До 2-3 години половината българи – със смартфони

Виваком: Отпадането на роуминга в ЕС е правилно
Обновена: 14 мар 2014 14:12 | 14 мар 2014 09:57, Бойчо Попов
30
До 2-3 години половината българи – със смартфони
източник: Reuters

До 2-3 години поне половината българи ще разполагат със смартфон. Единичната цена на устройствата няма да пада толкова рязко оттук нататък, но по-скоро в рамките на тези цени ще се подобряват характеристиките на устройствата. Стандартният дисплей при смартфоните след около 2 години ще бъде по-скоро около 4.5” с достатъчно бърз процесор и хубава камера.

Такива са очакванията за развитието на бранша в средносрочен план на главния изпълнителен директор на „Виваком“ Атанас Добрев. „За таблетите ситуацията е малко по-интересна. Там очаквам на пазара да се развият два различни сегмента. Единият е за таблети с големина на дисплея между 7 и 8 инча за хората, които предпочитат преносимо устройство, и с големина около 9-10 инча за тези потребители, които предпочитат да го ползват по-скоро вкъщи – примерно за гледане на телевизия“, заяви Добрев в интервю за Investor.bg.

В рамките на следващите десет години може да се очаква и широко разпространение на сензорните екрани в бита – например телевизор, хладилник, плот на маса, огледало. „Според мен в скоро време ще се появи огледало, в което не само да се оглеждаме, но и да получаваме допълнителна информация, да видим как ще изглеждаме с едни или други дрехи“, заяви още Добрев.

Според главния изпълнителен директор на „Виваком“ трендовете и темите през следващите няколко години може да се обобщят с три ключови понятия: навсякъде, бързо и лесно. „Тези три неща: навсякъде, бързо и лесно са комбинацията, която иска потребителят. Веднъж свикнал да ползва дадена услуга, клиентът иска да я ползва навсякъде, иска да му е лесно и удобно“.

„Премахването на роуминга в Европейския съюз според мен е стратегически правилно решение. Дали това ще стане след една, две или четири години, е по-скоро тактически въпрос. Нека дам нов пример – на двата най-големи пазара в света – американския и китайския, до преди няколко години имаше роуминг. Но дори и сега в САЩ средните приходи от абонат са значително по-високи от тези в ЕС. Според мен липсата на роуминг ще доведе до постепенно изравняване на цените в различните части на континента“, казва още Добрев и добавя, че според него отпадането на роуминга ще доведе до компресиране на разликата между „евтините“ държави, сред които е България, и "скъпите", като Люксембург.

