТА .
33
0
 
4
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Каква икономика има в България, че да се съживява,всичко беше окрадено и продадено.Няма работещи сектори,докато не се произвежда продукт с добавена стойност няма да се оправим.Само дано не се вземат още кредити за поредните безумни идеи на кабинета.
32
0
 
2
 
! Отговори
Кой-Той преди 10 години
Нормално е пролетта и лятото да има по-голяма заетост,сезонната работа по курортите,земеделието и строителството са в активност.Само че това не е заслуга на правителството,но това не е решение на безработицата и ниския социален статус на хората.За съжаление всичко това води до постепенно и сигурно обедняване на народа,без никаква възможност да се оправим.Новите идеи за 11 милиарда за откриване на 5-6 000 работни места е вода във воденицата на корупцията и олигархията.
31
0
 
5
 
! Отговори
Да се чудиш преди 10 години
- Бизнесът разкрива все повече работни места КАКВИ БЕ, АНГЕЛОВ? И КЪДЕ, ЩОМ БЕЗРАБОТИЦАТА ОСТАВА НА СЪЩОТО НИВО! -Ако се стабилизира пазарът на труда в България, ще се стабилизира и икономиката. По-умно заключение досега не знам. НЕ Е ЛИ ОБРАТНОТО, Г-Н ДИРЕКТОР НА АЗ. ИЛИ ПОНЕ РАВНОСТОЙНО. НЕ СТЕ ЛИ УЧИЛИ, ЧЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА ИМА ИКОНОМКА, А НИЕ НЯМАМЕ. Въпреки бодряшките празни лозунги от половин година. Разрушаването на икономиката в България е тежко политическо и хуманно престъпление на Нар.събрание, Президент и Мин. съвет за последните 25 години всички, до един.
30
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 10 години
До ?!?Положението с безработицата не е толкова страшно - има държави с много по-голяма безработица. Лошото е, че нашата не се променя - каквото и да казва тоя! Тези части от процента са просто временна заетост, която сега ще намери работа на малка част от безработните и есента пак ще ги изхвърли. А причината е, че в България половината "бизнес" си е чист рекет! Няма за цел растеж на производството, а вземане на все повече пари! Колкото и високи да станат цените - "бизнеса" не расте!
29
2
 
1
 
! Отговори
Боби Соло преди 10 години
Всеки да си бере гайлето!Не може то така-социализъм в капитализма!Нали ревахте много за демокрация-на ви демокрация!Край!Свърши вече с равенството,осигуряване на работа,почивка,безплатно здравеопазване и образование и т. н...Каквото беше-беше!Сега и украинците ще вкусят от това плюс един хубав руски бой!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярно ли бре?Вчера по новините казват, че 2500 човека само за 1 ден са съкратени от временната заетост в Лом, а тази сутрин казват, че хората от напоителни системи не са си получавали заплатите от ноември месец, а докторите в североизточна България не са си получавали заплатите от 6 месеца.А в момента моята работа е като вятърът, ту има ту няма!
27
0
 
3
 
! Отговори
хахахаха преди 10 години
първо-няма бизнес а крепостничество-като работиш някъде те имат за роб направо,второ НЕ Е ПРОБЛЕМ младежката безработица-а това,че тлнар ."бизнес" не плаща в буквалния смисъл,повечето знаят за кво иде реч,и "бизнесОт"и хабер няма от кадрова политика.И ИСКАТ да им се бачка почти без пари,и по 10-12 часа,при договорени 8,даже и договори не правят,а те да хайлазуват-ето това е проблема.
26
2
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ ПОБЕДА ! преди 10 години
Остават три гей-парада до следващите редовни избори ,не се отчайвайте бракя гейбери
25
3
 
4
 
! Отговори
?!? преди 10 години
До GERB OVERОтчаяни *** имали? има има......
24
5
 
3
 
! Отговори
GERB OVER ! преди 10 години
ИМА ЛИ ОТЧАЯНИ ГЕРБЕРАСТИ , ПИТАМ МУУУУААААХАХАХАХАХА
23
1
 
7
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Тоз си го назначава, за да им повтаря опорните точки, "кел файда" , като положението с безработица вече е страшно.
22
1
 
6
 
! Отговори
пейзан преди 10 години
Ей,папагали от БСП.По селата младежите са като самнамбули от безработица,липса на пари-безисходица.Не наливайте пари само на едрите земевладелци,които обработват и вашите хиляди декари земя.Организирайте тържища за изкупуване на плодове и зеленчуци,дайте пари за оранжерии,осигурете транспорт за изкупуване на продукцията,осигурете износ.Стига сме купували турски и гръцки зеленчуци,отгледани с химия,а не с почва.Това трябва да го организира държавата,или ако е часна фирма да има регламент за ценит
21
1
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Феодалите от БСП притежават трафопостовете във Варна и Добрич и ми таксуват цени,каквито си пожелаят-тъй като купувам ел.енергия от тях.Няма техническа възможност да се вържа към електроразпределителните дружества.Годишно плащам в повече около 18000 лева.Кога ще се спази закона дружествата да изкупят трафопостовете,които са с много свободни мощности?С тия 18000 лева мога да назнача още 2 работника от които имам нужда.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ахамечти...мечти :))
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето места са за роби (стажанти или чираци) без заплати.
18
3
 
11
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Простия и необразован електорат на БСП-ДПС-Атака-ДС не може да разбере, че с някакви си 20 лв. добавки ги подиграват. Хайде така да попитам , защо не се вълнувате, че вашите депутати си повишиха заплатите с 561 лв. на месец а на пенсионерите повишението е 4. 50 лв. от юли евентуално. И защо като ГЕРБ предложи да се замразят депутатските заплати БСП-ДС казаха, че това е популизъм и не искат да си замразят заплатите. Значи 20 лв. за Великден не е популизъм , а 561 лв ВСЕКИ МЕСЕЦ е популизъм. Чао и пак да гласувате за нас , защото може да има и по 5 лв. за 9 септемри.
17
2
 
10
 
! Отговори
az преди 10 години
Ми да ще има нови работни места - все пак летният сезон идва. Да е.. всичките *** дето ни управляват вече 25+ години.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнеса щеше да строи и пътища, а пък после държавата ги построи с част от таксата на България внесена в Брюксел.

Спонсорирани публикации