Цялото интервю може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
6тото 4естно казано даде6 пари за телефон и си иска6 вида услуга а не да го ползва6 на вифи и си го иска6 даси го ползва6 нормално а не става и ти какво прави6 ядосва6 се касас6 си нервите зарад некои *** дето е лагал за пари като е склиу4вал договор ама му варви заплатката налиа ти си ядосан и си не ползва6 услугата
24
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
те ве4е пове4ето имаме но вапроса мие как стоят не6тата с услугите и като не си вар6ат даден вид услуга 6те можем ли спокоино да се отказваме от вида оператор независимо 4ии е мтел;глобоул виваком и какав лине достав4ик там 6тото краино време понеже ти слагат ограни4ние или не знам си какво това да престане ползва6 вида услуга хареса ти ползваи я не ти ли хареса 4ао а не да имаме ядове да ги сменяме непрекаснато и на тия там да стоят определено за заплатата.Потарпев6 сам от един такав договор
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ееее нали няма пари бе!?!?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1000 лв. е горния предел на материалните мечти и смартфоните се вписват. Българина не може да си позволи нищо друго и се радва на смартфона си на лизинг както сомалийче се радва на шоколадово яйце.
21
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Прогреса винаги предизвиква негативни реакции, но рано или късно хората се приспособяват. Носталгията по доброто старо време ще я има винаги и негодуванието срещу избора на хората не съгласни с в тебе ще е на лице. Това е естествена човешка реакция. Света обаче върви към глобализация и хората с обратно мислене ще намаляват и измират. Вероятно по същия начин са гледали на електрическата крушка преди време. :)
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гневен българин Мисленето и възприятията в България са изкривени: - всяко хубаво момиче е "***" - всеки който който има нова кола е "крадец", "мошеник", "мутра" - за да успее в живота една жена трябва или да е "***" или да се залепи за богаташ - за да изкараш пари трябва да излъжеш, измамиш, откраднеш.... - няма смисъл да даваш пари за кино или книги - в нета има всичко Трябва СПЕШНО да се обясни на младите че това не е така, иначе нищо добро не ни чака...
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Влизам в метрото един ден и гледам всеки заровил нос в смартфона, все едно чака от там да излязат пари.Тъжна картинка.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 20Така е човече....пред входа ни има маса с две пейки и лятото когато бяхме малки играехме като побъркани карти... игрището отсреща беше лятото по всяко време пълно говоря за 85-95-та. Сега никой не играе карти на нея маса. На игрището я един път на седмицата видиш деца да играят я не. Всички малки са се изпокрили по панелните си дупки и редят пасианси, играят на фифа и CS. Не можеш да го изкараш навън зомбираното дете. Превръщат се децата ни в роби на техниката без човешки ценности.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз нямам смартфон, не ме кефят просто, Занимавам се с 3Д графика, по цял ден съм пред компютър и това ми е предостатъчно. Не ми трябва такъв и в джоба или чантата, щото сега са толкова големи че трябва чанта да им купуваш чанта, егати. Обичам да ползвам интернет на нормален комп или лаптоп.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не мога да разбера тия хора които 2 лева у джоба си нямат но теглят кредит за да си вземат за 800 кинта смартфон. За какво му е това да го питаш. В интернет ли ще ровиш докато си извън дома си, к'во ли? Сякаш ще бъде фатално ако не си провериш пощата докато не си у вас или не си попишеш по скайпа. *** ***, баЦе! Всичкото това е заради комплекса- колегата, приятеля има смартфон, как аз ще бича с обикновен GSM Бе!Овце комплексирани!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 5аууу малииии то пипе ли се искало бе? Че то всичко е вече толкова опростено, че и баба ми може даже да борави със смартфон. Викаш акъл се искало малко? Муахахаххахааха
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До georgi.ishkitievМога да ти изкарам ериксон т29
13
0
 
8
 
! Отговори
Ало преди 10 години
Аз пък търся GSM с шайба за баба ми.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сноби
11
0
 
8
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Някой ако изкара една нокиа 6310i ще ме впечатли много повече от Iphone 5s ;-).
10
2
 
4
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
До OLD SCHOOLАз пък имам от най-хубавите смартфони, но го ползвам само да си проверявам пощата и да говоря по него :-). От време на време и на мен ми идва да си взема една NOKIA от тези, където едно време бяха по 1500лв., а всички имаха телефони по 150-200лв :-). Иначе всеки е забил носа в телефона и рови нещо. Вчера видях едно момиченце нареждаше пъзел :-). На 4-5 инча екран как имат нерви да редят пъзел :-)))
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голямо "постижение".
8
0
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Всички въфф Кривунделово сме със...нови жиесеми от 2001 година.Не го давам за...нищо,защото помни 3 телефона повече от...мен;аз помня само...моя.
7
1
 
5
 
! Отговори
ot 1 do 5 преди 10 години
Ne e do pipeto,znam kak se raboti s tqh,prosto ne mi haresva samiq dizain,TUHLENIQ VID na novite telefoni,ta te sa po-podhodq6ti za hilka za tenis na masa,otkolkoto za telefon. Zabravq6 prakti4nostta na edin telefon i tova toi da ti e udoben.A ne da si kupuvam otdelna 4anta ,koqto da nosq na gyrba si,poneje trqbvalo da imam nqkakyv si tam SMART PHONE :-D Poneje taka bilo moderno !! Tiq deto si polzvat FEISBUK prez telefona - izli6na kurtoaziq.IMA LAPTOPI ZA TAZI CEL - VSI4KO PO PREDNAZNA4ENIE !
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега една четвърт са със смартфони, като умре половината население, тогава вече половината живи ще са със смартфони.

Спонсорирани публикации